Tudjátok,hogy egészséges gabonaköret a köles, a gersli, a hajdina?

KérdésekTudjátok,hogy egészséges gabonaköret a köles, a gersli, a hajdina?
Mária Balázs asked 9 év ago

 A párolt zöldség mellé jól jön egy kis  kis gabona,ami egészséges laktató és változatossá teszi az étrendet!
Ha ezekkel kapcsolatosan tudtok recepteket írni megköszönném! Pl.saláta recept?

3 Answers
Kovacs Andras answered 9 év ago

 Én még egyiket sem ettem soha! Nem is tudom elképzelni milyen étel lehet?

Sára Biró answered 7 év ago

 A hajdina jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz.Vitamintartalmát tekintve elmondható, hogy a hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza. Tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) jelentős. Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. Ilyenek például egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin (P-vitamin vagy antipermeabilitási faktor), amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek és a sugárterápia okozta egészségkárosodásoknak. Magas rutintartalma miatt őseink a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használták.Kiemelkedően magas élelmirost-tartalma miatt a bélperisztaltika növelésén és a tranzitidő lerövidítésén keresztül jól alkalmazható a népbetegségnek tekinthető székrekedés (obstipatio) étrendi kezelésében és egyes daganatos megbetegedések (például vastag- és végbéldaganat) megelőzésében.A hajdina alkalmazható a Candida albicans fertőzés étrendi kezelésében is. Mivel itt az étlapon nem szerepelhetnek fehér lisztből készült kenyerek, pékáruk, kelt tészták, melyek kiváltására a teljes kiőrlésű lisztből előállított készítmények mellé a hajdinából készült termékek is felsorakozhatnának. A kórképben megnőtt B-vitamin- és nyomelemszükséglet fedezésére is jól felhasználható a hajdina.
Wikipédia

Árvai István answered 7 év ago

Ezek régen a legszegényebb emberek eledele volt. A legszegényebbeké! Ma ezeket bioboltokban lehet megszerezni, messze az értéke felett. Legalábbis én máshol nem találkoztam vele.