Tudjátok,hogy fogyókúrázók is fogyaszthatják a vargányát?

KérdésekTudjátok,hogy fogyókúrázók is fogyaszthatják a vargányát?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 13 év

 A gombák tömegüket nagyrészt – csaknem 90 százalékban – a bennük lévő víznek köszönhetik. Ez az oka, hogy előszeretettel ajánlják fogyókúrás ételeknek, és hogy elkészítésükkor oly hamar és oly kicsire fonnyad a lábasban. Továbbá a gombák nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjéket és kitinrostokat,valamint  vitaminokat (különösképp B- és D-vitamint),  nyomelemeket. 
100 gramm friss vargánya kb. 35 kalóriát tartalmaz, a száraz kb. 600-at. 
Ha valami jó receptetek van akkor írjátok meg:-)

4 Válasz
Sára Biró answered 13 év ago

 Az egyik legnagyobb kedvencem a friss morzsába panírozott és forró olajban kisütött friss vargánya, tökmagolajas paradicsomsalátával.
Természetesen olajba kisütve már nő a kalóriatartalom! Aki fogyókúrázik,az párolja,vagy grillezze!

katalin answered 13 év ago

Én vargányábol krumpli levest  szoktam ami nagyon finom.

stewes answered 13 év ago

Érdekes, hogy a biológusok nem igazán tudnak mit kezdeni a gombákkal. Értem ezt úgy, hogy ha rendszerezni kell, egyesek szerint növények, mások szerint teljesen önálló csoport. Tehát az élőlények nem növényekre és állatokra oszthatók fel, hanem növények, állatok és gombák. Valami hasonló van a bacilusokkal és a vírusokkal. Az egyiket növényekhez, a másikat állatokhoz sorolják, de mindenki tisztában vele, hogy eléggé erőltetett ez így.
Na ennyi fölös fecsegés az ehető gombákról: furcsa számomra, hogy amikor olvasok róluk, egy íráson belül teljesen ellentétes megállapításokkal találkozom.
Kezdi a szerző azzal, hogy milyen remek élelmiszer, milyen sok dolog van, amit hasznosíthatunk, könnyen emészthető, élettani tulajdonsága alapján fontos és így tovább. A rákkutatásban is jelentős szerepet tölt be. Majd miután jól meggyőzte magát ezekről, kétségbe ejti az olvasót. Pár sorral később már arról ír, hogy milyen nehezen emészthető, fogyasztása csak mértékkel ajánlott, s még rákot is okozhat.
És végül még egy kis fecsegés, csak azért hogy semmi olyant ne írjak, ami a témához kötődik. 😉
Félek az erdei gombáktól. Tudom, hogy sokkal finomabbak, mint a pincékben, termőzsákokban növő csiperke és laska. Csak az a baj, hogy amikor olyan társasággal jártam az erdőt, akik gombáztak is, nem jutottak egyességre akkor amikor meglátták, amikor felszedték, amikor tisztították és amikor elfogyasztották a gombákat. És elég egyszer tévedni.
Ilyen félőseknek ott a termesztett erdei gomba. Az kockázatmentes, de alig jobb, mint a csiperke-laska duó.
És ha még nem untál rá erre a sok butaságra, akkor egy kérdés: hogyan tudnám elkerülni a gombaétel után menetrendszerűen jelentkező hasmenést?

Sára Biró answered 13 év ago

Hello! Nem untam rá Stewes és szerintem senki sem mert színesebbé teszed az oldalt:-)
A gombákon én is sokat gondolkozom és mindig inkább a növények csoportja  felé hajlok. A nehezen emészthetőség az igaz,mert a régi időkből is tudjuk este későn nem szabad enni!,ez  logikus.Én is vargányát és a rókagombát eszem meg. A vargányát ismerem,azt szedtem és nagyon finom étel készül belőle.Egy héttel korábban a piacon vettem,hát igen"borsos"ára volt,abból tényleg nem lehet jól lakni. Megéri azért kipróbálni,mert az íze finomabb a húsnál.
Hogy miért okozhat hasmenést? Esetleg tejszínnel, tejföllel eszed?