http://www.tenyek-tevhitek.hu/cukorbetegseg-diabetesz-gyogyithato.htm
Kicsit hosszú, de érdemes elolvasni. Az információözön néha már gyanakvóvá tesz. Egyszer szeretnék magam előtt látni egy korábban igazoltan beteg, majd a "módszerek" hatására tartósan és igazoltan gyógyulttá nyilvánított cukorbeteget.
A paleolit étkezés elvileg még jó is lehet,mert ennél az étkezési formánál is a kevés szénhidrát fogyasztásra törekednek. Legfőképpen zöldséget, gyümölcs és húsféleséget esznek ami egy cukorbetegnek is jó, mert a zöldség, gyümölcs , hús kevés szénhidrátot tartalmaz és vannak benne olyanok amiknek a GI értéke is igen kedvező, egészséges is. A tejtermékeket nem javasolják, amiről tudjuk is, hogy nem jó a diabétesesnek, és a hagyományos lisztet is kerülik, helyette "megengedett a zabpehely, rizsliszt.. kevés mértékben fogyasztva.
Azt nem hiszem, hogy az inzulin teljesen elhagyható lenne, de lehet, hogy csökkenthető a napi adag.
Én pl. kipróbáltam egy étel a paleo fasírtot, amiben a húshoz nem kenyeret adunk,hanem répát. Kellemes ízű volt. De én sajnos a kenyérről nem tudok lemondani, nem tudok csak zöldséget enni, se krumpli, se tészta……
Kedves Nanita! Én is kiváncsi vagyok, kipróbálnám, ha meg van még a fasírt receptje. Légyszí’ : mailto:ijoo@freemail.hu -ra. Előre is köszi a fáradozást.
Kedves Pityu!
Az interneten találtam én is a receptet, amikor hallottam a TV-ben erről a táplálkozási formáról. A betegségből való meggyógyulásban nem hiszek, legalábbis 30 év alatt nem sikerült meggyógyulnom, pedig elég sok mindent kipróbáltam ésszerű határok között .:-(
Ez a táplálkozási forma elméletileg jó is lehetne a kevés CH miatt ( zöldség, hús…kerülve a fehér lisztet, krumplit), de egy négytagú családnak igen megterhelő lenne anyagilag ezt az étkezési formát betartani, követni, arról nem beszélve, hogy egy kamasz fiú nem lakna jól vele. 🙂
Íme a recept:
"Paleo fasírt (Tit)
- 40kg darált hús
- 1 tojás
- 1-2 közepes reszelt sárgarépa vagy cukkini (vagy más zöldség)
- fűszerek
- szezámmag vagy darált dió/mandula
Ezeket összekeverni kicsit állhat is, majd vagy zsírban kisütni vagy tepsiben gombócokat formálni és úgy sütni, de szoktam formában is mint a Stefánia-vagdalt megsütni, ha kihült lehet szeletelni."
Én tojás nélkül készítem a fasírt kislányom allergiája miatt, olajjal helyettesítem. A sárgarépát a reszelőnek a nagyobbik lyukán reszeltem le, mert ha a kicsin tettem, akkor "leveses" lett a répa, nem állt össze a hús.