Már többször felmerült bennem ez a kérdés, s neten szétnézve sem jutottam igazán előbbre.
Lehet boltokban kapni olyan ólom nehezet, amely felirata szerint teljes kiőrlési lisztből készült. (Úgy értem, kiterjedése sokkal kisebb, mint más kenyéré)
http://www.dr-schnitzer.de/biobrotm.gif
http://delba.de/Bilder/klassik_vokorn_d.jpg
Olyan is van, amelyikről ugyanazt állítják, de alig különbözik a fehér kenyértől. Bélzete egy picikét sárgás, s olyan, mintha zsemlemorzsával lenne keverve. Ez nyilván a maghéj.
http://www.frisskosar.hu/images/shop/large/teljes%20liszt_k.jpg
Lisztet is vettem használtam ilyent. A házilag sütött kenyereim is ilyenek.
Azon tűnődöm, etikus-e jó nagy betűkkel kiírni egy kenyérre, hogy "teljes kiőrlésű", s a lehető legkisebbel az összetételnél, hogy a teljes kiőrlésű liszt aránya 6,7%? Meg nem lepődöm, mert állítólag az olívaolajban az olíva aránya még ennyi sem. Ha 2% van benne, már rá szabad írni, hogy olívaolaj.
Már több mint egy éve történt, amikor rátaláltam a kedvenc üzletem polcain a "Teljes kiőrlésű kenyér" -re. Törzsvásárlóként, mémi időt és fáradozást nem kímélve, elértem a gyártó szakembereihez, akik némi fontolgatás után, megküldték a termékre jellemző tápérték adatokat. (Tehát nem a receptúrát, mely szerint a teljeskiőrlésű kenyeret készítik, hanem a termék laborban kimutatott értékeit.) Sajnos a kapott táblázatot technikai okok miatt ide nem tudom feltenni, de az értékeket felsorolom úgy, hogy az első érték a 100 g. míg a második szám az 1 szelet kenyér tápértéke:
- Energia = 247 kcal és 62 kcal.
- Szénhidrát =48,8 g és 12,2 g.
- Ebből cukor = 1,4 g és 0,3 g.
- Zsír = 1,1 g és 0,3 g.
- Ebből telített zsírsav: 0,2 g és 0,1 g.
- Fehérje= 8,4 g és 2,1 g.
- Nátrium = 0,6 g és 0,15 g.
- Élelmi rostanyag = 4,4 g és 1,1 g.
A termék látszatra kisebb a többi félkilós kenyérnél, mert a fajsúlya jóval nagyobb az átlagosnál. Ezt persze nem árt szeleteléskor is figyelembe vennünk.