Szűlést követően a depresszió mennyire gyakori?

KérdésekSzűlést követően a depresszió mennyire gyakori?
Vica diabetes kérdezte ennyi ideje: 12 év
1 Válasz
Szabó Eszter answered 12 év ago

Kedves Vica!
Minden 8-10-ik anyukát érinti a betegség. De nem szabad összekeverni az ún. "baby blues"-zal, ami a szülés utáni 3-4. napon jelentkezik, és a hormonális változások miatt alakul ki. Ez általában spontán oldódik, max. egy hét.
A szülés utáni depresszió ennél tovább tart, gyakran sírnak a kismamák, levertnek, kialvatlannak érzik magukat, szoronganak, hogy képesek lesznek-e jól ellátni a babát, mellőzöttnek érezhetik magukat, bűntudatot, önvádat éreznek. Fontos, hogy ha ezek a panaszok fennállnak, minél előbb orvoshoz kell fordulni. A pontos okokat nem lehet tudni. Általában néhány hónapig tart, de azért fontos időben felismerni, hogy az anya-gyerek kapcsolat ne vagy minél kevésbé sérüljön.
A fent leírt érzések, állapotok egy része teljesen logikus és normális, természetes velejárója a megváltozott élethelyzetnek. A család sokat tud segíteni, fontos, hogy támogassák az anyukát, ha nem mer egyedül maradni a babával, akkor legyen valaki velük együtt. Fontos, hogy ne kivegyék a babát a kezéről, csak legyenek ott "hátországként".