Újfajta recept

KérdésekÚjfajta recept
Lamár Krisztián kérdezte ennyi ideje: 12 év

Ma a háziorvostól újfajta receptet kaptam. Az egyik inzulin receptjére az van ráírva, hogy ellátva 32 napig, a másikra meg az, hogy ellátva 34 napig. És persze ezt komolyan kell venni, a következő recept csak az ellátási idő letelte után váltható ki. A két inzulinom receptjének hatálya minden hónapban két nappal távolodik egymástól. Ez azt jelenti, hogy mostantól havonta kétszer járhatok a patikába. Remek. Akinek még más drága gyógyszere is van, az még többször járhat a patikába, mert arra semmi esély, hogy ezeknek az ellátási ideje egybe essen. További jó hír, hogy ezzel  a tartlékolás lehetősége is megszűnt. Az inzulinadagok mostantól az utolsó cseppig ki vannak centizve. Aki rendszeresen levegőzteti az inzulinját, annak garantáltan elfogy az ellátási idő vége előtt.

7 Válasz
Lamár Krisztián answered 12 év ago
Sára Biró answered 12 év ago

 Krisztián ezt úgy tudod kiküszöbölni,ha megbeszéled a diabetológussal,hogy te pl.időnként 2-3 egység inzulinnal kompenzálsz , ezt jegyezd be a kezelési naplódba,és amikor kontrollra mész megmutatod  és gondolom  annyit ír rá  majd a javaslatra. Na nekünk is a július 1-e meghozta a plusz munkát, sokkal több időre van szükség , hogy megkérdezzük a  beteget vállalja-e a többletköltséget,vagy visszaáll humánra és akkor elmagyarázni az étkezés számát stb. Egy beteg kérte hogy maradjon az analógon,mert kifizeti a költséget (nála 10-ről 8.5%-ra csökkent ebben az évben a HgbA1C !!), nála tényleg sokat javult az eredmény. Volt  egy 1-es típ.cukorbeteg akinél 8 % volt a HgbAlC és még eltud menni labor kontrollra.
Szóval nem könnyű(:-

Lamár Krisztián answered 12 év ago

Most jutott eszembe: Mi van, ha valki elutazik külföldre, és pont utazás közben jár le az ellátási ideje? Hogyan jut inzulinhoz, ha nem tudja kiváltani az utazás előtt? Nagyon nincs ez végiggondolva…

Sára Biró answered 12 év ago

 Ezt belehet jegyezni a gépbe,hogy  ha valaki külföldre utazik. Volt egy betegünk aki kiment Amerikába és így tettünk. Igaz nem tudom mi van júl.1 után??!! 

Erzsok answered 12 év ago

 Én már hónapok óta igy kapom a receptet.Valoban vége a tartaléknak.A korházban amikor kontrolon voltam és elpanaszkodtam ezt a válasz kaptam hogy,bármikor bemehetek a sürgösségin kisegitenek 1 ampullával.Már igénybe is vettem.Vinni kell az inzulinos naplot is.Mindent meglehet oldani a saját igényünk szerint.Mostantól mindenki a maga orvosa lesz!!!Figyeljetek és vigyázzatok az egészségetekre!!!

Hné M Melinda answered 12 év ago

 Krisztián! Kiválthatod a receptet 1 héttel azelőtt a dátum előtt ami rá van írva, így pár hónapot ki tudsz küszöbölni,hogy ne kelljen állandóan gyógyszertárba menni. A másik viszont nekem is nagy kérdés- azért vagyunk intenziv inzulin th-n,hogy amikor szükséges 1-2 E-el többet tudjunk beadni, ezt soha nem adják hozzá az elhasználható mennyiséghez.

Sára Biró answered 12 év ago

 Igen én is úgy tudom egy héttel korábban kiváltható a recept. Melinda be kell írni a naplóba,hogy hány egység inzulint adtál és akkor annyit írnak fel. Legalább is nálunk úgy van.