Stressz a laborban

KérdésekStressz a laborban
stewes kérdezte ennyi ideje: 13 év

Lehetséges-e az, hogy a kisgyermek korom óta belém rögzült félelem hamis eredményhez vezet a vércukorszint megállapításánál?
Nemrégiben voltam kontrollvizsgálaton. Annak eredményét nem ismerem, de a magam mérését igen.
Az azt megelőző napokban az éhomi értékeim 4,9–5,5 mmol/l között mozogtak. Előző este vacsora előtt 4,9-et, vacsora után 4,8-at mértem. Ez kb. 18 órakor volt. A vérvételig nem ettem, nem ittam semmit. A laborból kijövet azonnal elvégeztem egy mérést, s az 6,7 mmol/l volt. Kíváncsiságból délelőtt többször mértem, s alig-alig ment lefelé. Másnaptól viszont megint csak a megszokott reggeli alacsony értékeket mértem.
Lehet-e annyira izgulni, hogy az a glükózterheléses vizsgálatnál 15 mmol/l-s cukorszintet okozzon, noha valójában nem emelkedne meg ennyire a cukorszintem?

4 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 13 év ago

Mindenféle  stressz megemeli a vércukorszintet és a jól beállított vércukor, ami után a stressz megszűnik normalizálódik! A stresszet kiválthatja a gyerekkorban rögzült félelem a vérvételtől,akár egy egy vizsgadrukk,vagy állás interjú és ennek következtében  valóban megemelkedhet a vércukor!
Viszont a glukóz terheléses vizsgálatot önmagában csak  a stressz nem teszi pozitívvá,azaz 15 mmol/l értéket nem okoz! 
Volt  HgbA1C vizsgálat ,ami az utolsó 6-8 hét anyagcsere állapotáról ad felvilágosítást ?
Valószínű a laboros mérés még magasabb lesz mint 6,7 mmol/l,mert labor vizsgálat alkalmával plazmából nézik a vércukrot és az magasabb mint a kapilláris vérből nézett érték! Milyen típusú vércukormérőd van?

stewes answered 13 év ago

HgbA1C-vizsgálat nem volt. dCon Optimum mérőm van

Sára Biró answered 13 év ago

 Minden cukorbetegnek indokolt a HgbAlC vizsgálat,és annak 7 % alatt kell,hogy legyen,illetve egyes ajánlások szerint már 6,5%!

Mária Balázs answered 13 év ago

 Stewes! Nagyon jó a vércukormérő az önkontrollhoz,de a laboros mindig többet mutat! Én inzulinos cukorbeteg vagyok és sokszor bevittem a labor vizsgálat alkalmával a mérőm és ugyanabban az időben az ujjbegyből vett vér 2 mmol/l -el kevesebbet mutatott! Viszont mindig laborba nem mehetünk és nagy találmány és manapság már egyre jobb vércukormérők vannak,ami nélkül pl.az én esetemben elképzelhetetlen lenne a kezelésem! Tehát továbbra is ellenőrizd a cukrod,hogy elkerüld az inzulin kezelést,és főleg a szövődményeket!