Változik e a vércukorszitetek különböző stresszhelyzetekben?

KérdésekVáltozik e a vércukorszitetek különböző stresszhelyzetekben?
jaskó kérdezte ennyi ideje: 13 év

Esetemben két alaphelyzetet figyeltem meg. Egyik a passzív stressz. Ennek hatására minden alkalommal magas cukorszint a válasz. Ide sorolom a tőlem független, általam nem befolyásolható negatív eseményeket. Haláleset,  depressziós állapot,sikertelen élethelyzetek, nem várt káresemények, stb.
A másik, az aktív stressz, amikor minden nagyon jól megy, minden sikerül, örömteli élethelyzetek. Ilyenkor pedig figyelnem kell, mert a cukrom gyakran, akár vészesen is alacsony szintet ér el. Az adott élethelyzettől függően ellenőrzök és szükség esetén módosítom az inzulin mennyiséget, illetve variálok az elfogyasztott szénhidrát mennyiséggel.

12 Válasz
Best Answer
stewes answered 13 év ago

Tavaly diagnosztizálták a cukrot, pontosabban a családorvosom egyetlen magas labor alapján azt mondta, hogy dm-om van. Nem küldött azóta sem sehová kivéve labort és szemorvost. Az idén a jogsihoz sem küldött szakorvoshoz. Táblát kellett nézem, vérnyomást mért és írta az igazolást. Hogy ez mennyire szabályos és célszerű nem tudom. Magam is úgy gondoltam, ahogyan írod.
Mérem és nincs változás. Sajna ez a hangulatomra is igaz.

Szabó Eszter answered 13 év ago

A természet úgy teremtett minket, hogy stressz-helyzetekben emelkedjen a vércukor-szint, mert így tudtunk "menekülni vagy támadni", anno mamutvadászatok és kardfogú tigrisek idején. Mára ez a magasabb cukorszint nem tud felhasználódni az izmokban, mert a főnökünkre nem boríthatjuk rá az asztalt, nem léphetünk ki bizonyos helyzetekből. Ez az, amit "passzív stressz"-nek neveztél, ezek ellen nem tudunk tenni ("menekülni vagy támadni"). Az aktív stressz, amit Selye János "eustressz"-nek nevez (a másik a "distressz"), pozitív, segít abban, hogy jobban teljesítsünk. Ilyenkor jobban csökken a vércukorszint, mert a szervezet fel tudja használni.
Valamikor régen ami hasznos volt a túlélésünk szempontjából, mostanra károssá vált. De kontrollálható, és gratulálok, hogy ennyire tudatosan kézben tudod tartani  dolgokat. 🙂 Bár, ahogy olvastam, amiket írtál, régóta nagyon tudatosan éled az életed.

MariMarton answered 13 év ago

 Bizony változik,mert amikor a télen stresszes voltam a gyulladt fogam miatt akkor magasabb és ingadozóak voltak a cukraim (igaz a gyulladás miatt is magasabb volt),de ha elmegyek valahova és feszült vagyok olyankor mindig magasabb értéket mérek.

stewes answered 13 év ago

Orvosnál akkor is ideges vagyok, ha nem betegség miatt keresem fel, hanem mondjuk jogsihosszabbítás véget. Sok orvos barátom van, belőlük egy igen jó és sokrétű tevékenységi kört ellátó kórházat össze lehetne állítani. Nem volt mindig így, de ez a jelenlegi helyzet mit sem változtatott azon a gyerekkori fixáción, hogy az orvos ellenség.
Amikor tavasszal a laborban jártam, este 4,7-et mértem vacsora után másfél órával (lásd öncsalás című esszémet a tegnapi beírások közt). Zöldségeket ettem már délben is, nem csak beszélem. No kérem szépen másnap az éhomi 6,3 volt. (Terheléses nem készült) Tudom, reggel normális az, ha kissé magasabb, de saját mérésem szerint az előző 2-3 hétben mindig közelebb volt az 5,0 mmol/l-hez, mint a 6-hoz.

Sára Biró answered 13 év ago

 Stewes a legközelebbi jogosítvány hosszabbítás alkalmával már diabetológus is véleményt kell adjon,a vezetői engedély meghosszabbításához(ha a jelenlegi jogszabály nem változik )meg. Annyi hasznod lesz ebből,hogy eljutsz szakorvoshoz,igaz azt nem tudom Pesten hány hetet kell ehhez várakozni. Itt nálunk néhány nap alatt be lehet kerülni,de a szomszéd városban 2-3 hónap alatt lehet ezt elvégezni! Az,hogy izgulsz az orvostól nem betegség,mert ezzel szinte mindenki így van. én ha elmegyek egy más intézménybe betegként ugyanúgy izgulok. Ha már diagnosztizálták a cukorbetegséget akkor étkezés előtt,illetve étkezés után szoktunk vércukrot nézni,illetve HgbA1C-t.
Remélem azért most már ismét méred a vércukrodat?:-)

Sára Biró answered 13 év ago

El kellett volna küldenie a jogszabály alapján. olyan betegek jönnek igazolásért aki még soha nem volt a rendelőbe,sajnos sok beteg még labor eredményt sem hoz és van olyan is akit még szemész nem látott.A diétás ismeretekről inkább ne beszéljünk…A hangulatváltozás érthető,de meglátod rendeződnek a dolgok és akkor visszatér a humorod is!

matildxd answered 13 év ago

 Sajnos igen stresszre nagyon felmegy és utána ha megnyugszom fokozatosan csökken. Rám a negatív stressz van hatással.

kontra istvánné answered 13 év ago

Képzeljétek el hogy már Egerbe nem éhgyomorra kell menni vérvételre. Ez azt hiszem hogy öröm hír mindenkinek. Sziasztok

Sára Biró answered 13 év ago

 Van olyan hely hogy úgy veszik a vércukrot az inzulinos cukorbetegnél. De egyebet is így vesznek Icuka?

Salamon Imre answered 11 év ago

Én az érettségi előtt fél évvel lettem cukros 25 éve.Gondolom a stressz is közrejátszott,mert az 57 kilóm,valamint az egész napos mozgás a sportban biztosan nem.Mostanában minden cukrost úgy állítanak be,hogy egy elhízott tehén,pedig ha megnéztek néhány cukros közösségi oldalt,akkor látni lehet,hogy semmivel nincs több kövér ember,mint a nem cukrosok körében.Valóban befolyásolja a stressz a cukorszintet(hol így,hol úgy)csakúgy,mint a frontok.De ezt könyvekből senki nem fogja tudni megtanulni…