Szürkehályog műtét

KérdésekSzürkehályog műtét
jaskó kérdezte ennyi ideje: 11 év

38 év cukorbetegség és elég komoly szemészeti szövődmények után (ezekkel sikeresen "megküzdöttem") mindkét szememen szürkehályog alakult ki. Megoldásképpen műtétet javasoltak, melyet természetesen azonnal elfogadtam. Tapasztalatokra lennék kíváncsi. Volt e közületek valakinek ilyen jellegű (Ultrahangos) műtétje? Milyen a végeredmény? Gyógyulás időtartama? Esetleges szövődmények? mennyi idő kellett a teljes gyógyuláshoz? Milyen életmódbeli változásokra volt szükség? Hangsúlyozom, nem a félelem vezérel, hanem a kíváncsiság! Ha van tapasztalatotok, írjátok meg

15 Válasz
Best Answer
rgyorgy answered 10 év ago

A beteg oldaláról nézve egyszerű egynapos műtét. Beültetnek egy műanyag lencsét is és ez miatt kell óvatosabbnak lenni, nehogy elmozduljon a helyéről.Fájdalommentes ha jól érzéstelenítenek, sajnos ez csak az egyik szememnél sikerült. Amikor levették a műanyag védőharangot a szememről a meglepetés óriási volt. Elképzelni se tudtam volna korábban, milyen csodálatosan tiszták lesznek a színek, a kép. A fehér vakítóan fehérré változott hályog nélkül. Másnap reggel kellett visszamenni kontrollra. Feleségemnek szintén volt mindkét szemén  ilyen műtéte, őt benntartották éjszakára, mert vérhigítót szed. A szürke hályog nem a cukorbetegség, hanem az öregedés miatt következik be.

jaskó answered 10 év ago

Köszönöm a választ! valami hasonlóra számítok én is és ezt mondta a kezelőorvosom. Én is bent alvós leszek, mert a távolság miatt nem tudnék másnap időben visszaérni a kontrollra. Viszonylag közeli időpontra ajánlották a második műtétet (ez március lenne) Ezt is elfogadtam. Érdekelne még a gyógyulás időtartama. meddig tartott a kíméleti időszak és kb mennyi idő után lehetett ismét a korábbi életmódot folytatni? Mikorra válik az ember újra fizikailag teljes mértékben terhelhetővé?
A cukorbetegségnek azonban sajnos lehet velejárója és szövődménye a szürkehályog. Esetemben a korom nem, hanem a diabetesz időtartama és az utóbbi időszak gyorsította fel a folyamatot. A tapasztalatok szerint kialakulhat, de normál közeli szinten tartott vércukoreredmények esetében vissza is fejlődhet a szürkehályog. Valami hasonlót tapasztaltam én is, mert a kezdeteit már kb 15 éve jelezték, de a kifejlődése megállt, sőt több kontroll vizsgálat alkalmával nyomait sem látták, de az un. analóg inzulinrendelet során az objektív körülmények miatt kialakult magas vércukorszintjeim kompenzálása miatt, az átlag elérése miatt mesterségesen alacsony értékeket kellett produkálnom. (a 8 alatti HbA1C) Ez bizonyos esetekben csak többlet inzulin adásával volt elérhető, miközben gyakran hipóztam. A látásromlásom ezen időszak alatt, illetve ezt követően kezdett rosszabbodni. Talán nem véletlenül írtam annak idején a rendelet értelmetlenségéről. Csatolok ide egy linket azok számára, akik hasonló helyzetben vannak, vagy lehetnek. A Szempont Lézerközpont oldaláról idézem:
http://www.szempontgyor.hu/a-cukorbetegseg-szemeszeti-szovodmenyei
 Kedves György! Még egyszer köszönöm a választ! Tényleg érdekelne még a műtétet követő időszak tapasztalata is.

Mária Vidák answered 10 év ago

Szia Jaskó !!! Nekem mindkét szememet műtötték . Fájdalmatlan műtét volt még egy injekciót sem kaptam , csepegtetéssel érzéstelenítették , már nyolc éve és hat hét különbséggel mindkét szememet . Nekem Tatabányán csinálta a műtétet Dr Futó Gábor főorvos úr és csak áldani tudom a két kezét , mert megszabadultam a szemüveg okozta kellemetlenségektől és 1.75 D olvasószemüvegem van azóta  és Kb hat hét volt az amíg nem volt szabad emelni , vagy nehezebb munkát végezni. A műtét utáni " fájdalom" ahhoz hasonlítható amikor por megy a szemünkbe és kicsit bökik a szemcsék . Nekem sem a cukor szövődménye képpen alakult ki hanem időskori lencse homályt írtak a kórlapomra. Mindenképpen ajánlatos elvégeztetni ha az orvos felajánlja. Az eltávolított lencse 20 D és nekem egyik szemembe 26.5 D lencse lett beültetve a másik 25.5 D , csodálatos érzés volt amikor a műtét után végig tudtam olvasni a táblát amit a műtét előtt csak a vonalig .

rgyorgy answered 10 év ago

Kedves Jaskó! Nálam e két szemműtét után volt egy másfél órás szemműtétem is ahol a teljes megvakulás lehetőségét is ismertették velem.Inkább ez foglalkoztatott. Hála a sebészeknek a műtét sikerült. A periférián jól látok. Amit fontosnak tartok, te is erről írsz, és az orvosok hívták fel a figyelmem, legtöbbet az ingadozó, illetve a magas vércukorszint árthat.Ezért van, hogy a hba1c értékemet 5-5,5 között akarom tartani úgy, hogy elkerüljem a 4 alatti, valamint a 7 fölötti vc értékeket. Ezt úgy tudom elérni, hogy minden mérés után látnom kell a pillanatnyi napi átlag vércukromat, milyen irányba, és mértékben kell módosítanom.
Minden vc mérés után átlagot számítani macerás, és ami a lényeg több adatból áll össze. Mikor a vc mérés adatát beírom, és látom az addigi napi átlagot, másképp reagál az agyam, mint mikor a számolás folyamata is hozzátartozik a számhoz. Mikor önálló döntést hozok, hogy mit lépjek, az agyam előtte 0,02” -el kiadta az ukázt, hogy mi legyen a döntésem /nyitott akadémia/.  Nem mindegy, hogy egy adatból, vagy adatsorból kell e meghozni a döntést az agynak. Így elektronikus naplóval, ami elvégzi a szükséges számításokat azonnal látom mit tegyek, hogy tartani tudjam a kívánt  vércukor átlagot. Az, hogy kördiagramon, különböző színekkel látható is a jó,az alacsony, enyhén magas, és 7 feletti vércukor %-os megoszlásban, csak külön előny. Én így tudom a legtöbbet tenni saját magamért.

Mária Vidák answered 10 év ago

Kedves Jaskó!!! Véletlenül írtál ultrahangos műtétet ??? Mert nekem lézeres volt ez a műlencse beültetés … én nem hallottam ultrahangosról , csak a lézeresről… Bocsi, hogy csak most vettem észre …….

jaskó answered 10 év ago

Nem elírás az Ultrahang! A Tanárnő külön kiemelte, hogy nem lézeres műtét lesz, hanem UH.-al végzik a lencse szétzúzását és a vágást is.

jaskó answered 10 év ago

12.-én, szerdám megtörtént a műtét. Mindössze tíz perc volt az egész. minden komplikáció nélkül zajlott. Nem féltem, sőt egyenesen a kíváncsiság hajtott. Nem csalódtam, nagyon érdekes volt. És az eredmény pedig egyenesen felemelő érzéssel töltött el. A sárgás szürke színek,hirtelen hófehérré és valóban  színekké váltak és tökéletesen látok távolra. A bal szememmel csak sejtett dolgok a jobb szememmel már valóságosak. Nagyszerű orvosok és kiváló nővérek vettek körül. Segítőkészek, kedvesek és nagyon hozzáértőek voltak valamennyien. Hálával, elismeréssel és tisztelettel tartozom
a szegedi Szemészeti Klinika dolgozóinak. Komolyan mondom,majdnem elbőgtem magam, amikor végig olvastam a számsort, amikor újra olyannak láttam a számomra nagyon kedves várost, mint volt 42 évvel ezelőtt. Akkor kezdtem ott a főiskolás éveim. Most a fekszik, nyugszik stádiumnál tartok. Pihenek, csepegtetek és a gyógyulásra koncentrálok.  Nem is olyan sok idő múlva megműtik a bal szemem is. Ha az is ilyen jól fog sikerülni, azt hiszem nemsokan lesznek boldogabbak nálam. Egy dologtól tartottam csak. Mivel a szemfenéki bevérzéseim nagy száma és az érhálózat sérülékenysége kicsit kockázatot is jelenthetett, de végül is ez sem volt probléma. Higgyétek el: most boldog vagyok!!!!

Pityu answered 10 év ago

Szia Jasko! Gratulálok a sikeres műtétedhez. Már nagyon vártam, hogy írj róla! Drukkoltam Neked rendesen. Örülök hogy boldog vagy. Gratula…

Milány Tiborné answered 10 év ago

 Szia Jaskó! Örülök, hogy sikerült a műtéted!!! Jobbulást!!!

jaskó answered 10 év ago

Nem tudom hogy más mit érzett, de én szinte semmit Sem a műtét közben, sem utána. Nem fájt, nem szúrt, nem égetett, nem könnyezett. Egyszerűen csak elkezdtem úgy látni, mint régen. A feleségem szerint a zöld szemem kissé kékes árnyalatú lett. A végső gyógyulás 6 hét. Már a mai állapotommal is kiegyezek. mi lesz, ha ez még tovább javul??? Köszönöm a jókívánságokat!!!