Testmozgás és a depresszió.

KérdésekTestmozgás és a depresszió.
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Napi rendszeres testmozgással a súlyos depressziót legalább olyan jól lehet kezelni, mint antidepresszánsokkal – derült ki több kutatásból is. 
Portugáliában 150 depressziós beteget vizsgáltak, és a kutatók azt találták, hogy mérsékelt testmozgás csökkentette a tüneteket azoknál, akiknél nem volt annyira hatékony a gyógyszeres kezelés.
A résztvevők a vizsgálat ideje alatt is szedték a gyógyszereiket, de felük aerobik órákra járt vagy heti ötször 12 héten keresztül 30-45 percet sétált.
A rendszeres mozgást végzők csoportjában 26 százalékos volt a gyógyulási ráta, míg a többieknél nulla.
Hasonló következtetésre jutottak brazil kutatók is, akik négyszáz önkéntesen végezték el vizsgálatukat. Azt találták, hogy azoknál a férfiak, akik a legtöbbet mozogtak, 68 százalékkal csökkent a kockázata a depressziós tünetek kialakulásának. A nők esetében 24 százalék volt ez az arány.
Forrásanyag.inforadio.hu

5 Válasz
MariMarton answered 13 év ago

Valóban igaz,hogy jó a mozgás a depresszióra,vagy csak a rossz hangulatra is,már a szorongást is oldja ezt tapasztalatból tudom. Nagyon sokszor inkább leülünk,ha szomorúak vagyunk,pedig már egy kis séta is segítene.Mi a véleményetek? 

Zsóka answered 13 év ago

Tapasztalatból mondhatom , hogy a rendszeres mozgás stressz oldó mert a fiam, három hete kezdett el edzeni hetente két délutánt megy.Már most észrevehetően  jobb a kedve.Ő is egy irodában dolgozik, és télen kevesebbet mozog, meg is látszott a kedély állapotán.

Lajos Máté answered 13 év ago

 Így igaz a rendszeres mozgás főleg a szabadban nagyon jó a hangulatra. Sajnos az időjárás nem kedvez,de fontos,hogy minél többet mozogjunk a szabadban,mert attól jobb lesz a közérzetünk és a cukorérték is javul. 

Szabó Eszter answered 13 év ago

A titok nyitja az endorfinokban van, ami mozgás hatására is felszabadul a szervezetben. Ezek az örömhormonok hatékonyabbak bármilyen gyógyszernél.

klari50 answered 13 év ago

Sziasztok!  A rendszeres mozgás elősegíti a testi és lelki egészséget. Bizony igazatok van.