Túrótorta cukorbetegek részére!

KérdésekTúrótorta cukorbetegek részére!
Violetta Varga kérdezte ennyi ideje: 11 év

 Hozzávalók:50 dkg tehéntúró2 tojás1 ek. citromléédesítőszer1 citrom reszelt héja Elkészítés:A szitát letakarjuk tiszta konyharuhával, és rátesszük a túrót. Egy éjszakán át hagyjuk lecsöpögni. Másnap áttörjük a túrót és összekeverjük a tojással és az ízesítőkkel. Jól összegyúrjuk és kivajazott tortaformába simítjuk. 40 percig sütjük.

12 Válasz
Sára Biró answered 11 év ago

 Köszönjük Violetta,nagyon jó!

Violetta Varga answered 11 év ago

 Citromhabos rolád (cukorbetegeknek is) Tésztához:

  • 6 tojássárga
  • 25 g víz
  • 120 g glukonon (cukormentes édesítőszer granulátum)
  • 6 felvert tojásfehérje
  • 90 g liszt (BL55)
  • 2 g sütőpor
  • Krémhez:

  • 600 g felvert tejszínhab
  • 45 g glukonon
  • 1 citrom héja és leve
  • 1/2 cs zselatinpor (5 g)elkészítés A masszához a tojássárgákat, a vizet és a glukonont krémesre keverjük.
  • A tojásfehérjét keményre verjük és a sütőporral elkevert liszttel óvatosan összekeverjük az egészet.Sütőpapírra kenjük,150 C-on,15 perc alatt megsütjük.Ha a tészta kihűlt, megkenjük a krémmel, amihez 2,5 dl vízben felmelegítjük a zselatint, és ha már langyos belekeverjük a citrom levét, reszelt héját. Az egészet a glukononnal keményre vert tejszínhabhoz keverjük.Feltekerjük.A rolád oldalára is krémet kenünk és citromszeletekkel díszítjük.

    Violetta Varga answered 11 év ago

     Almás lepényHozzávalók:67 dkg linzertészta, 1 kg megtisztított alma, 8 dkg glukonon, 12 dkg darált dió, 5 dkg búzadara, 1 tojás, 1 dkg őrölt fahéj; a nyújtáshoz 5 dkg liszt.Elkészítés:A linzertészta felét kinyújtjuk, tepsibe fektetjük, megszurkáljuk, és a sütőben félig megsütjük. A felszeletelt almából elkészítjük a tölteléket. A búzadarát a sült tésztafelületre szórjuk, majd az almatölteléket egyenletesen ráterítjük. A tészta másik felével beborítjuk, és nyújtófával óvatosan elegyengetjük. A tetejét félórás időközökben tojással kétszer megkenjük, villával hosszában és keresztben becsíkozzuk, majd közepesen meleg (180 °C) sütőben aranysárgára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, csak azután vágjuk fel kockákra.20 szelet 
    1 szelet súlya: 8,25 dkg 
    Energiatartalma: 1017 kJ/ 243 kcal
    Szénhidrát: 25,08 g 
    ebből glukonon: 6,64 g

    Violetta Varga answered 11 év ago

     EperkrémHozzávalók:25 dkg eper, 1 tojás, 2 dl tej, Polisweet, 1-1 teáskanál Glukonon és zselatin.Elkészítés:Az epret megmossuk, megtisztítjuk, 4 szemet félreteszünk, a többit villával széttörjük, vagy turmixban pépesítjük. Meglocsoljuk néhány csepp Polisweettel. A krémhez a tejet felmelegítjük, belekeverjük a Glukonont és a tojássárgáját. Vízgőzön, állandóan keverve besűrítjük. Belekeverjük a zselatint, és még addig főzzük, amíg a zselatin fel nem olvad. Egy kissé kihűtjük, és hozzáadjuk az eperpürét. A felvert tojásfehérjét a már hideg krémhez keverjük. Üvegtálkákba öntjük, és hagyjuk megdermedni. Az egész szem eprekkel díszítve tálaljuk.7 g szénhidrát; 340 kJ (81 kcal)/ adag

    Violetta Varga answered 11 év ago

     Diabetikus recept, Diétásan elkészített gyümölcsös túrótorta1 db narancs leve
    1 citrom leve és reszelt héja
    4 dl tejszín
    75 dkg túró
    3 evőkanál zselatin
    2 dl diétás befőttlé
    20 dkg idénygyümölcs (pl. kiwi)
    folyékony édesítőszerElkészítésEgy kerek lábas alján a karikára vágott kivit körben, szépen elrendezve elhelyezzük, felfőzzük a befőtt levét egy evőkanál zselatinnal (lehet diétás kiwiszörp vízzel higítva), és ráöntjük óvatosan a gyümölcsre, majd hagyjuk kihűlni a hűtőben. Közben törjük át szitán a félzsíros tehéntúrót, keverjük bele a tejszín felét, a narancs levet, a citromlevet, a reszelt citrom héját, a vaníliás cukrot. Kevés (kb. 1 dl) vízben olvasszuk fel a maradék zselatint és keverjük bele ezt is a túrómasszába. Édesítsük ízlés szerint az édesítőszerrel. Ha megdermedt a gyümölcsös zselé, akkor öntsük rá az elkészített túrómasszát, majd visszatéve a hűtőbe 2-3 órát hűtsük, (de lehet egy egész éjszakán át is hűteni, hogy teljesen megdermedjen). Ha kész, akkor a hűtőből kivéve egy-két percre állítsuk bele a lábast meleg vízzel telt nagyobb edénybe, majd egy lapos tányért ráfogva az egész tortát borítsuk a feje tetejére, (jó tanács, hogy éles késsel előtte egy kicsit az oldalán, körben, lazítsuk meg a tortát, váljon el a lábastól). A maradék tejszínt készítsük el habnak, és a gyümölcszselé tetejét díszíthetjük még vele.

    Violetta Varga answered 11 év ago

     Epres túrótorta eperöntettelHozzávalók:10 dkg diabetikus háztartási keksz25 dkg sovány tehéntúró10 dkg dió2 dkg kiskanál kakaópor4 dkg vaj2 dl habteszín25 dkg eper4 lap zselatinszteviapár csepp vaníliaaromaA kekszet és a diót finomra daráltam, belekevertem a felolvasztott vajat és a kakaóport, és addig kevergettem, amíg egynemű massza lett belőle. Egy 18 cm átmérőjű, levehető oldalú kerek tortaformát kibéleltem folpackkal, és belenyomkodtam a kekszes masszát úgy, majd a hűtőbe tettem. A túrót robotgéppel elkevertem a vaníliával, szteviával, majd óvatosan beleforgattam a keményre felvert tejszínhabot.A zselatint egy kevés langyos vízbe tettem, és addig melegítettem, amíg teljesen felolvadt. Hagytam kihűlni, majd belekevertem a túrós krémbe. Az eper 1/4 részét apróra vágtam, és szintén hozzáadtam, ráöntöttem a kekszes masszára, és visszatettem a hűtőbe. Kb. 2 óra múlva kivettem, a tortaforma oldalát levettem, és a tortát óvatosan egy tálra csúsztattam. A tetejére epret és egy kevés apróra vágott pisztáciát tettem.A maradék eperből két szép szemet félretettem a díszítéshez, a többit egy lábasban feltettem főni, amikor nagyjából szétfőtt, hagytam kihűlni, aztán a robotgéppel pépesítettem, és pár csepp szteviával édesítettem.Az édesítő mennyiségét nem tudom, mert én állandóan kóstolgattam, hogy kell-e még bele, és ez különben is ízlés kérdése.

    Violetta Varga answered 11 év ago

     Almás túrótortaozzávalók:

      500 g túró2 közepes méretű alma1 citrom héja50 g vaj1 evőkanál méz2 és fél evőkanál gyümölcscukor100 ml víz2 teáskanál zselatin

    Elkészítés1. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, tetszés szerinti formájú, kb. 4-5 mm vastag szeletekre vágjuk. Egy vastag falú serpenyőben a vajat a mézzel megolvasztjuk, belehelyezzük az almaszeleteket és néhány percig pároljuk az almát. Óvatosan kivesszük a már megpuhult almaszeleteket.
    A zselatint 100 ml langyos vízbe szórjuk, állandó keverés mellett felforraljuk, majd félretesszük hűlni.
    A túrót egy nagy tálba helyezzük, villával jól összetörjük, belereszeljük a citrom héját és hozzákeverjük a gyümölcscukrot. Ha kihűlt már, a zselatint is hozzáadjuk a túróhoz.
    Egy 18 cm átmérőjű tortaformát fóliával kibélelünk, úgy, hogy a végén maradjon mit visszahajtani a torta tetejére. A forma aljában egy rétegben elrendezzük az almaszeleteket, erre öntjük az ízesített túrót. Végül a fóliát ráhajtjuk és mehet is a hűtőbe 10-12 órára. Tálalás előtt a tortaformából kiborítjuk és a fóliát eltávolítjuk róla.

    Violetta Varga answered 11 év ago

     Túrótorta (Diabetikus,Fógyókúrázóknak is)16 szelet1 szelet súja 8,5dkgEnergiatartalma:1180 KJ/282KcalSzénhidrát:22,82g  Ebből glukonon:8,23gHozzávalók:33dkg linzertészta (keresd a linzertészta receptjét), 50 dkg túró, 13 dkg liszt, 15dkg vaj, 8dkg glukonon, 5 tojás, 1 citrom reszelt héja, 8dkg diabetikus baracklekvár, 15dkg diabetikus almabefőtt, 2 kiskanál vaniliakivonat.A linzertésztát 3dkg lisztel megszórt gyúródeszkán kerek lappá nyújtjuk, tortaformába fektetjük, és villával megszúrkáljuk. A sütőben szép világosra sütjük, majd baracklekvárral megkenjük, felszeletelt almabefőttel v friss hámozott almával szépen kirakjuk. Az áttört túrót az olvasztott vajjal 3dkg glukononnal meg a tojások sárgájával  habosra keverjük, és az ízesítőket hozzáadjuk. A tojások fehérjét a maradék glukononnal habbá verjük, és a kikevert túróhoz adjuk, végül 10 dkg lisztet is beleszórunk. A habos túrót a megsült linzerlapra simítjuk, és a sütőbe visszatolva, mérsékelt tűzzel (160-170fok) 40-50 percig sütjük. Amikor kihült felszeleteljük.

    Krisztina Kiss answered 11 év ago

    VIOLETTA  EZEK NAGYON JÓ RECEPTEK ANYUKÁM CUKORBETEG KI IS NYOMTATOM NEKI MÁR ATTOL , HOGY OLVASOM MEGÉHEZTEM.

    Violetta Varga answered 11 év ago

     igen nagyon finomak lehetnek Krisztina! 🙂