Téli vitaminforrásunk a kivi. Egy cukorbeteg számára szabadon fogyasztható?

KérdésekTéli vitaminforrásunk a kivi. Egy cukorbeteg számára szabadon fogyasztható?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 11 év

Nagy mennyiségben  tartalmaz B-, C- és K vitaminokat, valamint természetes antioxidánsokat, makró- és nyomelemeket .100 grammban, 11 gramm CH van.
Ma egy analóg inzulinos cukorbeteggel átbeszéltük az étrendet, néhány héttel ezelőtt  a környező kórházakban feküdt és több beteggel is találkozott,ahol a "diétáról "beszélgettek. Azt hallotta,hogy nagyon jó a cukorbetegeknek a kivi,mert csökkenti a cukorszintet,ezért ő naponta többször is eszik 2-3 darabot,de neki nem vált be.
Ugye fontos  az ismétlés?  Milyen gyakran fogadtok el információt betegtársaktól  Utánaérdeklődtök  hogy valóban hiteles forrásból ered az info??

5 Válasz
Pityu answered 11 év ago

A kérdés során meg kellett hogy nézzem a "kaja" kimutatásomat: 100 g. szép kiviről ezt találtam 52 Kcal és 12,3g Ch., ezt a súlyt általában 2-3 db teszi ki. Én a jellegzetes íze miatt szeretem gyümölcsslátában és úgy magában (hámozva-szeletelve) is. Vigyázni kell, ha nem friss a gyümölcs, akkor a magház kötnyéki része kemény fás állagú lesz. Ez a rész akor már keserű és a CH.-ra még rá tesz pár %.-ot. Csak úgy összehasolítás képpen a narancs: 41 Kcal és 8,5 g. Ch. A mandarinról, ami a másik ledvenc, már írtam az előzőekben.

Marika answered 11 év ago

A gyümölcsös kérdéshez csatlakozva szeretném megemlíteni a Gránátalma jótékony hatásait , nagyon sok antioxidáns található benne és a rákos sejtek elleni hatása miatt ajánlott a fogyasztása .

Marika answered 11 év ago

Ajánlott még a vérnyomás normalizálására , izületi kopásokra , aranyeres panaszok enyhítésére, kellemetlen lehelet , hasmenés és a hormon háztartás zavarainak enyhítésére .

Halász Gabriella answered 11 év ago

Ha már szó van a kiviről….

Pár hete a Fény utcai piac ennyik zöldségese "kioktatott", hogy hogyan lehet pár nap alatt "megérlelni" a kivit!!! 🙂

Szóval: egy nejlon zacskóba tegyük be a kemény gyümölcsöket és tegyünk közéjük egy almát. Ne zárjuk be a zacskó száját, csak csavargassuk meg.

Pár nap múlva tényleg puhább lett a kivi! 🙂

Azóta is ezt a módszert alkalmazom és már nyugodtan megveszem a nagyon keményeket is. 🙂

A kérdésedre a válasz, kedves Sára!
Meghallgatom a tanácsokat, de utána vagy megkérdezem az orvosomat, vagy egy megbízhető webes oldalon is utána nézek a dolgoknak.
De még akkor is fenntartásaim vannak! 🙂

Csak az orvosnak hiszek…

Agnes Kovacs answered 9 év ago

a kivi nekem is nagyon megemeli a vércukrot de gyors szénhidrát forrás és vércukiemelő hatása tökéletesen passzol az exogén inzulin hatásgörbéjéhez, én minden tápanyagot úgy választok meg h a ízlik-e, hasznos-e a szervezetemnek és ezzel egyenrangúan a diabomnak, illetve az inzulin hatásához igazítható-e ?? mindegyik szempont fontos számomra, hiába szeretm de nem eszem  szőlőt , se mézet ,mert elképesztően felboritja hosszú időre az anyagcserémet és nehezebben tudom igazítani inzulinhoz, pedig más szempontból antioxidáns, sejtképző, stb… máskülönben jótékony hatása van, de hízlal is. Nálam a kaja válasznál szempont ha ízlik,a szervezetmen építő hasznos de a diabomnak nem megfelelő a tápanyag mégis  tudom inzulinnal kezelni és nem is hízlal akkor eszem viszonylag zavartalanul ( gabona félék, tejtermékek) ha könyebben hízlal de még mindig tudom inzulinnak kezelni akkor is eszem csak igazán ritkán és anyagcserém állapotához igazodva mini mennyiségben ( ilyenek az apró kis bűnözések)  és vannak olyan tápanyagok amiket napi szinten gyakran beépítek a táplálkozásba ami mind a diabomnak hasznos, mind a diabtól függetlenül a szerveztemnek és mázli ha ízlik is ( gyümölcs, zöldségek) és van amit utálok, de mégis szükséges a szerevzet egészséges állapotához azokat nem eszem ( hús), de akkor tudatosan beépítek valamit ami helyetesíti h ne legyen hiánybetegség a szervezetmben ( hal, tengeri kütyűk, szója, spenót,sóska, bab,káposzta)