Stevia a piacon.

KérdésekStevia a piacon.
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Képzeljétek ma reggel a piacon szárított nyírfacukor ?, vsz.stevia  volt kis tasakokba becsomagolva. Azt mondta az árus,hogy csak meg kell főzni és lehet vele édesíteni. Megrágtam egy levelet valóban édes
volt:-)
Én még ilyent nem láttam. Úgy emlékszem 300 forintot mondott az árus.

24 Válasz
Krisztina Kiss answered 13 év ago

Hát sári szerintem vigyázz mit kostolsz meg föleg piacon.-:)))

Horváth Anita answered 13 év ago

Részlet a Táplálkozási Akadémia hírleveléből(2011.05),nem a nyírfacukorról ,hanem a Sztíviáról:"Az Európai Unióban jelenleg nem engedélyezett, az erre vonatkozó kérelmek még véleményezés, eljárás alatt állnak. Éppen ezért, bár Magyarországon is hozzáférhetők a szabálytalanul forgalmazott szteviakészítmények,megvásárlásuk nem ajánlott."

jaskó answered 13 év ago

Az hogy itt még nem engedélyezett, vagy szabálytalan a forgalmazásuk, még nem jelenti azt, hogy nem hatásos, vagy nem jó. Csak még nem zárult le a vizsgálat. Nem beszélek rá, se le senkit. Nálam működött. Van aki az agykontrollra azt mondja: nem ér semmit, nálam műúködik. Van aki azt mondja a széleslevelű útifű  csak egy gyom és allergiát okoz, nálam a két éve nem gyógyuló sarokfekélyt (orvosi kezeléssel) két hónap és egy hét alatt elmulasztotta. Az egyik közeli rokonom prosztata daganatát a kisvirágú fűzike tea hatására nem kellett műteni. (két infarktus, szívműtét, vesegondok és cukorbeteg-nem vállalták a műtéti kockázatot.) Ki tudja???? Mindenesetre az tény, ha már valaki be kíván szerezni ilyen növényeket, vagy készítményeket, az feltétlenül ellenőruzött helyen szerezze be és az alkalmazását feltétlenül beszélje meg az orvosával!!!!!!

stewes answered 13 év ago

Szegény egészséges és még szegényebb beteg ember legyen okos a gyógyszer- és a csodaszerlobbi hatása alatt.

Nanita answered 12 év ago

Érdekelne, hogy valaki használja e főzéshez, kávéhoz, teához az édesítőszer helyett? Ha igen, akkor mik a tapasztalatok? Megemeli e a cukrot vagy kis fogyasztásban nem okoz gondot?

Gyöngyi answered 12 év ago

A Flavinnál is lehet kapni, cukorbetegek fogyaszthatják.
http://www.flavin7hydrogen.eu/page/index.php?o=1&cs=3&cso=1

A Stevia kivonata akár 300-szor édesebb is lehet afinomított cukornál, nem beszélve számos gyógyhatásáról, melyek miatt érdemesfogyasztani.
Mivel sem kalóriát, sem szénhidrátot nem tartalmaz, cukorbetegségben szenvedők,fogyni vágyók és candidások és nyugodt szívvel fogyaszthatják, ráadásul ahagyományos édesítőszerekkel szemben még mellékhatásoktól sem kell tartaniuk.
Néhány dán és brazil tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség ellen isígéretes, szabályozza az inzulinszintet.
Más tanulmányok vérnyomáscsökkentő, hasnyálmirigy-segítőhatásairól számolnak be, valamint bizonyos ásványianyag tartalma sem mellékes(cink, rutin, magnézium, vas, stb.).
A stevia meggátolja sok káros baktérium, valamint több vírus szaporodását, ígyhatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen is.Bőrregeneráló hatása miatt sokan kozmetikai célokra használják.

Nanita answered 12 év ago

Gyöngyi én úgy tudom, hogy a nyírfacukor és a stevia két külön növény, különböző.

Gyöngyi answered 12 év ago

Igen, ez így van. Csak Anita írt a Sztíviáról, ezért írtam róla. Én próbáltam a nyírfacukrot, valóban nem emeli meg a vércukrot, és nincs ingadozás. Viszont pld. étkezés után, amennyiben a vércukor pld. 8,5, akkor ez az érték kisebb mértékben csökken, így emelkedettebb lesz a vércukor több órán keresztül. Nekem ez a tapasztalatom. Én ezért kevésbé szeretem.

Sára Biró answered 12 év ago

 Tehát a nyírfacukor tartósan , hosszabb ideig emeli a vércukrot. Ezt jó tudni. Gyöngyi milyen az íze?

Gyöngyi answered 12 év ago

Nekem nem elég édes.
A vércukor emelő hatásáról az alábbiakat írják, én viszont a már leírtakat tapasztaltam. Én ezt akkor tapasztaltam, amikor többször fogyasztottam xylittel édesített süteményt, bár a vércukor nem emelkedett meg, azonban azon a szinten maradt hosszabb időn keresztül. Pld. ha étkezés előtt 6 a vc étkezés után pld 8, és ez az érték marad több órán keresztül. Míg más esetben ez folyamatosan csökken. Azt írják stabilizálja a vc-t, hát így valóban nem ingadozik, az igaz.

"Számos klinikai kísérlet igazolja, hogy a nyírfacukrot a szervezet rendkívül lassan dolgozza fel, és nem teljes mennyiségben. A nyírfacukor nem okoz hirtelen változást a vércukorszintben: sem annak emelkedését, sem csökkenést nem váltja ki; inkább stabilizálja, alacsonyan tartja azt. A diabéteszben szenvedők – a nyírfacukor használatával – úgy fogyaszthatnak édes ételeket, hogy vércukorszintjük nem emelkedik meg.
A nyírfacukor emésztéséhez nincs szükség inzulinra. Glyiémiás indexe 7.A nyírfacukor 25%-a szívódik fel a közvetlenül szénhidrátként, viszont a teljes emésztési ciklus során további 13-25% vesz részt közvetve a szénhidrátok emésztésében, ezáltal befolyásolva a szénhidrát/energia háztartást. A cukorbetegek esetében, függetlenül attól, hogy a betegség mély fázisáról beszélünk, 50% szénhidrátot kell beszámítani, azaz 100g nyírfacukor 50g szénhidrátot jelent.
Bővebb információ olvasható: http://www.nyirfacukor.hu/cukorbetegeknek