Természetgyógyászat.

KérdésekTermészetgyógyászat.
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 12 év

Mi a véleményetek azzal kapcsolatosan,hogy ha valaki elmegy természetgyógyászhoz és a természetgyógyász javasol bizonyos vizsgálatokat- akkor egy szakorvos lássa-e el beutalóval OEP által támogatott vizsgálatokra az illetőt ?
Vagy csak arra a vizsgálatra adjon beutalót ami szakmailag indokolt?

5 Válasz
Best Answer
jaskó answered 12 év ago

Az OEP arra van berendezkedve, hogy a vele szerződést kötött orvosok és intézmények gyógyító tevékenységét támogassa, az ott előírt vizsgálatok díját megtérítse, de véleményem szerint ha a beteg őszintén megbeszéli orvosával a fennálló helyzetet és nem próbálja átverni. Az orvosa pedig feltétlen indokoltnak tartja a vizsgálatok lefolytatását úgyis kiírja a javaslatot. A természetgyógyászat államilag nem támogatott intézmény, tehát ha valaki oda fordul, akkor annak viselnie kell a költségeket és nincs joga mást követelni.
Ugyanilyen érdekes lehet annak a felvetése is, hogy etikus és OEP által elszámolható e az orvos által a magánrendelésén kiírt vizsgálatok és gyógyszerek OEP által támogatott módon történő kiírása, elvégeztetése.

katalin answered 12 év ago

Hát ez az a természet gyogyász is az orvosok után megy én nem igazán hiszek ilyenekben de azt mondom ha valaki elmegy maszekba természet gyogyászhoz az tudja hogy a vizsgálatokért fizetni kell.Mindenképp csak arra adnék beutalot ami indokolt.

Mária Balázs answered 12 év ago

 Ez valóban érdekes dolog én az orvos helyében nem adnék beutalót. Más  ha a természetgyógyász például szakorvos és megindokolja,hogy miért kéri a vizsgálatot és valamilyen okból kifolyólag nem írhat arra az adott vizsgálatra beutalót. Még ma is sokan megfizetnek ilyen-olyan kuruzslókat (itt nem a természetgyógyászattal foglalkozó orvosra gondolok) drága pénzért,ahelyett hogy utána olvasnának bizonyos dolgoknak,inkább hisznek a csodatevőknek. Végül rájönnek ,hogy ok nélkül dobták ki a pénzt. Erről mi a véleményetek??
Tapasztaltatok ilyeneket?

Farkasinszkiné Kati answered 12 év ago

Természetgyógyásznál még soha nem voltam, de több évtizeden át elég sok gyógyfüvet és és teát
kipróbáltam, amiről az orvosom is tudott. Volt olyan, melyet később ő ajánlott kúra szerűen.
Olyan tapasztalatom viszont van, hogy valamilyen vizsgálatra küld az orvos, először kérni kell időpontot.
Elég sürgős volt az eset, de azért kértem időpontot. A válasz legközelebbi időpont 2 hónap múlva,mert
olyan sok az előjegyzés.Kértem, hogy nem lehetne e előbb, mert elég sürgős a dolog.Válasz beszéljen
az orvossal, mert hetente kétszer délután maszek rendelése van. Furcsa az az egészben, hogy ugyan
ott van a maszek rendelés is csak délután és ugye pénzért, és ami előjegyzéssel 2 hónap, az pénzért
2 nap.A baj csak az, hogy a rokkant nyugdíjat nem emelik hozzá.Ezt is lehetne pénzkidobásnak nevezni,
csak hát nem hobbiból megy az ember, hanem mert kénytelen.

Sára Biró answered 12 év ago

Itt a Jaskó is beszámolt a gyógyfüvekről,nagyon köszönném Kati, ha írnál olyanokról ami bevált Neked. 
Az általad felvetett dolog nagyon etikátlan én is tapasztalok ilyent,felháborít. Példa erre egy múlt heti eset,hogy a szomszéd városban a beteg 2 héten keresztül nem éri el a diabetológus orvost telefonon,hogy megkérdezzen valamit. Egy gyógyszernek mellékhatása volt és nem tudott ezzel kapcsolatosan informálódni. De számtalan esetet tudnék sorolni és az oldalon még sokan mások is.