Szerintetek egy 2-es típusú cukorbetegnek mikor kell diabetológiai szakrendelésre menni?

KérdésekSzerintetek egy 2-es típusú cukorbetegnek mikor kell diabetológiai szakrendelésre menni?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 12 év

Kíváncsi vagyok a véleményetekre!

8 Válasz
Farkasinszkiné Kati answered 12 év ago

Ez ismét egy jó kérdés Sárika. Szerintem a 2-es típusú cukorbetegnek is rendszeresen kell szakrendelésre
járni, ha azt akarja, hogy a cukra beálljon és a szövődmények minél később jelentkezzenek. A diabetológus
ehhez tanácsokat tud adni és azt nagyon jó lenne, ha a betegek b is tartanák, már amennyire a munka
és sajnos a mai helyzetben az állandó feszültséggel teli mindennapok ezt megengedik. A nővérem 2-es
típusú cukorbeteg 66 éves és 10 éve fedezték fel nála a cukrot, olyan állapotban volt, 28-as cukrai
voltak és a munkahelyén lett rosszul. Őt azonnal inzulinra állították, de már a szeme és a veséje is
súlyosan károsodott akkorra. Pedig neki  a betegségét hamarabb észre kellett volna venni, mivel tudta
tőlem, hogy a cukorbetegség milyen tünetekkel kezdődik.

Sára Biró answered 12 év ago

 Kedves Kati! Mennyire igazad van!!
Ez a kérdés azért fogalmazódott meg bennem,mert a héten két olyan eset volt,hogy a betegnek 10 feletti HgbA1C-je volt,több mint 10 éve diabéteszesek voltak és nem tudtak még egyáltalán szénhidrátot számolni.Egyikük kb napi 5-6 almát evett csak beszámolás nélkül"mert azt szabad".
Általánosságban elmondható,hogy ameddig a beteg tablettás nem veszi komolyan a betegséget,magyarul nem diétázik,nem mozog rendszeresen,nem jár célzott szűrésre!
Természetesen vannak kivételek. Most környékünkön van  hála Istennek néhány háziorvos,aki időben elküldi a betegeket,de még akkor sem biztos hogy az illető komolyan veszi !
Több helyen kellene a figyelmet felkelteni az egészséges életmódra itt értem a mozgás, a" diiéta" ismeret megtanítására. Gyerekkorban kellene már egészségtan órákat bevezetni,szóval szemlélet váltásra lenne szükség!
Erről mi a véleményetek?

Marika answered 12 év ago

Régen amikor még iskolába jártam , volt egészségtan óra és ott megtanították velünk , hogyan is működik a szervezetünk . A betegségekről és  testünket alkotó csontokról szervekről is tanultunk . Most mindenféle olyan dologgal tömik meg a gyerekek fejét amire soha sem lesz szükségük . Amikor kiderült , hogy cukorbeteg lettem először a családorvosom próbált gyógyszerrel kezelni , de nem sikerült beállítani . Magam mentem el a diabetológiára ahol azután inzulint kaptam . 1998 óta járok a főorvosnőhöz eleinte három havonta , most már félévente kell menni . Minden kontroll vizsgálat alkalmával újabb időpontot kapok és mindig pontosan megyek . Előtte labor vizsgálatok . Két éve egy gyógyszer klinikai vizsgálatában vettem részt akkor eleinte havonta mentünk . Nekem nagyon bevált a HUMALÓG és LANTUS inzulin és jól érzem magam a használata mellett . Nem mondom , hogy mindig mindent be tudok tartani , de igyekszem és az időjárási frontok is befolyással vannak az általános közérzetemre . Az eső megérkezte előtt nagyon rosszul tudom érezni magam !!!

Erzsok answered 12 év ago

 Aki már nyilvántartott cukorbeteg az rendszeresen jár orvoshoz.Szakrendelésre az orvos ad idöpontott mikor kell menni és vinni a vérvételi leletet is.Diabetologián kiirják a megfelelö gyogyzereket és a megfelelö diétát is megszabják.Na ezt kell betartani!!! Mindennapokat kell megváltoztatni,hogy jol érezzük magunkat.Rosszullét esetén már az ember saját magát gyogyszerezi a meglévö készletéböl az ismeretei alapján.Nekem eddig sikerült! Ha valami más bajom van megyek a körzeti orvoshoz Ö eligazit vagy ir gyogyszert.Állandoan mérek számolok,szurok és örülö,ha jol érzem magam!

Marika answered 12 év ago

Nálunk a diabetológián csak javaslatot adnak a gyógyszer felírásra és a családorvosom írja fel a gyógyszereket . Az inzulinra , a teszt csíkra és a tűre is egy év felírhatóságra kapunk igazolást . Nem tudom ez máshol is így működik ??

Farkasinszkiné Kati answered 12 év ago

Nálunk is így működik Marika. Annyi különbséggel, hogy a diabetológus egyben a belgyógyász főorvosnő
is és ő ad javaslatot nekem is az általad említettek felírására -egy évre. Ugyan akkor 3 havonta vérvétel
és a vérvétel után az eredménnyel nála kell jelentkezni. Annyi előnye van, hogy akár UH-ra küld,vagy
bármely más vizsgálatra nem nekem kell kérni az időpontot, hanem Ő kéri és így nem kell hónapokat
várni, pár nap alatt meg van.

Nanita answered 12 év ago

Igen Marika, nálam is így működik: szakorvos felírja az egy éves javaslatot inzulinra, csíkra, tűre és utána 3 havonként megyek a háziorvoshoz a receptekért, bár idén ahogy beszélgettük, lehet hogy sűrűbben kell majd menni a receptek miatt.
Eddig a szakorvosom évente csak egyszer "hívott" be,amikor az újabb javaslatot felírta, de remélem, hogy most új orvosom van december óta, bízom benne, hogy azért legalább félévente találkozom majd vele.

Sára Biró answered 12 év ago

 Annál is inkább Anita mert Te is  1.tip cukorbeteg vagy mint Kati .Ő is rendszeresen jár szakorvoshoz,valójában így kellene,hogy legyen.A javaslatot megadja a szakorvos,elemzi az értékeket ,meg információk megbeszélése,életmód stb. Így jobban kézben tartható,ha még többször is kell orvoshoz menni.
Szerintem ugyanúgy megy a gyógyszer felírás a későbbiekben is,mert "megmagyarázták" a jogszabályt:-)Már csak a HgbA1C érték a kérdés ?!