SÓFOGYASZTÁS és EGÉSZSÉG összefüggése !!! ???

KérdésekSÓFOGYASZTÁS és EGÉSZSÉG összefüggése !!! ???
Tri-Ton kérdezte ennyi ideje: 13 év

A cukrom miatt szükséges diéta előtt nagyon szerettem a sós és fűszeres ételeket. Mióta ezeket elhagytam nagyon megemelkedett a koleszterin szintem. Lehet, hogy nem kellett volna spórolnom a sóval ?

23 Válasz
Best Answer
katalin answered 13 év ago

Azt tudom a férfiaknak a jodozott so fogyasztása szükséges  mert ha kevés a jod bevitel betegek lehetnek azt nem mondom hogy tulzásba sozok de a mesébe is ugy van so nélkül semmi se jo.

Tri-Ton answered 13 év ago

Együnk több sót, egészséges lehet?  Nem mindenkinek egészséges a kevés sófogyasztás
Kutatók úgy tapasztalták, hogy a normál vérnyomású, európai származású emberek esetében a sóbevitel nagymértékű csökkentése többet árt, mint használ. A közkeletű vélekedés szerint a kevés só fogyasztása csökkenti a vérnyomást, amely a szívbetegség egyik leggyakoribb oka. Ám az American Journal of Hypertension című lapban megjelent tanulmány szerint hiába ez az előny, ha a megváltoztatott étkezési szokások hatására megnő a koleszterinszint   és egyéb ártalmas folyamatok is elkezdődnek.  A Koppenhágai Egyetemi Kórház tudósai 167 korábbi kutatás adatait vetették össze, amelyek során az ajánlottnál jóval nagyobb mértékben – átlagosan literenként 150 millimóllal – csökkentették az alanyok sófogyasztását. A hipertenzióban szenvedők vérnyomása 3,5 százalékkal, az ezzel a problémával nem küzdőké egy százalékkal csökkent a kezelés hatására. Ugyanakkor a résztvevők koleszterinszintje 2,5 százalékkal nőtt, ahogyan emelkedett bizonyos, a szívbetegségekért felelős vegyületek és hormonok szintje is a szervezetükben.

Zsuzsanna Német answered 13 év ago

 Úgy tudom a sótól óva intik a cukorbetegeket, sőt aki nem beteg annak se ajánlják túlságosan,valahol olvastam! Mi nem sózunk:-)

Sára Biró answered 13 év ago

 Tóni hidd el nem a kevesebb só miatt romlott a koleszterin szinted,mert ha az ételt nem sózzuk meg akkor is rengeteg sót fogyasztunk pl. a felvágottakból. A túl fűszerezés nem jó senkinek. Én is olvastam ezt,meg ezen kívül sokat ami a túlzott natrium bevitelről ír. Véleményem szerint mindig mindenből a mérsékelt fogyasztás az előnyös. az tény,hogy a zöld fűszerek egészségesek és azzal lehet csökkenteni a só és a fűszerek  fogyasztását. Ha az anyagcsere felborul,akkor sajnos  romlanak a paraméterek.

Zsuzsanna Német answered 13 év ago

 Annyit tudok hogy a régi öregek a fülfájásra is sót melegitettek, azt zacskóba tették és a fájós fület melengették vele!

Marika answered 13 év ago

Szerintem is  a közép út a jó megoldás , legyen ízletes , de nem kell túlzásba vinni sem a sót sem pedig a fűszerezést sem , egyik sem egészséges . A legfontosabb mindenkor a megfelelő folyadék bevitel !!

Tri-Ton answered 13 év ago

 Köszi Mindenkinek a választ !  Sárika egy kérdés amire tényleg szeretném tudni a választ. Mióta az van, hogy diétáznom kell a következő gondjaim vannak.  Cukor mindig határértéken belül ( ez jó ) koleszterin és triglicerid  mindig a megengedett határérték sokszorosa ( ez rossz ).  Amit változtattam : fűszer és só minimális, tészta és egyéb sütemény – kenyér stb. minimális. Zsíros húsok : tényleg ügyelek rá. És mégsem jók az eredményeim. Lassan ott sem vagyok a ,,gyógyszerekkel,, mint mikor elkezdtem nélkülük. Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy ezeket feleslegesen szedem, sőt még a szervezetem el kezdett ellenük dolgozni. Ha most abbahagynám a szedésüket sokkal rosszabb eredményeim lennének mint előtte nélkülük. Ha valaki erre tud választ, kérem, de a megmagyarázás nem érdekel. Lassan ott vagyok, hogy befejezem a szedésüket, mert csak mérgezem magam, de az eredményeim nem változnak, sőt romlanak.

Zsuzsanna Német answered 13 év ago

 Hát Toni nagyon megértelek de hozzászólni én nem tudok!Csak azt tudom felemliteni hogy amikor elkezdtem hizogatni és próbáltam mindenről lemondani ,szinte szenvedni,hát sokan nem hittek nekem ebbe bisztos vagyok ,gondolták ó persze ,pedig ha tudnák hogy évek óta lelkileg meggyötört ez a dolog!! Amikor próbál az emberfia mindent megtenni és még sem úgy alakul ahogy szeretné!!

Marika answered 13 év ago

Szia Toni !!!! Tegnap olvastam a neten , hogy a rizs és a brokkoli fogyasztása megemeli a koleszterin szintet , nem tudom igaz lehet – e !!!!

Tri-Ton answered 13 év ago

Úgy tűnik nekem már a többszörösen telítetlen zsírsavak is emelik, nem hogy csökkentenék.  Ez meg a legszebb, hogy még a brokkoli is.  Lehet, át kell térnem valami ,,folyékony zsíroldóra,, attól már csak javulni fog.  ( reggel+délben+este 1-2 igazi házi feles és meglátjuk )