Tapasztalt már valaki ilyet?….

KérdésekTapasztalt már valaki ilyet?….
Juli82 kérdezte ennyi ideje: 11 év

Sziasztok!

Kb 2éve vagyok cukorbeteg, 1es típusú. Eleinte jól éreztem a hipókat, ha 4,6 – 4,5 volt már éreztem hogy baj van, bár akkor sem izzadtam, nem remegtem csak olyan belső izgatottság félét éreztem. De most két év elteltével már csak a 2,4 – 2,6 os vércukrot veszem észre és nem érzek semmit csak arra leszek figyelmes hogy nem megy a gondolkodás, de semmi egyéb testi jelét nem észlelem. Tudom hogy idővel ez romlik, de korainak tartom hogy ilyen nehezen veszem észre, elég ijesztő :S

16 Válasz
Sára Biró answered 11 év ago

 Szia Juli!
Általában hosszabb idő után szokott csökkenni,vagy elveszni a hypoérzet. Labilis volt az anyagcseréd túl sok hipó és magas vércukorértéked volt?
Hallottam még olyanról, illetve itt a kevan is olvastam,hogy egy idő után amikor stabil jó vércukor értékei voltak egy cukorbetegnek visszatért a hipóérzet is.
Többiek, mit tapasztaltatok?

Juli82 answered 11 év ago

Szia Sára!

Igen, elég gyakran volt hipóm, eleinte azért mert én számoltam el magam, kevesebb szénhidrátot ettem, vagy eleget csak lassan felszívódót, már arra is ügyelek hogy legyen gyorsan felszívódó is közte, már csak akkor van gondom mikor front van akkor teljes a káosz vagy 12 alá nem megy, bármit eszek csinálok, próbáltam ilyenkor 1-1 egységekkel többet szúrni akkor viszont hipózok, ezért inkább elviselem 1-2 nap ha magasabb.
Mivel édesapám 30éve szintén 1es tipusú cukorbeteg és nála látom hogy ilyen hosszú idő után is időben észleli ha leesett a vércukra ezért kérdeztem rá hogy ki mit tapasztalt ez ügyben.

Sára Biró answered 11 év ago

 Értem.
Szerintem se szúrj rá egy -egy 12-es vércukorra, hanem figyeld meg, hogy csak a front okozta-e, jegyezd be a naplóba ,hogy olyankor mit és mennyit ettél, netán kevesebbet,vagy többet mozogtál? Az étkezés előtti vércukrok is magasak? Általában milyenek az étkezés előtti vércukor értékeid? Sok-sok mindent figyelj meg, és jegyzetelj. Közösen hátha valamit kiokoskodunk 🙂 Nemrég mondta a doktornőm,ha egy 1.típ. cukorbetegnél az értékek 70%-ban jók, akkor jól beállított a kezelése 🙂

Juli82 answered 11 év ago

Már figyelem egy ideje, és ha dekára pontosan ugyanannyi szénhidrátot eszem mint előző nap amikor nincs front akkor is 12nél többet mérek a front miatt, ugyanannyit mozgok minden nap (1 óra séta + 40 perc szoba bicikli) szóval még erre sem tudom fogni a dolgot. Az evés előtti értékeim 5-7 avval kiegyezem. Azt is megfigyeltem hogy csak kettős frontnál jelentkezik ez. Az orvosom sem mond rá semmit mert ezektől a napoktól eltekintve jók az értékeim, a hba1c sem volt 6,2 nél magasabb.

Sára Biró answered 11 év ago

 Juli nagyon ügyes vagy:-) rendszeresen ennyit mozogni :-)). Tényleg összességében jó az értéked,esetleg annyit megpróbálhatsz,ha tudod,hogy jön a front olyankor több lassan felszívódó CH-t próbálj enni. Figyeld meg akkor is annyira megemelkedik a vércukrod.
Igen eltértünk a témától, a Judit kérdése a hipóérzet hiánya volt. Írjatok ,majd tapasztalatot, vagy ötletet,ha tudtok!

Juli82 answered 11 év ago

Köszi szépen, ezt még megpróbálom.

Noémi answered 11 év ago

 Szia Juli!Milyen bázis inzulint használsz?
Nálam a Lantus okozott ilyent,amit lecseréltük időben éreztem a hipót.

Juli82 answered 11 év ago

Szia Noémi!
Levemirt használok, este 10kor, nem gondoltam rá hogy evvel is baj lehet mert szerencsére nem tapasztaltam hogy éjjel leesett volna a cukrom, de az is lehet hogy átalszom. Néha szoktam mérni éjjel is az orvos tanácsára éjjel 2kor és 4kor, még sosem mértem alacsony értéket.

Noémi answered 11 év ago

 Tud bajt csinálni,bár is megeshet,nálam megesett.Kicsit figyelmesebben elolvastam a hozzászólásodat,és lehet tényleg csak a frontokra reagálsz így,na meg a labilis anyag csere.Figyeld és remélhetőleg sikerül elcsípni mi az okozója.

Sára Biró answered 11 év ago

 Sziasztok! Mennyit mértél éjjel ?