Testi és a lelki betegségek kapcsolata.

KérdésekTesti és a lelki betegségek kapcsolata.
Katalin Nagy kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Ma hallottam a tévében egy műsort,amiben a sok ízületi gyulladást is összefüggésbe hozták a pszichés állapottal.Azok a betegek akik stresszesek  a betegség súlyosabb formában jelentkezett, a csontok hamar eldeformálódtak.
Valóban fontos lenne az embereknek a lelküket is kezeltetni, segítséget kérni pszichológustól,hogy a betegségek ne súlyosbodjanak.  

5 Válasz
Best Answer
Szabó Eszter answered 13 év ago

Sajnos a lelkiállapot minden esetben hatással van a testire, legyen ez pozitív vagy negatív. Ezért tud sokat segíteni a pozitív gondolkodás, illetve az, ha szembenézünk a problémákkal, és megpróbáljuk megoldani azokat.

Katalin Nagy answered 13 év ago

 Véleményem szerint is összefügg,köszönöm Eszter a választ.

Katalin Nagy answered 13 év ago

 Egyik szomszédomnak nemrég fedezték fel a cukorbetegségét,nagyon meghízott,valami hangulatjavító gyógyszert szed , és a térdei fájtak arra valamilyen kezelést kapott  injekciót helyileg,meg tablettát.Most a cukra 15 lett. Újabb gyógyszert kell szednie nagyon elkeseredett emiatt. Itt is látszik mennyire összefüggnek a dolgok. Honnan lehet tudni mi lehet az okozó?

Sára Biró answered 13 év ago

Természetesen a test és a lélek szoros kapcsolatban van,és ha a lelki egészségünk megromlik akkor testi panaszaink kerülnek előtérbe . Minden jobban fáj mint valójában,ha a hangulatunk javul akkor jobban érezzük magunkat és kevésbé elviselhetetlenek a tünetek. Ez jó kérdés olyan mint mi volt előbb a tojás vagy a tyúk? Viccet félre téve mindig apró örömöket kell keresni és akkor az állapotunk is jobb lesz.Ha nem tudunk pici dolgoknak örülni,akkor állandóan betegek leszünk. De erről az Eszter jobban tudna írni:-)

Szabó Eszter answered 13 év ago

Kedves Katalin!
Egyetértek Sárival.
Az általad elmondott esetben fontos lenne tudni a történések időrendjét. Az antidepresszánsoktól elképzelhető, hogy hízott az illető és emiatt az esetleges korábbi hajlam cukorbetegségben jelent meg. HA a térdfájásra szteroidot kapott, az nagyon megemelhette a cukrát, ezt itt az osztályon is tapasztaljuk rendszeresen. Ez mindenképpen emeli a vércukor szintet.
De ha a cukorbetegség volt előbb, és után kezdett el antidepresszánst szedni, akkor a betegség válthatta ki a hangulatzavart.
Az ok-okozat összefüggés sajnos gyakran tyúk vagy tojás esete, és nem elég az aktuális panaszokat tudni, szükséges sok előzetes infó az illető életéről, életviteléről, hogy pontosabban meg lehessen határozni a problémákat, azok eredetét.