Saláták………….

KérdésekSaláták………….
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 11 év

 Ne nevessetek ki, de mostanában gyakran találkozom olyan betegekkel amikor rákérdezek,hogy nem fogyasztottak az étellel semmilyen salátát? A válasz az hogy nem.
Akkor felsorolom,hogy céklasaláta stbb. mindig az idénynek megfelelőt. Arra sokan azt mondják " jah azt ettem" ( igaz elég kevés  nyers zöldséget fogyasztunk).

Ti mit értetek a saláta kifejezésen?

28 Válasz
Sára Biró answered 11 év ago

Nagyon szeretem a salátákat, mindig kísérletezem, és örülök a recepteknek, az ötleteknek. Ez a fetasajtos recept nagyon tetszik, én is gyakran veszek fetát, vagy a krémfejérsajtot. Ki fogom próbálni.
Marika a fekete retek nekem elég nehéz, én is az epém miatt ettem, vékonyan fel szoktam szelni és lesózni.Egyszer reszeltem is,de nem emlékszem, hogy lett volna különbség? Vagy mégis??!!

Halász Gabriella answered 11 év ago

Én nem is láttam a piacom eddig fekete retket, de még jégcsap retket sem! 🙁

Na keresek még a receptjeim között valami finit nektek! 🙂

Halász Gabriella answered 11 év ago

Cézár saláta a magam módján! 🙂

Hozzávalók:

2 egész csirkemell,
50 – 60 dkg graham kenyér,
3 szál friss rozmaring,
olíva olaj,
tengeri só,
fehér bors,
12 vékony szelet bacon,
4 gerezd fokhagyma, 
75 g parmezán sajt, ill. hasonló
1 kiskanál krémsajt (natúr)
1 citrom leve,
 saláta (jégsaláta, vagy római)

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A csirkemelleket mossuk meg, tegyük őket egy tepsibe, majd kenyeret kézzel tépkedjük kisebb darabokra és ezt is tegyük a csirke mellé. Szórjuk meg felaprított rozmaringgal, locsoljuk meg olíva olajjal, ízesítsük sóval, borssal majd jól forgassuk át az egészet. A végén rendezzük el úgy, hogy a kenyér darabok alul legyenek, így a csirkéből kifolyó nedveket a kenyér felszívja.

A tepsit toljuk be a sütőbe és süssük ropogósra. Ezután vegyük ki a sütőből a tepsit és a félbe vágott bacont tegyük rá a csirke darabokra, majd tegyük vissza pár percre –míg a szalonna kisül. Ezután vegyük ki a sütőből a tepsit és hagyjuk kihűlni a csirkét.

Egy tálban keverjük össze a sajtot, a krémsajtot, a citromlevet és háromszor annyi olajat, majd ízesítsük sóval, borssal és keverjük össze.

A saláta leveleket mossuk meg szárítsuk le őket, (papír kéztörlővel), és tépkedjük kisebb darabokra. A csirke melleket vágjuk darabokra. A végén keverjük össze a salátát, a csirkét, a szalonnát és a krémsajtos keveréket.

Tálalásnál halmozzuk tálra és szórjuk meg parmezán sajttal a tetejét, majd locsoljuk meg kevés olíva olajjal.

Megjegyzés: ezt a receptet a tv-ben láttam, azt hiszem a TV paprikán! Csak egy kicsit változtattam rajta. Az eredeti csirke combokkal volt:-)

Zsuzsanna Német answered 11 év ago

Én tegnap egy szendvics közé tettem friss saláta levelet ,annyira finom volt jól esett!! A szendvicsem teljeskiőrlésű 2-szelet kis téglalapalakú kenyérből állt és parizer volt benne meg a friss saláta levél!!Gabriella igen jók a receptjeid!!

Marika answered 11 év ago

Van egy történetem a retek hatásának igazolására …. Egyik ismerősömnek az epekövei olyan szépek voltak mint a borostyán és azt gondolta , hogy a bicskája fa nyelébe belerakja és mutogatta . Többször evett retket és a kövek mindig kisebbek lettek és végül "elolvadtak".

Halász Gabriella answered 11 év ago

Nagyon finom, de nekünk cukorbetegeknek jól ki kell mérni és számolni a szénhidrát miatt. Igaz, leginkább csak a tésztában van.

Gombás sonkás tésztasaláta

Hozzávalók:

50 dkg pillangó tészta
50 dkg gomba
35 dkg sonka
5 dkg tisztított napraforgó mag
1 fej vöröshagyma
3-4 db
paradicsom
25-30 dkg mozzarella
reszelt parmezánsajt
3 ágacska kakukkfű
1 csokor bazsalikom
1 kk apróra vágott rozmaring
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
olívaolaj
balzsamecet
fehérborecet
só, fehér bors
kevés feta sajt a tetejére


Elkészítés:

A  tésztát olívaolajos vízben megfőzzük, lecsepegtetjük, és félretesszük hűlni.

 A vöröshagymát finomra vágjuk, olívaolajon pirítani kezdjük. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott gombát sonkát, sózzuk, borsozzuk, pároljuk.

A pestóhoz összemixelünk 1 csokor friss bazsalikomot a  fokhagymával, a napraforgó maggal, kevés sóval, és 1 dl olívaolajjal. Ha nem túl krémes a mixelés után, még adhatunk hozzá olajat.

A paradicsomot cikkekre vágjuk, a hozzá hasonló méretűre vágott mozzarella sajtot keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a kifőtt tésztát, a gombát, a sonkát és a pestót, majd alaposan összekeverjük.

Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, némi borecettel, és néhány csepp balzsamecettel.

Zsuzsanna Német answered 11 év ago

Én most a friss saláta levelet eszem szendvicsbe nagyon izlik!!

Halász Gabriella answered 11 év ago

Zsuzsa!

Egészségedre a reggelidet! 🙂

 Hajnali 5-kor eszel???
 És akkor ehhez az időponthoz  igazítod a gyógyszeredet, vagy inzulinos vagy?

Én ma póréhagymát ettem a reggelimhez! 🙂 Ettem 4 dkg rozsos kenyeret (margarin, cs.mell sonka, sajt, póréhagyma) és 3 dkg sonkás tekercset, amit tegnap sütöttem meg… a kenyeres témánál van a recept.
 
Én szeretem még a jégsalátát is… csak úgy a szendvicsem mellé vagy belé.

Néha nevetek magamon, mert annyira hangosan ropog a zöldség, mint a nyuszinak, amikor eszik! .-)

Halász Gabriella answered 11 év ago

Fűszeres mozzarellagolyók

A recept, vagy inkább ötlet Jamie Olivertől származik, ő fetával csinálta. Ha fetával csinálom, nem teszek bele sót..

Hozzávalók:

3 zacskó mozzarella        
2 szárított chili paprika        
szárított petrezselyem,
szárított rozmaring        
szárított bazsalikom,
4 gerezd fokhagyma
olívaolaj,
1 kávéskanál só

A mozzarella levét leöntöttem, a sajtokat egy tiszta konyharuhára tettem, hogy megszáradjanak. A paprikát apróra vágtam, az összes fűszert egy tálba öntöttem, jól összekevertem, és a mozzarellát beleforgattam.
Ezután a sajtokat egy üvegbe tettem, közé raktam a fokhagymagerezdeket is, jól lenyomkodtam, hogy teljesen tele legyen, felöntöttem olíva olajjal, és 3 napig a hűtőben hagytam, hogy az ízek jól összeérjenek.

Magos kenyeret sütöttem hozzá.

Az olajnak is nagyon finom íze lesz, felhasználható salátákhoz, de csak úgy kenyérre kenve is remek.

Sára Biró answered 11 év ago

 Én is csináltam mozzarella salátát a hétvégén  ( le voltak árazva a mozzarella golyók)