Sziasztok.
Nagyon sok oktató könyv, füzet leírja, hogy 100g kenyér, tészta…..hány g CH-t tartalmaz.
Viszont egy háziasszony nem méri le külön és főzi külön magának a 100g rizst, krumplit, tésztát….
A kérdés a következő lenne: 100g főtt rizs, főtt krumpli, főtt tészta hány g Ch-t tartalmaz?
Ez azért is lenne fontos, mert pl. ha valaki étteremben ebédel könnyebben ki tudná számolni a CH-t az elé tálalt főtt ételek esetében mérleget használva.
- Az én alkalmazásaim szerint 100 gr:
- Főt rizs= 33 g Ch Főtt
- krumpli= 20 g Ch
- Tészták:
- Teljkiőrl.: 26. g Ch.
- 8 tojásos: 69,4 g Ch.
- Levesbe való metélt: 25,2 g Ch.
- Durum tészta főve: 31 g Ch.
Szia Pityu. Köszönöm.
nekem az alábbiak jöttek ki 100 gr főtt ételekre:
– rizs 28 ch
– krumpli 17 ch
– durum tészta (mi általában ezt használjuk): 30,86 ch
ez fontos h mennyi Ch van benne, nem az a fontos egy cukorbetegnek h mennyi ideig és milyne intenzitással emeli a vércukit a tápanyag ?? a Ch számadat nem mondja meg h milyne hosszasan emeli és milyne intenziven a vércukrot. A három tápanyag közül a rizs ami legintenzivebben és leghosszabban igényel inzulint, de azonos Ch tartalmú krumpli ugyna emeli a vércukrot de időben sokkal rövidebb ideig igényel inzulint mint a rizs. A tészta és a krumpli között nem tapasztaltam nagy különbséget, a három alapanyag közül azonos Ch tartalom ellenére a rizs ami látványosan tovább igényel és jóval több inzulint a másik kettőnél. Szerintem minden tápanyagot így tudunk fogysztani nem a Ch számok alapján, az csak egy adat de sok infó nincs benne.