Ne nevessetek ki, de mostanában gyakran találkozom olyan betegekkel amikor rákérdezek,hogy nem fogyasztottak az étellel semmilyen salátát? A válasz az hogy nem.
Akkor felsorolom,hogy céklasaláta stbb. mindig az idénynek megfelelőt. Arra sokan azt mondják " jah azt ettem" ( igaz elég kevés nyers zöldséget fogyasztunk).
Ti mit értetek a saláta kifejezésen?
Én nagyon szeretem a mozzerellát, de sajnos már drága, és utána is néztem… a magyar közel sem hasonlít az eredetihez… azaz az íze. de más külföldi sem.. Ami meg szuper, és jó is, én még nem is láttam a közelünkben lévő boltokban, no meg csillagászati ára van.
de azért néha fogok venni.. 🙂
A mozzarelle paradicsommal és olíva olajjal isteni! :-9.. no meg egy pici oreganó rá! 🙂
Színes reteksaláta
Hozzávalók négy személyre:
1 db jégcsapretek
2 csomó hónapos retek
1 kicsi kígyóuborka
4 db paradicsom(elhagyható)
fél citrom elve,1 csomó petrezselyemzöld
a marinádhoz
1 kisebb pohár kefir
2 ek. olívaolaj
2 ek. borecet
1 csokor snidling,
1 csipet bazsalikom
só
őrölt fehér bors
A zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk, és egy tálba tesszük. A paradicsomokat nyolcadokba vágjuk. Citromlével és az apróra vágott petrezselyem zölddel összekeverjük a hozzávalókat.
A marinádhoz a kefirt elkeverjük az olajjal és az ecettel. Hozzáadjuk a felaprított snidlinget, a bazsalikomot, a sót, a borsot és a salátára öntjük. Óvatosan átforgatjuk.
Tálalás előtt két órára betesszük a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek!
Ez a finomság, ugyan nem saláta, de nem tudtam hova tenni! 🙂
TOJÁSKRÉM … a maradékokból! 🙂
Munkaidő: 10 perc > Elkészítési idő: 25 perc
Friss kenyérre vagy pirítósra kenve zöldségekkel kínáljuk.
HOZZÁVALÓK
4 db tojás
2 dkg vaj
2 ek tejföl
mustár
só
őrölt fehér bors
A tojást megfőzzük, megpucoljuk, villával áttörtjük, vagy sajtreszelőn lereszeljük, és kikeverjük a mustárral, tejföllel és vajjal, sóval és borssal ízesítjük. … már kész is… lehet enni! 🙂
HÚSVÉTI SONKAKRÉM
Munkaidő: 10 perc > Elkészítési idő: 10 perc >
Friss kenyérre vagy pirítósra kenjük, zöldségekkel kínáljuk.
HOZZÁVALÓK
15 deka füstölt, főtt sonka
2 dkg vaj
2 ek tejföl
mustár
lila hagyma
só
őrölt fehér bors
A sonkát apróra vágjuk, kikeverjük a vajjal, tejföllel, mustárral, hozzákeverjük az apró kockákra vágott lila hagymát és sóval és borssal ízesítjük.
Húsvéti vegyes saláta
Hozzávalók:
20 dkg füstölt főtt sonka,
8 kemény tojás,
2 csokor újhagyma,
1 csokor retek,
1 csokor petrezselyem,
salátalevek.
Az öntethez:
1-2 dl kefir,
1 evőkanál olaj,
kevés mustár,
citromlé,
só,
őrölt fehér bors
Elkészítés:
A sonkát vágjuk hosszú csíkokra, a tojást szeleteljük fel gerezdekre, adjuk hozzá a felkarikázott hagymát, retket és az apróra metélt petrezselymet is.
Készítsük el az öntetet, keverjük a feldarabolt hozzávalókhoz, és salátával bélelt tálba szedjük.
Díszítsük retek- és tojáskarikákkal.