Üvegbe léptem és nem fáj…..

KérdésekÜvegbe léptem és nem fáj…..
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 11 év

 Képzeljétek ma volt egy beteg aki  a télen belelépett az összetört  üvegbe, és egyáltalán nem érezte, hogy az üveg össze-  vissza vágta a talpát , semmi fájdalma nem volt a neuropathia miatt.. Két alkalommal is szedtek ki a sebészek üvegszilánkot a talpából. Ugye szinte hihetetlen?! .
Nálatok mikor volt láb ellenőrzés?

9 Válasz
Mária Miklós answered 11 év ago

Számomra megdöbbentő és félek ettől….Istenem nagyon vigyáznom kell magamra..

Zsuzsanna Német answered 11 év ago

Mindennap ellenőrzöm a lábaimat lábfejeimet,de én érzek még a lábfejemnél talpamon is hál isten!!! De Neuropathias vagyok én is sajnos!!!

Sára Biró answered 11 év ago

  A neuropathia,azaz idegbántalom sajnos ez sok esetben időben nem kerül felismerésre. Az idegbántalmak elviselhetetlenné teszik a betegek mindennapi életét, az érintettek élettartamát is jelentősen lerövidítik. A tünetek egyik nagy csoportját az akaratunktól független, vegetatív idegrendszer károsodása hozza létre . Ennek során szaporábbá válhat a szívverés, lassulhat az emésztőrendszer működése, károsodhat a húgyhólyag és impotencia léphet fel. A verejtékmirigyek károsodása miatt a láb bőre száraz és berepedezett lesz, ami elősegíti a fertőzéses folyamatok terjedését és a cukorbeteg láb kialakulását . A tünetek másik fő csoportjába az érzőidegek károsodása. A panaszok az esetek többségében legkorábban a végtagokon jelentkeznek, ezen belül is az alsó végtag érintettsége a leggyakoribb. A tünetek általában bizsergéssel, zsibbadással,áramütésszerű , "hangyamászás" érzésével kezdődnek, később ezekhez égő, zsibbadó vagy szúró fájdalom is társul ,gyakori hogy már a harisnya vagy a takaró puszta érintése is fájdalmat okoz. Furcsa kettősség, hogy a nem szokványos ingerek hatására van fájdalomérzet, a valóban fájdalmas ingereket viszont a betegek egy része egyáltalán nem érzékeli. Ennek oka a tapintás-, a hő- és a fájdalomérzet károsodása, aminek következtében a mindennapos sérülések is észrevétlenek maradnak. Ilyen lehet a cipőbe került kő vagy szög, illetve az, ha a cipő nyomja a lábat, vagy ha belelépünk üvegbe, szegbe. Az érzéketlenség miatt idővel talpi fekélyek alakulhatnak ki, fájdalom hiányában azonban sokan még ekkor sem fordulnak orvoshoz.A cukorbetegség talán legsúlyosabb szövődménye a láb üszkösödése: hazánkban évente körülbelül két-háromezer cukorbeteg lábát amputálják emiatt. Az operációk körülbelül 85 százalékának hátterében a neuropátia áll, így ezek a műtétek megelőzhetőek lennének az érzéscsökkenés korai stádiumban történő felismerésével.
Évente egyszer ajánlott a neuropátiás szűrővizsgálat elvégzése

jaskó answered 11 év ago

Nemm kell megdöbbenni,,mert a neuropatia ilyen. Én szögbe léptem amikor építkeztem. Legalább 3 órán át benne volt a lábamban. Nem tudtam levenni a cipőt, úgy vettem észre. Fogóval csavartam ki, mert görbe szög volt. Kétszer eltörtem a lábfejem és nem vettem észre, nem fájt, csak dagadt. A jobb lábfejemben szétcsúsztak és egymás alá kerültek a csont végek 3 cm vel rövidebb lett a lábfejem és nem fájt. Lefűrészeltem a bal kezem hüvelyk ujját, megégett a bal alkarom autószerelés közben (kipufogóhoz ért)  és nem fájt.  Érzéstelenítő nélkül húzták a fogaimat és nem fájt. Nem sorolom, mert a végén el sem hiszitek. Fontos az odafigyelés. Én utólag megtanultam a rendet, de sajnos csak utólag! Ne kövessétek az én első elrontott 10 évem példáját, mert nagy baj lehet belőle. Most azzal gazdálkodom, amim még megmaradt. A maradék józan eszemmel. Most már minden este leltározok. Van e sebem a kezemen, van e valamilyen baj a talpammal. Használom a tükröt, de ha nem tudom magam, megkérem a feleségem. Sokszor csak úgy veszem észre, hogy valami baj van, hogy megmagyarázhatatlan módon magas a cukrom. Szóval vigyázzatok!!!! Mezítláb már nem megyek sehová.

Nanita answered 11 év ago

Hála nekem még tökéletesek a lábaim.
A kezemen az ujjhegyemen vannak érzés kiesések, amikor túl sokszor mérek.
Sára,ilyen szövődmény lehet, ha pl. idegi bántalom van, azaz ha valaki túl feszült, idegileg K.O? (természetesen most olyan esetre gondolok, amikor az illetőnek az életében semmi olyan nincs ami indokolná a zizisséget- tehát nem rólam van szó. 🙂 )

Sára Biró answered 11 év ago

 Anita a "zizisség" nem az idegbántalom miatt van, hanem az ingadozó vércukor, a stressz miatt.
Volt nálad hangvillával lábvizsgálat? Nem emlékszem.

Nanita answered 11 év ago

Igen, évente szokott lenni. 🙂
Értettem, akkor az illetőnek nincs olyan jellegű idegbántalma, normálisnak nyilvánítva. :-)))

Sára Biró answered 11 év ago

 Évente 4000 lábat amputálnak a cukorbetegség szövődményeként kialakuló neuropathia következtében, pedig az amputációk 85%-a a betegség időben való felismerésével és gyógyításával megelőzhető. Májustól több neuropathiás beteget tudnak fogadni Kelet-Magyarországon is. A Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetében nyílt meg ugyanis a tizenegyedik Neuropathia Centrum az országban.
A diabéteszes neuropathia a cukorbetegek közel 30%-át érinti, vagyis hazánkban legalább 150 ezer embert. A neuropathiának három típusát különböztetjük meg: a motoros neuropathiát, az autonóm neuropathiát és a szenzoros neuropáthiát. Az autonóm neuropathia károsíthatja a szív- és érrendszeri, gyomor-bélrendszeri és a szexuális funkciókat. A szenzoros neuropathia következtében a betegek természetes érzékelési képessége csökken vagy teljesen kiesik, ugyanakkor sokszor ok nélküli fájdalmat, zsibbadást tapasztalnak. A neuropathia a lábamputációk 85%-ért tehető felelőssé. Ezek túlnyomó többsége megelőzhető volna, ha időben diagnosztizálnák és kezelnék a betegséget. Forrás diabet.hu
Ajánlom a cikket mindenkinek!

Sára Biró answered 11 év ago

 Képzeljétek, ma beszélgettem az üvegbe lépős beteggel és kiderült,hogy amikor a gennyedések megjelentek akkor vették észre,hogy üveg van a lábában,mert olyan vékony üvegek voltak. És szerre jelent meg egy egy gennyedés,és szedték ki az üveget.Mindez a tavaly májusban történt és még ebben az évben is volt üveg a lábában.
Egy érdekesség,most a beteg Thiogamma infúzióra jár és elmesélte spontán,hogy az 5-ik infúzió után kezdte érezni a talpán a sebek helyét.