Ti hova adjátok be magatoknak az inzulint?

KérdésekTi hova adjátok be magatoknak az inzulint?
hgeza60 kérdezte ennyi ideje: 13 év

Ti hova adjátok be magatoknak az inzulint? Én eddig a hasamba adtam de tiszta véraláfutás lett néhány bökés után,most a karomba adom de ott meg csíp.

10 Válasz
MariMarton answered 13 év ago

 Nem hideg az inzulin,azért is tud csípni? Vagy nem látod a karodba a helyet és nem jó a beadási technika. Most egyre inkább háttérbe helyezik a karba történő beadást.

Sára Biró answered 13 év ago

 Kedves Géza! Azt javasolnám,hogy a rövid hatású inzulint pl. a jobb combba, az éjszakai (intermedier inzulint) a bal combba adja! Így nem fordul elő,hogy nem látja a helyet ahova adja. 
Csak a hason vannak véraláfutások? 

katalin answered 13 év ago

A gyors inzulint mindig hasba adom a hosszu távu pedig comba.Véralá futás elöfordult a hasamon és a co.mbomon is.

Violetta Varga answered 13 év ago

 Leglassabban a combból szívódik fel az inzulin, utána a hasból majd leggyorsabban a karból, ennek az az oka, hogy az ott levő erek érik el leghamarabb a szívet, és utána a májat, majd a sejteket. Ha az ember megtornáztatja a beadás helyét (mozog, masszíroz), akkor a felszívódás tovább fokozódik. Ha pedig olyan helyre szúr, ahová már sokszor szúrt, sajnos a felszívódás csökken.

Violetta Varga answered 13 év ago

  a has egész területe a köldök körüli 5 cm-es sugarú kör kivételével,a combok elülső és külső oldala,a farpofák felső, külső harmada,a felkar külső oldala.A rövid hatású inzulinokat a hasba vagy a felkarba kell fecskendezni, mivel ezekről a területekről szívódik fel a leggyorsabban az inzulin.A  közepes hatású inzulinokat pedig a combba vagy a farpofák területére javasolt adni, mivel innen lassabban és egyenletesebben szívódik fel.A premix és az analóg inzulinkészítmények esetében  nincs elsőként javasolt injekciós hely.

Sára Biró answered 13 év ago

Ma jött egy néni aki a felkarba adta az inzulint teljesen begyulladt a karja,mert nem látta hogy hova szúrja a tűt.  Az inzulin karba történő adását,ha lehet hanyagoljuk!

Katalin Nagy answered 13 év ago

 Én Victoza injekciót adok,leginkább a hasamba,de van amikor a combomba adom.Véleményem szerint a hasban nem is érzem a szúrást.

Violetta Varga answered 13 év ago

 Én is Victozás vagyok,és én sem érzem a hasamba a szúrást!! comba még nem probáltam,maradok a hasnál!! 🙂

Agnes Kovacs answered 9 év ago

Az hogy hova adagoljuk az inzulint vagy hova szeretjük adni, az egyrészt megszokás, kényelem de elsősorban az egyéni testalkat kérdése. Az inzulin szúrás helye ott a legjobb ahol viszonylag kevés ér, izom található valamint van némi zsírpárnácska. Inzulint gyorshatású esetében a karba és a pocakba kell adagolni, lassú hatású inzulin esetében pedig comb és fenék mert itt lassabban szívodik fel az inzulin ami ebben az esetben cél is. Amikor én inzulinozást kezdtem akkor még nem voltak ilyen vékony tűk, sőt kifejezetten vastag tűk voltak így a hasba inzulinozás nem is létezett akkoribban jó 10 év elteltével alakult ki h inzulint lehet pociba szúrni, amikor már voltak egységnyi fecsik és egybeépített vékony tűk. Így én már megszokásból is a karba szúrást végeztem gyorshatásúnál, de amúgy nekem itt fáj a legkevésbbé az inzulinozás és itt kiegyensúlyozott a felszívódása is. Ez mindenkinek az egyéni testalkatáról függ, én pociba nagyon nem szeretem szúrni az inzulint , nekem lapos a pocakom kicsi a zsírréteg ami inzulin szúrásnál épp hogy előny lenne h ne fájjon a szúri, de a pocakomon több az érző ideg is, nekem ott gyakrabban fáj beszúrni az inzulint. Én minden testrészt használok inzulinozáshoz, ne alakuljon ki bőrt ért lipodisztófia , bőr károsodás. De legjobban preferálom a combot és kart ott szinte nekem sose fáj a szúri, poci és fenék az gyakrabban okoz fájdalmat.

Agnes Kovacs answered 9 év ago

mióta inzulinpumpás vagyok ahol 2-3 napig van a kanül ( tű) az adott testrészben, pocakban viselésnél a kanült elégé érzem h bennem van a tű van h néha ki is kell kapnom mert fájdalmat is okoz, így pumpával nagyon megfontolom beszúrjam -e pociba a kanült, lehet ha felszednék a pocakomra zsyrréteget nem okozna fájdalmat, de igy inbkább nem szúrom oda az inzulint.