Új orvosi ajánlás a megfelelő vérnyomásról.

KérdésekÚj orvosi ajánlás a megfelelő vérnyomásról.
Pityu kérdezte ennyi ideje: 11 év
 • A magas vérnyomás nemcsak Magyarországon, de az egész világon számtalan embert érint. Bár kezelése sok esetben nehézkes, a legújabb iránymutatásokkal talán közelebb kerülhetünk a „néma gyilkos” sikeres terápiájához. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája elmondja, mi mindenre kell figyelni, hogy kordában tarthassuk a hipertóniát. 
 • Melyek a legfontosabb újdonságok az eddigiekhez képest? 60 évnél idősebbek számára a cél a 150/90-es alatti vérnyomás elérése; 30–59 kor között a 140/90 alatti érték a normális; Cukorbetegek és krónikus veseelégtelenségben szenvedők esetében szintén a 140/90 alatti értékre kell törekedni.
2 Válasz
Pityu answered 11 év ago
 • Új iránymutatások:
 • A JAMA (Journal of the American Medical Association) lapban nemrégiben új közlemény jelent meg, amelyben friss iránymutatásokkal álltak elő a tudósok a magas vérnyomás kezelésére. A szakértők hangsúlyozzák, hogy ezek az ajánlások megbízhatók és bizonyítékokon alapulnak, így ha az orvosok és a betegek figyelembe veszik őket, a hipertónia okozta stroke és szívinfarktus kialakulásának esélye csökkenthető. 
 • Melyek a legfontosabb újdonságok az eddigiekhez képest?
 • 60 évnél idősebbek számára a cél a 150/90-es alatti vérnyomás elérése;
 • 30–59 kor között a 140/90 alatti érték a normális;
 • Cukorbetegek és krónikus veseelégtelenségben szenvedők esetében szintén a 140/90 alatti értékre kell törekedni.
 • Az új iránymutatás befolyásolhatja az eddigi gyógyszeres kezelést, így meglehet, kevesebb, illetve más készítményre lesz szüksége a betegnek, mint eddig.
 • Van, ami változatlan Bár időről időre új iránymutatásokat állítanak össze a tudósok, vannak örök érvényűek is.
  Ilyen például az, hogy ismerjük vérnyomásunk értékét. – Sokan nem tudják, hogy a hipertóniának többnyire nincs semmiféle tünete, így nem is gondolják, hogy terápiára szorulnának. Éppen ezért érdemes otthon vérnyomásmérőt tartani, hogy képet kaphassunk állapotunkról! Amennyiben azonban már fenyeget minket a hipertónia, még jobb, ha rendszeresen részt veszünk 24 órás vérnyomásmérésen, ami a nap folyamán többször is rögzíti az értéket, így kezelőorvosunk tisztában lehet az estleges ingadozásokkal is – javasolja dr. Kapocsi Judit.
  Amennyiben a vérnyomásérték a normál tartományon kívül mozog, mindenképp konzultáljunk rendszeresen orvosunkkal, hiszen kezeletlen esetben a hipertónia olyan súlyos szövődményeket okozhat, mint például a stroke vagy a szívinfarktus. Ha kerüljük a sós, nehéz ételeket, valamint a cigarettát, azzal a gyógyszeres terápia hatékonyságát nagyban növelhetjük.
 • A globális népbetegség Globálisan 7 millió ember halálát okozza hipertónia, amely különféle formákban másfél milliárd embert érint a Földön. Ez a probléma a halálozás ma ismert legnagyobb egyedi rizikófaktora a világon. A magas vérnyomás Magyarországon is a leggyakoribb betegség, megközelítőleg 3 millió magyart érint.
  A betegség okai tipikusan a modern életvitellel hozhatók összefüggésbe, kialakulásában a helytelen életmódnak, a túlsúlynak, a mozgáshiánynak, a dohányzásnak, illetve a krónikus stressznek egyaránt fontos szerepe van.

Forrás: ötvenentúl.hu Futaki Balázs 2014.01.08.

Sára Biró answered 11 év ago

 Köszi! 🙂