Ünnep-diéta-inzulin-a bűnbeesés kivédése

KérdésekÜnnep-diéta-inzulin-a bűnbeesés kivédése
jaskó kérdezte ennyi ideje: 13 év

Amikor az embert valami erősen korlátok közé szorítja, esetünkben a cukorbetegség szab szigorú korlátokat, felmeritek e vállalni a "bűnbeesést", a többlet CH fogyasztását? Magam néha néha egyszerűen kényszert érzek arra, hogy megsértsem a szigorú szabályokat, de ilyenkor mindig valami helyett valamit eszem, vagy a becsült többlet CH arányában + inzulint adok, tehát próbálok korrigálni. Ti voltatok már hasonló helyzetben? Hogyan oldottátok meg ezt a helyzetet?

21 Válasz
pityu72 answered 13 év ago

 Sziasztok! Kedves Jaskó nagyon jó ez a kérdés felvetés. Én mindig óvatosan merek emelni az inzulin
adagon ,de  úgy szoktam tenn,hogy megmérem a vércukrom és amikor tudom,hogy bőségesebb ebédet fogok enni és netán megiszom 2-3 dl bort akkor több inzulint adok be. Inkább az ebédnél "bűnözök" az könnyebben kivédhető. 2-3 E-el is többet adok (10 gramm CH pluszra-1 E inzulint számolok). Ilyenkor mindig mérek 1,5 óra múlva és vacsora előtt is vércukrot! Vigyázok soha ne igyak erőset éhgyomorral!. Erre nagyon fontos oda figyelni,mert könnyen lehet hypózni!

Ti mit tesztek,hogyan korrigáltok?

matildxd answered 13 év ago

 Nagyon napirendű kérdés. Én eléggé félek az inzulin adag változtatással. Maximum 1-2 egységet emelek. Ilyenkor reggel már magas (előző napi ráevések). Ma rendszeresen mérem és ebédkor is többet adok 1-2 egységgel. Csak mindig félek nehogy hipózzak. Mert nem tudom ti tapasztaltátok-e,ha zsírosabb ételt esztek akkor később emeli meg a vércukrot?

Sára Biró answered 13 év ago

 Valóban jó a kérdés felvetése,én is kíváncsian várom ki és hogyan oldja meg az ünnepek adta vércukor-emelkedést?

katalin answered 13 év ago

Hát igen én is szokok egy-két egység plusszot beadni ha magas de ugy vettem észre délben egy kicsit tudok bünözni anélkül hogy emelkedne a cukrom .Ma is megmértem ebéd után másfél orával mert ettem egy kis sütit és 7.8 volt ez adél nálam bevált este és reggel ez már nem igy van.

Mária Balázs answered 13 év ago

Sziasztok! Engem az ünnepnél jobban zavar a nyári fagyizás és a sok nyári gyümölcs. A leggyakrabban ezekkel "bűnözöm". Sajátságos dolgot alakítottam  ki (amióta analóg inzulinon vagyok könnyebb a helyzetem). Megeszem egyszerre egy gombóc fagyit,előtte mérek. Ha 5,5-7 között van akkor 2 E inzulint beadok,de ha sétálni is tudok akkor semmi vércukor emelkedésem nincs. Ha magasabb akkor halasztom a fagyizást és az ebéd CH tartalmából csipek le. A cseresznye nehéz űgy,mert az édes  is és a rostok miatt később emeli meg a vércukrot.
Ti mit tesztek? Vagy mindenki diétázik:-)?

MariMarton answered 13 év ago

 Sziasztok. Ma egész jók a cukraim,de vasárnap az egekben volt. Nem tudom meleg is volt,meg egy kicsit bűnöztem is. Próbáltam délben 2 E-el több inzulint adni,de nem mertem az estihez hozzáadni,nehogy éjjel baj legyen. Hát hétfőn délelőtt nem volt 10 alatti cukrom ,aztán délutántól egész tűrhető volt.Ma reggel 7 volt,és napközben 10 alatt volt.Lehet rendeződik,csak a frontok ne jöjjenek.

Ati42 answered 13 év ago

 Az ünnepek tényleg kihatnak a vércukrokra,de szerintem egy pihenő vasárnap sem rosszabb amikor csak fekszünk és nem mozgunk. Nekem is 11 volt vasárnap du. a cukrom,de mától már jó fiú vagyok.

Sára Biró answered 12 év ago

 Ismét aktuális a kérdés.

jaskó answered 12 év ago

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok valamennyi KEVA látogatónak. Nagyonn vigyázzatok, mert nagy a csábítás Sokszorosára nő a gyengéd erőszak. Az ellenállás pedig gyengülhet. Plusz inzulin, egyéb CH tartalmú ételek kihagyása, felcserélése. Valamit, valami helyett és sok sok mozgás, séta. Vigyázzatok az alkoholra is, mert az nagyon "megtréfálhatja" az embert. Esetenként életveszélyes is lehet. Egy hypos ájulásban lévő cukorbeteget, akin az alkohol szagát érzik a segítői, könnyen totál részegnek vélhetnek. Egyéb sem kell ilyenkor, mint a detoxikálóban egy jókora gyomormosás. Ami a maradék CH tartalmat uis kiöblíti. Az ember szerencsétlen sorsú gyermeke ilyenkor könnyen arra ébredhet, hogy többet már nem ébred fel soha. Ne felejtsétek magatokkal vinni, könnyen elérhető helyre téve a cukorbetegséget tanúsító kártyát, mert azt elolvasva a mentősök más irányban kezdik az ellátást. A legbiztosabb viszont az, ha most is mint egyéb napokon kerülitek, kerüljük a túlzásokat!!!

sarok answered 12 év ago

 Én több mint 10 éve vagyok inzulinos.Már merem azt mondani nagyon fontos tudni,hogy az inzulin mindig a következö étkezést befolyásolja./déli12-es az elfogyasztott ebédhez tartozik/Elötte lévö mérés mutatja meg,hogy mennyit kell várni szurás után!Nagyon alacsony azonnal kell enni,ha magas vagy jó akkor 20 percet várni kell az evéssel.Engem már nagyon kioktattak az orvosnál.Sokáig tanultam ezeket mig megértettem.Sok szövödmény mellett most 3 havi átlagom  8,1.Sokat kell figyelni erre a betegségre,igazán nem érzem magam annak,de tudom!!!