Szeretném megkérdezni, hogy a cukor miatt fáj-e a szám széle.

KérdésekSzeretném megkérdezni, hogy a cukor miatt fáj-e a szám széle.
kontra istvánné kérdezte ennyi ideje: 13 év
5 Válasz
Sára Biró answered 13 év ago

 Kedves Kontráné! A kiváltó ok gyakran az a tény,hogy a száj zárása nem tökéletes,ennek oka lehet rossz protézis,asztma,nehézlégzés. Éjszaka a nyál könnyen kicsorog a szájüregből. A nyálban mindig  jelen vannak az emésztést  megkezdő enzimek valamint gombák,baktériumok,melyek ellen a nyálkahártyát védik az immunglobulinok és a nyál. A nyálban lévő enzimek azonban a bőrt fellazítják,a gombák és a baktériumok megtelepednek a külső védelmet elveszített bőrön,így gyulladás és helyi fertőzés alakul ki.
Tudjuk,hogy a cukorbetegségben csökken a védekező képesség és hajlamosít a gombás fertőzésre.
Fontos a nyálcsorgás okának a tisztázása, fokozott szájhigiéne,a gyulladt részt lehet kamillával borogatni,Borax glicerines oldatot esetleg próbálni. Ha nem szűnik a panasz érdemes a fogorvost felkeresni!

Tri-Ton answered 13 év ago

Tisztelt Kontráné !   ( jobb lenne keresztnévvel ) Nehéz eldönteni, hogy a kérdés szó szerint mit takar. Mikor és hogyan fáj a szájszél ? Magam részéről egyet tudok mondani: ma már szinte tizedes pontosságal tudom meghatározni a fejfájás erősségéből a cukorszintem csökkenésének mértékét, vagyis a pillanatnyi vércukorszintet, amit a mérő perceken belül igazol is. Ha ez Önnél hasonló tünetként jelentkezik akkor itt a válasz. Viszont a magas vércukorszint következtében alakulhatnak ki gombás szövődmények is, amik a nyál miatt a szájszélen fokozottan jelentkezhetnek, az egy másik történet. Javaslom egy kicsit szíveskedjék pontosítani a kérdését és pontosabb választ fog kapni.

Mária Balázs answered 13 év ago

Sziasztok! Kedves Tri-Ton szerintem a kérdés pontos és a válasz is arra van. Véleményem szerint a Kontráné kérdése arra irányult ami cukorbetegeknél gyakori a száj szélén bepárlik és gyakran alakul ki fertőzés. Én a Sárika válaszát is így értelmezem.Korábban nekem is volt amikor a vércukrom ingadozott,aztán elmentem a fogorvoshoz és a koronámat levették. Most a fogam is jó és a vércukor értékem is jó.

kontra istvánné answered 13 év ago

Köszönöm a válaszokat nagyon jól esett, hogy ilyen aranyosak vagytok. Igaza van Tri-Tonnak  mert a  szám sarkai fájnak és kipirosodik. Tehát igy helyes a kérdés.

Tri-Ton answered 13 év ago

Ok.  Én csak arra gondoltam, hogy míg nekem a fejfájás az első jel, addig másnak akár lehet egyéb helyen is fájdalom ami ugyanazt jelentheti mint nálam a fejfájás.