Szülés után elmúlik a terhességi cukorbetegség?

KérdésekSzülés után elmúlik a terhességi cukorbetegség?
Aranka Horváth kérdezte ennyi ideje: 14 év

27 hetes terhes vagyok, magasabb volt a vércukor értékem a cukor terheléses vizsgálaton!
Most diétázom és elég jók a cukraim !Az orvos azt mondta szűlést követően rendeződik,csak most tartsam be az előírásokat!
Szűlés után elmúlik? Kinek mi a tapasztalata?

3 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 14 év ago

A szülést követően általában rendeződik az anyagcsere! Szülés után 6-8 héttel jelentkezzél a diabetológiai gondozóban ahonnan majd elküldenek a szükséges vizsgálatra!Amennyiben nem manifesztálódik a cukorbetegség,akkor is évente egy alkalommal laboratóriumi vércukorvizsgálat végzése nagyon fontos!

Violetta Varga answered 14 év ago

 A szülést követően a terhesség indukálta inzulinrezisztencia csökken, majd megszűnik, így a szénhidrát anyagcsere javulhat, normalizálódhat. Ezért mindenképpen szükség van azanyagcsere-helyzet újraértékelésére a kórház elhagyása előtt. Ha a diabétesz már a terhesség kezdeti hónapjaiban megjelent, az azt jelenti, hogy várhatóan már a terhesség előtt is fennállt valamilyen mértékben. Ilyenkor a cukorbetegség szülés utáni további fennállására kell számítani. Ilyenkor viszont már nem nevezzük terhességi cukorbajnak, hiszen terhesség már nem áll fenn, azt kell megállapítani, hogy 2-es vagy ritkábban 1-es típusú cukorbetegségről van-e szó, és a kezelést ennek megfelelően megállapítani. Ennek eldöntésében segít a kórtörténet. Nem elhízott kismamában tünetekkel jelentkezőcukorbetegség inkább 1-es, míg túlsúlyos anyukában jelentkező diabétesz családi halmozódással inkább 2-es típusra utal. Kétes esetben a szigetsejtek ellen termelődő autoantitestek vizsgálata történik meg.

Ha a gesztációs diabétesz szűrővizsgálattal derült ki a 24-28. héten, akkor valószínűbb, hogy a vércukorértékek a szülés után normalizálódnak. Az ilyen anyukákat sem célszerű a diabetológusnak szem elől téveszteni, mert a terhességi cukorbaj a később kialakuló 2-es típusú cukorbetegség szempontjából fokozott rizikót jelent. Ez a páciens szempontjából annyit jelent, hogy a terhesség alatt megtanult egészséges és tudatos táplálkozási modellt célszerű kis módosítással a későbbiekben követni, odafigyelni a testsúlygyarapodás elkerülésére, valamint évente eljárni ellenőrzésre.

Aranka Horváth answered 14 év ago

Jók lettek a vércukorértékeim csak az életmódom változtattam meg,sétálok és úgy étkezem!