A http://www.ötvenen/ túlról olvastam:A görögdinnye abszolút hozzátartozik a nyárhoz. A felkockázott, behűtött sárgadinnye pedig jellegzetes frissítő, ha az ember strandra megy. De vajon miért épül annyi fogyókúra a dinnyére, és miért ajánlott rendszeresen dinnyenapot tartani?
2 Válasz
A dinnye egészségtani hatásai:
- Bizony, dinnyét nemcsak azért jó enni, mert rettenetesen finom, hanem azért is, mert a szervezet számára különösen jó élettani hatásai vannak. Csodálatos frissítő, hiszen nagyon sok vizet tartalmaz. Mivel az ember nyáron sokat izzad, az izzadsággal sok vizet és ásványi sót veszít. A dinnye mindkettőt pótolja, ezáltal nemcsak frissít, de tisztít is – gyakorlatilag átmossa a veséket.
- Ásványianyag-tartalma igen magas, de sok benne a vitamin is. Tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, nátrium-foszfátot, vasat, cinket, B1-, B2- és C-vitamint, folsavat, niacint, biotint, valamint pantoténsavat.
- A sárgadinnyében még sok a karotin is, amely – többek között – segít a bőrnek, hogy megtartsa a nyári napon szerzett barnaságát.
- Bár a dinnyefélék tartalmaznak gyümölcscukrot, szőlőcukrot és szaharózt, cukorbetegek is fogyaszthatják őket, amennyiben belefér a napi szénhidrátmennyiségükbe. A görög- és a sárgadinnye közül a sárgának magasabb a szénhidráttartalma.