Sport, fizikai aktivitás, inzulinkezelés… Ki, mit tesz egy tartós fizikai aktivitás esetén?

KérdésekSport, fizikai aktivitás, inzulinkezelés… Ki, mit tesz egy tartós fizikai aktivitás esetén?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 11 év
10 Válasz
Halász Gabriella answered 11 év ago

Én, ha tudom, hogy le leszek strapálva (unokák), vagy sokat megyek, cipekedek, akkor kevesebb inzulint adok be magamnak.
Persze volt már, hogy nem lett belőle semmi sem, na akkor volt gáz! 🙁

jaskó answered 11 év ago

Ha előre tudom, hog terhelésnek leszek kitéve. Munka, sport stb, akkor arra mindig tudatosan készülök. A szokásos alapdolgokon kívül még figyelek a beadandó gyorshatású inzulin mennyiségére és az étel kiválasztására. Ilyenkor eleve kevesebb inzulint adok és olyan kaját választok  pl. rizst, ami lassan emeli a cukorszintem, de viszonylag egyenletesen szinten is tartja.. Ha előre nem tervezett mterhelés következik, akkor, ha van időm mérek, ha nincs, akkor valamilyen gyorsan felszívódó CH tartalmú kaját eszem, végszükség esetén pár szem szőlőcukor tablettát. A terhelés végén mindenképpen mérek, és azt követően 4-6 óra múlvas (akár éjszaka is) feltétlenül megismétlem a mérést. Nálam a fizikai aktivitás miatt bekövetkező vércukoresést , bármennyit is eszek utána, az említett időszakasz vége felé újra egy, akár még erősebb hypo követheti. A máj veszi vissza a tartalékait. Bizonyos esetekben, alacsony vércukorértékeknél a főétkezések alkalmával a gyors hatású inzulinom akár ki is hagyom. mostanában ezt többször is megtettem. Elég volt a bázis inzulin, aminek mennyiségét szintén csökkentettem.

Halász Gabriella answered 11 év ago

Na igen.. én eleve mindig olyat eszem (főétkezésekkor), amik lassan szívódnak fel…... ezt nagyon ritkán változtatom! Ha igen, akkor is csak akkor ha itthon vagyok.
Tehát barna rizs, durum tészta, zöldségköret.

Én például úgy érzem meg ha alacsony a cukrom (nekem alacsony…. másnak nem biztos, hogy az), hogy kezdek éhes lenni!!
Ez általában 5,2 – 5,4 körül van. 
Ha nem érek haza időben mondjuk a piacról, akkor útközben eszem egy-két kekszet. Az mindig van nálam.. akár a zsebemben, hogy kéznél legyen.

Sára Biró answered 11 év ago

Mit tesztek???

Hné M Melinda answered 11 év ago

 Szinte minden nap sportolok, így nem szoktam semmit másképp. Minden nap egyforma. Mielőtt elmegyek minden nap nézem a cukrom, mert sajnos ez nem állandó, ettől függően viszek be Ch.-t,amennyiben szükséges( joghurt, gyümölcs). Ha 5 alatt van, ill. 12 körül nem megyek, kicsit várok. Mozgás után szintén mérek. Természetesen futás alatt a zsebembe szőlőcukor.

Sára Biró answered 11 év ago

 Melinda mennyi időt futsz és milyen intenzitással?

Hné M Melinda answered 11 év ago

 Szia Sára! Most már egyre többet, de nem gyorsan, csak kocogunk. A hosszú tél után (3 hetet hagytam ki), persze itthon mozogtam, de nem ugyanaz.A három hét kihagyás után vissza kellett rázódni, akkor fél óra volt kb. 5 km, most már 45 perc kb. 6,5 km. Tovább már nem hiszem, hogy növeljük, ez jól esik, és kellemes.

Sára Biró answered 11 év ago

 Melinda és amióta kocogsz éjszaka nincs hipód?

Sára Biró answered 11 év ago

  A rendszeres testmozgás előtt minden alkalommal kell ellenőrizni:

  • a vércukorszintet lehetőleg mozgás előtt és után is, tartós mozgás esetén éjszaka is
  • még…..
  • kell ellenőrizni a lábakat mozgás előtt és után,hogy  nem-e sérült meg,nincs-e hólyag a lábon,esetleg körömprobléma
  • kell ellenőrizni a cipő állapotát,mindig legyen kényelmes,tiszta
  • fehér pamut zokniban kell sportolni,ha esetleg sérülne a láb így könnyebben észre vehető 
  • Hné M Melinda answered 11 év ago

    ha magasabb az esti értékem akkor jó reggel, de viszont 6-7 körüli lefekvékori (22 óra) vércukornál reggel mindig magas. 1 alkalommal sikerült 3,9-t mérni 23,30-kor, de máskor nem csiptem meg. Igaz az elmult egy hétben több alkalommal is hypoztam, felborult az egész pedig előtte nagyon szép volt, most már úgy látom kezd visszaállni.