Tejfehérje allergia valaki hallott róla?

KérdésekTejfehérje allergia valaki hallott róla?
Krisztina Kiss kérdezte ennyi ideje: 12 év

Egy ismerösömnek ezt állapitoták meg.

8 Válasz
Marika answered 12 év ago

Igen Krisztina hallottam róla sőt a legkisebb unokámnak is volt tej és tojás allergiája .Ez abban nyilvánult meg , hogy nátha szerű tünetei voltak köhögött , prüszkölt és köhögött és ekcéma szerű tünetei voltak . Az arcán ahova odaért a tej , vagy tojás csúnyán kivörösödött. Emiatt nem járhatott bölcsődébe és óvodába sem mert nem tudták biztosítani a diétáját . Öt éves korára nőtte ki . Még most is 15 éves nagyon figyelni kell a mennyiségre , hogy mennyi tejet , vagy tojást fogyaszthat mert még mindig előfordul a kiütés és az ekcéma .

Krisztina Kiss answered 12 év ago

A nagybátyámrol van szó 67 éves ekcéma féle tünetei voltak tetöl talpig . Hónapokig vizsgálták és most találták meg az okát. Nagyon keli figyelni mert ha nem egyszere jelenkeznek a tünetek. Gyógyszert is kapot.

Marika answered 12 év ago

Krisztina! Vérből állapították meg az allergiát ? Az IG- E szintje magas volt? Azt olvastam , hogy felnőtt korban ez nagyon ritkán az emberek 0,1- 0,5 % -nál fordul elő , de nagyon csúnya bőrtünetekkel jár . A csecsemőés kisgyermekkorban viszont gyakori allergiának számít .

Klári answered 12 év ago

Sziasztok!

Nálunk a lányom immáron 4 ééve tejfehérje érzékeny. Nem Allergiás hanem intoleranciás.

Míg az előbbi IgE- vérvétellel igazolható, az utóbbi nem .

Lányom most 16 éves, nehezen veszi a diétára vonatkozó akadályokat.

Szinte tejszármazék mindenhol van, így nagyítóval járjuk a boltokat.(:

Illetve most már van egy honlapom ahol több mint 100 gyártó termékei Tej,glutén,diabetikus)termék megtalálható.

Keresztszennyeződés mentesek.

Mit is hívunk így?

Azonos gyártószalagon, soron készülnek a tej, glutént tartalmazó termékekkel a" mentes" termékek.
Így azok nyomokban tartalmaznak/tartalmazhatnak allergén anyagot.

Kislányom  gabóbona allergiás is ,így az ő diétája összetett.

Itt jegyzem meg hogy a gl tén érzékenység,orvosi nevén (Coelákia) nem összekeverendő a Gabona allergiával,bár a diéta egy és ugyan az.

Most bemutatom a tej allergia tipusait:

TEJFEHÉRJE ALLERGIA 3 TIPUSA

Kevesen tudják, mi is az a tejfehérje allergia. Azt még kevesebben, hogy a tejfehérje allergián belül is vannak csoportosítások, attól függően, hogy milyen mennyiségű tejtermék váltja ki a tüneteket, és hogy milyen tüneteket vált ki. Érdekes módon, a 3 altípusnak eltérő a biokémiai mechanizmusa is, ami azt eredményezi, hogy a 3 típus közül nem mindegyiket mutatja ki az IgE specifikus vérvizsgálat, amit rutinszerűen előírnak táplálékallergia gyanújára.

Ennek az a nagyon fontos következménye, hogy a vérvizsgálat NEM feltétlenül zárja ki a táplálékallergia lehetőségét. Az egyetlen módja a megvonás-visszaadagolás teszt, magyarul hogy ha megvonják a gyanús táplálékot, elmúlnak-e a tünetek? És visszatérnek-e visszaadagolásra?Ha mindkét kérdésre IGEN a válasz, akkor táplálékallergia áll fenn, akármit mutat (vagy nem mutat) a vérvizsgálat.

1. csoport:

* Azonnali reakció (perceken, de max 1 órán belül)
* Kis mennyiségre (20 ml-nél kevesebbre)
* Főleg emésztőrendszeri reakciók, bőrreakciók mint pl csalánkiütés, angioödéma (a nyálkahártyák megduzzadása), anafilaxiás sokk
* Magas spec. IgE antitest szint a vérben

2. csoport:

* Közepes gyorsaságú reakció (1-24 órán belül)
* Közepes tejmennyiség (kevesebb mint 120 ml)
* Túlnyomóan emésztőrendszeri tünetek, mint pl hányás, hasmenés, de okozhat atópiás ekcémát, csecsemőkori kólikát, refluxot, nyelőcsőgyulladást, végbél/vastagbél gyulladást, szorulást
* Nincs IgE szenzitizáció!

3. csoport:

* Késő reakció (akár 5 nappal később)
* Nagy mennyiség (több mint 120 ml)
* Emésztőrendszeri vagy bőrtünetek, de lehet köhögés, nehézlégzés, csecsemőkori kólika, reflux, nyelőcsőgyulladás, végbél/vastagbél gyulladás, szorulás is
* Változó IgE szenzitizáció.

Klári answered 12 év ago

Marika

A tejalergia nálatok nem gyógyúlt meg, csupán a tünetek enyhűltek. Továbra is tanácsolom a tejmentes diéta tartását, és egyben Lisztérzékeny teszt elvégzését. Gyógyszertárban rendelhető a teszt.

Sok esetben a lisztérzékenység váltja ki a tej allergiát. A lisztérzékenység képes megbújni, ezért nem végzik el a lisztérzékenység szűrést.

Marika answered 12 év ago

Klári ! Nincs olyan vizsgálat amit ne végeztek volna el az unokámon !! Gilbert kórt állapítottak meg , ami a máj működési zavara egy bizonyos enzimet nem termel . Nagyon sok probléma van a kislánnyal , ekcémás nem használhat normál tusfürdőket , magas a vérnyomása tizenkét éves kora óta szed vérnyomás csökkentő gyógyszert .A lányom nagyon lelki ismeretesen viszi egyik orvostól a másikhoz ( privát ) Tatabányára járnak , vizsgálatokra, mert itthon nem igazán foglalkoztak a dologgal !!

Klári answered 12 év ago

Marika

Olvasom hogy nálatok az unokánál nagyon összetett a probléma.

Sajnos az ördögi kőrt mi is megjártuk mire végre kimondták hogy a lányom gabona és tej fehérje allergiás.

Kívánom nektek a legjobbakat, és reménykedem hogy a tinédzser kor után talán enyhülnek a gondjaitok.

Klári answered 12 év ago

Ma megkaptam a Frosta Gyár termékeinek Allergén listáját, és bizony sok halkészítményben ott van a tej ill. tejszármazék(((((: