Törvényszerű-e a késői szövődmények bekövetkezése?

KérdésekTörvényszerű-e a késői szövődmények bekövetkezése?
kezdocukor kérdezte ennyi ideje: 13 év
6 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 13 év ago

 50 évvel korábban az volt az általános nézet,hogy a cukorbeteg 30 év után megvakul,40 év után,főleg az 1-es típusú cukorbeteg veseelégtelenség miatt maghal.Az utóbbi évtizedek kutatásai elősegítették,hogy ne így legyen!Mint minden más betegségnél a cukorbetegségnél is az egyéni hajlam képezi az alapját egy-egy szövődmény kifejlődésének.Vannak akik a vese,mások a szem,vagy idegszövődményre hajlamosak.
Nagyon fontos tudni,hogy a 7% körüli átlagos HbA1C-szintek és az ezzel járó 4-7 mmol/l étkezések előtti és a 6-9 mmol/l étkezések utáni vércukorszintek esetén 30 éves diabétesztartalom alatt sem törvényszerű súlyos kis ér szövődmény kialakulása!! Pl.ma már a szemfenéken megjelenő minimális elváltozások,azok megfelelő beavatkozással stabilizálható és a látást nem veszélyezteti! Ismételném,hogy elengedhetetlen a rendszeres szemészeti kontroll vizsgálat,ha panasz nincs is!
A vese állapota sem romlik gyorsabban ha például a vérnyomást rendszeresen ellenőriztetjük,és ha szükséges akkor kezelik!
Ideg bántalom is később alakul ki normális anyagcsere állapotban!
2-es típ.cukorbetegnél általában a magasabb HgbAl C szint mellett a nagy ér szövődmények veszélye áll fenn. Nem elég csak a vércukorszint ellenőrzés fontos,hanem a vérzsír rendellenességek,a vérnyomás kezelése is!
Hangsúlyoznám,hogy a cukorbetegnek  a szövődmények kialakulásának késleltetésében fontos szerepe van! 

etelka1964 answered 13 év ago

 Valóban nem miindegy,hogy milyen életminőségben élünk! Ezt nekünk kell a legjobban tudni és mindent megtenni,hogy ne alakuljanak ki a szövődmények! Ha nem érezzük betegnek magunkat egészségesen étkezünk,mozgunk akkor jó esélyünk van,hogy még lássuk az unokáinkat! De ez nagyrészt rajtunk múlik! Sok ismerősöm ezzel nincs tisztában és valamilyen külső segítségtől várja a gyógyulást! Ez nem egy olyan betegség,hogy bevesszük a gyógyszert és elmúlik pl. a fejfájás! Hanem tanulni kell,hogy mit együnk,hogyan éljünk!

Tri-Ton answered 13 év ago

Etelka 1964 !   Ha jól látom korban sem sok, de véleményben még annyi különbség sincs köztünk. No de ez a mi stílusunk, nem kell minket sajnálni, inkább vegyenek példát rólunk !  A problémákat nem intézni kell, hanem elintézni ! Az egészség megtartását pedig ne mástól várjuk, hanem intézzük el önmagunknak !  Köszi és grat.  Üdv.: Tóni

etelka1964 answered 13 év ago

Mindenképpen fontos az életminőség,és  a pozitív gondolkodás ezt segíti és a betegség is nehezebben ér utol! Ugyanez vonatkozik a szövődményekre is! Nagyon fontos tudni,hogy ne az orvostól várjuk a gyógyulást,hanem részese legyünk,magunknak kell irányítania a mindenapjainkat,kikérve a szakemberek segítségét! 

Agnes Kovacs answered 9 év ago

Nem törvényszerű a szövödmény, van itt a neten több 50-80 éves diabétesz korral élő cukros társunk a világon mindenhol akiknek nincs szövödménye , csak időskori betegsége, holott van közöttük olyan aki egy olyan korszakban kellett átvészelje a cukorbetegséget amikor az inzulinok nem voltak tiszták és pontos hatóanyguak, nem voltak fejlett módzsreek a kezelésre és még sincs diabos szövödményük. Tehát ők is bizonytják ez nem szerencse,a  cukorbetegségnek kockázatai vannak de nem velejárója ez a kockázat, el lehet kerülni még sokkal rosszabb kezeléssel is. Személyes véleményem, lehet rosszul gondolom, de  a szövödményeket el tudjuk kerülni ahhoz tenni kell vagy épp nem tenni semmit , tudomást sem venni látható dolgokról h legyen szövödményünk. Szerintem ezek maguktól nem alakulnak ki.

Agnes Kovacs answered 9 év ago

Ha beütőd a keresőbe a Joslin medal szót, akkor előjönnek azok a 25-50-75 év diabbal élnek , igaz közöttük vannak szövödményesek is, de nem ritka a szövödménymentes létezés 50-80 év diabétesszel, mazsolázni megismerni jó ezeket az embereket, semmi praktikát nem vettek be , csem sodafőzetet csak éltek és ettek mértékletesen, ennyi kell csak az egészséghez, sem bio meg paleo vsem marsról meg a tenger mélyéről érkezett ismeretlen eredetű cuccok