Szürkehályog műtét

KérdésekSzürkehályog műtét
jaskó kérdezte ennyi ideje: 10 év

38 év cukorbetegség és elég komoly szemészeti szövődmények után (ezekkel sikeresen "megküzdöttem") mindkét szememen szürkehályog alakult ki. Megoldásképpen műtétet javasoltak, melyet természetesen azonnal elfogadtam. Tapasztalatokra lennék kíváncsi. Volt e közületek valakinek ilyen jellegű (Ultrahangos) műtétje? Milyen a végeredmény? Gyógyulás időtartama? Esetleges szövődmények? mennyi idő kellett a teljes gyógyuláshoz? Milyen életmódbeli változásokra volt szükség? Hangsúlyozom, nem a félelem vezérel, hanem a kíváncsiság! Ha van tapasztalatotok, írjátok meg

15 Válasz
Best Answer
rgyorgy answered 10 év ago

A beteg oldaláról nézve egyszerű egynapos műtét. Beültetnek egy műanyag lencsét is és ez miatt kell óvatosabbnak lenni, nehogy elmozduljon a helyéről.Fájdalommentes ha jól érzéstelenítenek, sajnos ez csak az egyik szememnél sikerült. Amikor levették a műanyag védőharangot a szememről a meglepetés óriási volt. Elképzelni se tudtam volna korábban, milyen csodálatosan tiszták lesznek a színek, a kép. A fehér vakítóan fehérré változott hályog nélkül. Másnap reggel kellett visszamenni kontrollra. Feleségemnek szintén volt mindkét szemén  ilyen műtéte, őt benntartották éjszakára, mert vérhigítót szed. A szürke hályog nem a cukorbetegség, hanem az öregedés miatt következik be.

Jozsef Pintér answered 9 év ago

Március 19.-én megműtötték a bal szememet is. A műtét jól sikerült és újra élesen és eredeti szineiben kezdtem látni a világot. Minden jól is alakult, míg a 8. héttől kezdődően az utólag műtött bal szememen ismét romlani kezdett az éleslátásom. Folyamatosan szürke árnyalatban láttam mindent. Olyan volt, mintha egy  ködfalon keresztül kellett volna néznem. Tudtam, hogy a műtétnak van kockázata és lehetnek szövődményei. Ez nem a kezelő orvos hibája, ez az én balszerencsém volt. Van egy másodlagos szürkehályognak nevezett szövődmény, a leírását a szürkehályog.hu oldalról bemásolom ide: http://www.szurkehalyog.hu/masodlagos_szurkehalyog/a_masodlagos_szurkehalyog_tunetei  Ez egy kellemetlen, de mégis szerencsés állapot, mivel jól kezelhető és véglegesen eltüntethető. Nagy szerencsémre nálam is ez alakult ki. Most, 07.17.-én voltam Szegeden a Szemészeti Klinikán, ahol a kezelőorvosom egy úgynevezett YAG lézer segítségével kb öt perc alatt megoldotta a problémámat. Kitágított pupilla mellett, teljesen fájdalommentesen "felaprította’" a megvastagodott lencsetokot, és ezt követően már ismét LÁTÓKÉNT állhattam fel a székből! Elképzelhetitek, milyen boldog voltam!

Jozsef Pintér answered 9 év ago

Bemásolom ide a tüneteket, mert a mellékelt linkben nem jelenik meg:
A szürkehályog műtéti megoldása során az eredeti ( természetes) szemlencse külső burka ( kapszula) a helyén marad, azért, hogy a beültetésre kerülő implantátumot helyén tartsa. Ez a burok az idő múlásával sok esetben elszürkül.
Ezt a jelenséget hívjuk másodlagosan kialakuló szürkehályognak A páciensek jellemzően azt veszik észre, hogy látásuk homályossá kezd válni, hasonlatosan ahhoz, ami a műtét előtti volt
Az idézetet a szürkehályog.hu oldalról vettem át

Mária Vidák answered 9 év ago

Három évvel ezelőtt volt nekem is ez a Yag lézerezés , mert a műtéti heg megvastagodása miatt újra kezdett kialakulni a hályog . Most is ez előtt állok , de a tatabányai kórházban most csak sürgősségi műtéteket végeztek az év első felében a kórház átalakítása és modernizálása miatt . Hét éve hat hét különbséggel műtötték mindkét szememet szürke hályoggal . Akinek ilyen problémája van a mielőbbi megoldást tudom ajánlani , mert nagyon jó érzés tisztán látni a sok halogatás után .

Nanita answered 9 év ago

Kedves Jaskó,

köszönöm, hogy megosztottad velünk.

Sára Biró answered 9 év ago

 Köszönjük Jaskó!