Új hosszantartó analóg inzulin

KérdésekÚj hosszantartó analóg inzulin
Lamár Krisztián kérdezte ennyi ideje: 11 év

A sok keserűség mellé bedobnék egy igazán jó hírt is: múlt szerdán a Novo-Nordisk új fejlesztésű hosszantartó inzulin analógja megkapta az európai gyógyszerügyi hatóságtól az engedélyt. A hatóanyag neve: Degludec. A termék kereskedelmi neve még nem ismert. A tesztek alapján az új inzulinnal akár 40 órás hatás is elérhető. Egyelőre kevés az infó, és az is főleg angolul: http://en.wikipedia.org/wiki/Insulin_degludec

15 Válasz
Lamár Krisztián answered 11 év ago

Ezt egy angol nyelvű lapon olvastam, sajnos nem linkeltem be, és most persze én sem találom, de itt van egy másik, ahol szinte szó szerint ugyanezt írják, a 30%-os adat ebben is meg van említve. http://www.bloomberg.com/news/2011-09-14/novo-sees-degludec-overtaking-lantus-sometime-in-next-10-years-.html  Az egyértelmű Lantus előnyre utal, hogy a cikk szerint a lekörözéséhez, még egy ilyen "szuperior" termék birtokában is 10 évre lesz szüksége Novo-nak. Egy okostojás azt mondja: ha az új inzulint azonos áron adnák a Lantssal, akkor is öt év kellene a befogásához. Amit már én teszek hozzá: azt senki ne várja, hogy ezidő alatt a Sanofi-nál ölbetett kézzel fognak aludni. Nyilván lesz valami válasz, ha más nem, akkor talán az, hogy engednek a Lantus pofátlanul magas árából. A verseny jót tesz mindenkinek, legfőképpen a betegeknek! Máshol már írtam, hogy jó lenne, ha lenne még egy-két nagy inzulingyártó a világon. Nem azt mondom, hogy mostantól minden bambuszkunyhóban lakó fűszoknyás törzsfőnök gyártson generikus inzulint, de azért azt furcsálom, hogy a világ olyan vezető országaiban, mint Franciaország vagy Anglia egyáltalán nincs számottevő originális inzulin fejlesztés.

Sára Biró answered 11 év ago

 Próbáltam a fordítást igénybe venni:-) Hallottam a fejlesztésről és azt is , hogy  lesz egy olyan készítmény ami inzulin+ liraglutid (ma Victoza injekció) lesz. Ez előnyös 2-es típ. cukorbetegeknek, mert segíti a fogyást.
Ma is van lehetőség detemir inzulin+ liraglutid adására,csak sokba kerül:-( Tapasztalatról még nem tudok beszámolni.

Lamár Krisztián answered 11 év ago

A Lantust nem a Novo-Nordisk, hanem az Aventis nevű cég fejleszette ki. Itt egy korabeli hír: http://www.datamonitor.com/store/News/aventis_ready_to_launch_lantus_in_the_uk?productid=A0D55E1A-D040-4187-89DE-32E7FEEFBEE5 A Sanofi 2004-ben felvsárolta az Avnetis-t, így került a Lantus a Sanofi-hoz. A tulajdonosváltásokra jellemző, hogy a Lantus megjelenése előtt egy évvel a céget még nem Aventis-nek, hanem Hoechst AG-nek hívták, valószínűleg a fejlesztés nagy részét még e név alatt végezték. A cég nevét mindig az aktuális tulajdonos adja, azonban a fejlesztő csapat szerintem az elmúlt 15-20 évben azonos volt.

Nanita answered 11 év ago

Aranyos vagy Krisztián. 🙂
Tetszik, hogy ennyire lelkes vagy és köszönöm a kiigazítás a Lantus megálmodójával és létrehozójával kapcsolatban. 🙂