Váratlan, a megszokottnál indokolatlanul magasabb vércukor érték lehetséges okai. Saját tapasztalat alapján.

KérdésekVáratlan, a megszokottnál indokolatlanul magasabb vércukor érték lehetséges okai. Saját tapasztalat alapján.
rgyörgy kérdezte ennyi ideje: 10 év

Mintmindennek, az ingadozó vércukor értékeknek is oka/i. vannak. Az okokatkeresgélve számtalan nyilvántartást vezetek, figyelem a többi beteg tapasztalatait.Érdekes, és hasznos megfigyelése volt nanitának. Mikor „borul” a vc szint, azoka rossz adatok azokon a napokon mindig azonos napszakban fordulnak elő. Az én„naplómban” színessé válnak a cellák, mikor alacsony, vagy magas értéket írokbe. Az adat alá cellajegyzetben mindig beírom részletesen a lehetséges kiváltóokokat. Ilyenkor ősszel már tapasztalom, hogy az esti magas vc értékeimkezdenek megszaporodni. Azt hiszem megtaláltam az okát, amit a fényviszonyok,megváltozása idézhet elő. A fény élettani hatása ismert. Ennek köszönhető azis, hogy egyáltalán tojást ehetünk télen. Timit tapasztaltok? A nappalok hosszának rövidülése, és a fény intenzitásánakcsökkenése milyen hatással van a vércukorszintetekre?

16 Válasz
rgyorgy answered 10 év ago

Kedves Sárika! Nem igazán értem a kérdésed, mivel láttad a E vércukor naplómat. Ez ugyanolyan napló mint a papír alapú. Ugyanúgy, ugyanannyi adatot lehet beírni mint a papírra. A különbség annyi, hogy ha egy vc mérés értékét beírod, minden egyes beíráshoz (cellához) akár egy A 4-es oldalnyi megjegyzést lehet beírni. Nálam soronként 16-ot. Mikor a beírással végeztem, eltűnik, de ha bármikor a kurzort a beírás fölé viszem láthatóvá, olvashatóvá válik.
A program amit használok, Microsoft Office, azon belül az Excel táblázatkezelő. Ezt te is jól ismered, különben nem tudtad volna megnézni a naplómat. Ami alapján értékelni lehet a naplót, az a betegségünkkel kapcsolatos adatok. A bonyolult számításokhoz, mint Pl. hányszor volt magas, alacsony, vagy jó a vc-m ebben az évben, és mikor, azt az Excel függvény táblázatából lehet kiválogatni a függvényt és az elvégzi a számításokat. Amikor egy adatot beírok és kilépek a cellából, a függvények, képletek abban a pillanatban a beírt adathoz tartozó összes adatot módosítják. Akkor láttad az én Excel vércukor naplómat, mikor elkezdtem összeállítani.Akkor valóban káosz volt, de nem kellett az adatokat böngészni, mert egyből látni lehetett a cellák színéből (alacsony vc piros, magas vc kék, enyhén magas vc zöld) a vércukor profilomat,az egész oldalnyit. Az Excelben vezetett vc napló kiválóan alkalmas arra, amit jaskó tanácsolt "Van egy varázsszó: a Napló. Keress rá a hasonló helyzetekre és értékelj, viszonyíts és dönts!" Rengeteg függvény áll rendelkezésünkre. Egy példa: a "DARABTELI" nevű függvény egy pillanat alatt összeszedi az egész évi összes beírásból azokat az adatokat amire "megkérem". Pl. megmutatja kigyűjtve hol vannak a kért adatok,  kiszámolja azt amire kíváncsi vagyok összehasonlítja a megadott adatokkal, és nekem varad a DÖNTÉS lehetősége, hogyan tovább.Ennek alapján készítettem egy kör diagramot az évi adataimról: alacsony érték 10%,magas 22%, közepesen magas  37%, jó érték 31%. Ezek az értékek nagyon rosszak, módosítottam az életemen, az utolsó egy hónap adatai: alacsony cukor 2%, magas vc 16%, enyhén magas vc 22%, jó érték (4-6,3 között) 60%. Az, hogy cukorbetegnek mik a jó vércukor értékek, a kezelő orvosomnál rákérdeztem. A válasz az volt, ugyanaz mint az egészségeseknek, csak a cukorbetegek ezt nehezebben tudják elérni.Még annyit, az utolsó laboros hbaic értékem 5,3 volt a naplóm ugyanerre az időre 5,8-at számolt ki.

Nanita answered 10 év ago

Sziasztok.
Én úgy érzem, hogy Sárika arra akart kitérni, hogy ki határozza meg az Excel táblázatod kezelésekor, hogy mi az alacsony, mi a  jó érték, mi a közepesen magas… Ezek szerint György te saját magad találtad ki, hogy mi a jó érték tartomány. Korábban írtam már, hogy az eredményeid csodálatosak, szerintem sokan irigylünk, mert bármit és bárhogyan teszünk, ilyet ennyi év után sem sikerül ilyen szépre. Én pl. személy szerint örülök azoknak a napoknak amikor a legmagasabb értékem csak 9. Míg te a 9-es értéket a nagyon rossz, nagyon magas kategóriába sorolod és teljes pánik, ha egyszer egyszer előfordul. Mi többiek akkor pánikolunk, amikor napokon keresztül egyes egyes értékünk 13 felett van.
Nem tudom hogyan csinálod, de nekünk többieknek annak ellenére, hogy mi is folyamatosan értékelünk, figyelünk, korrigálunk, talán akkor lenne ilyen értékeink, ha minden CH-t megvonnánk magunktól, áttérnénk a paleolit étrendre, csak zöldség abból is az ami szinte semmit nem tartalmaz, meg hús….
Sárának szerintem az a gondja, hogy hosszabb távon a szervezetet ( agyat, szívet és szemet, erről Jaskó jobban tudna írni)  sokkal jobban megviseli a folyamatos 4-s érték ami hipo közeli, mint az egyszer-egyszer magasabb ( 12 feletti) érték. Legalábbis ez a tapasztalat, mind orvosi, mint betegek körében. Törekedni kell a minél jobb eredményre, a minél egészségesebb vércukorértékhez, de folyamatosan túl alacsonyan tartani sem jó.

rgyorgy answered 10 év ago

Kedves nanitaq! Már többször írtam itt, de megismétlem, nem én találom ki a használt értékeket. A gondozó Főorvosa ugyanezt a táblázatot látta, csak nyomtatásban, mint ami a téma most. Szerinte a hba1c jó, a magas értékeket ajánlott csökkenteni, a piros, alacsony értékeknél vigyázzak, hogy 4 alá ne menjek. A háziorvostól kifejezetten azt kérdeztem, cukorbetegnek az én koromban mi a jó vc érték.A válasz az volt, ugyanaz mint az egészségeseknek 4 és 6,2 között. Harmadik forrásom a hazipatika.com-ban olvasott terjedelmes cikk a cukorbetegség kezeléséről. Ott is azt olvastam, a jó érték 4 és hat között van, hipó pedig a 3,5 alatti érték.
Hogy mik a jó értékek, NEM MAGAM TALÁLTAM KI! Több szemműtétem, egy másfél órás is volt, másik szemem lézerezték. Szemorvosom szerint legtöbb kárt a látásomnak az ingadozó vércukor okozza. Véleménye szerint két-három év múlva teljesen megvakulok. Ennek már tíz éve, és köszönöm, jól vagyok.
Itt, most  kimondottan a papír vércukornapló védelméről van szó. Hogy mi a különbség papír, és e-napló között?
Mint a postai levél, és email között. A postai levélre a válasz napok, esetleg hetek múlva érkezik meg, míg az e-levél válasza percek alatt itt van.
Esetemben nem én figyelek, értékelek, korrigálok, hanem a naplóba beépített programok. Én csak készen megkapom az eredményeket amikre kíváncsi vagyok.

Sára Biró answered 10 év ago

Kedves György! Aki a kézzel írott naplót szereti azt használja, aki a számítógépes változatot szereti természetesen használja azt, mindenki  amit szeret.Célérték diabet.hu

jaskó answered 10 év ago

Sárika! Egyetértek veled, helyettem is írtad. Én már csak megmaradok a naprakészen és precizen, de kézzel írott naplózásnál. A gépem nem fér el sem a hátizsákomban, sem a kajás táskámban. Ha horgászom, túrázok, utazok, vagy éppen dolgozok valahol. Nem emlékezetből írok, hanem azonnal és látom az előzményeket és ebből adódóan  következményeket. Évekre visszamenőlegesen összegyűjtöttem őket. 18 év adathalmaza van bennük összegyűjtve Néha jól esik végigböngészni őket. Ez én vagyok, az én művem, de a számítógép az műanyag, pedig alkalmazom időnként azt is.

rgyorgy answered 10 év ago

Kedves Sárika! Átnéztem, a javasolt diab.hu oldalait, és ugyanazt a célértéket olvastam, mint amit én is tartani akarok/szeretnék. 4 és 6 közötti érték idősebb korban is. A papír alapú naplót nem kell védeni/félteni megszűnni nem fog, mert mindig többségben lesznek akik csak azt tudják/akarják  használni. Felkészülni azért nem árt a változásra, mert a Dcont fejlesztése is elsősorban az egészségügy, az orvosok részére készül.
Aki ezzel tisztában van, a vércukormérők, tesztcsíkok terén is könnyebben eligazodik.
A fontos az, hogy mi cukorbetegek minél jobban megközelítsük/tartsuk vércukrunkat az egészségesek tartományában.Persze hipók nélkül.