Ne nevessetek ki, de mostanában gyakran találkozom olyan betegekkel amikor rákérdezek,hogy nem fogyasztottak az étellel semmilyen salátát? A válasz az hogy nem.
Akkor felsorolom,hogy céklasaláta stbb. mindig az idénynek megfelelőt. Arra sokan azt mondják " jah azt ettem" ( igaz elég kevés nyers zöldséget fogyasztunk).
Ti mit értetek a saláta kifejezésen?
Én ma póréhagymát ettem a reggelihez, tegnap este pedig sör retket!
A mai ebédhez a saját készítésű csalamádét! 🙂
Épp megnéztem délután, hogy meddig tart ki a savanyúság készletem?? 🙂
Gabriella milyeneket teszel el? Majd küldj még receptet. Bevallom nagyon szeretem a póréhagymát,de nyersen önmagában még nem ettem:-)
A póréhagymát én is csak úgy eszem, hogy egy picit megsózom és vékony karikákra vágom.
A sőr retek az isteni! .-).. igaz itt Pesten nagyon drága! 🙁 Egy csomót tegnap 470-ért vettem! 🙁
Leginkább télen a fehér jégcsapretket szoktam venni, de most nem lehetett kapni! 🙁
Tettem el paradicsompaprikát káposztával töltve, aztán mindenféle színes paprikából paprika salátát, csemege uborkát, csalamádét, marinált paprikát szintén paradicsom paprikából, aztán ami volt még maradék, hagyma-paprika-uborka-sárgarépa reszelék, és sárgarépás káposzta, és hagymás uborkát.
Ugyan az nem savanyúság, de paprika krémet is.. saját gyártású erős Gabit, meg Édes Gabit! 🙂…kápiaprikából.
Majd küldd el légszíves a recepteket. A jégcsap retek elég erős. Télen lehet fekete retket enni,aki meg tudja emészteni.
Nem tudom.. nem nem vettem észre, hogy a jégcsap retek erős lett volna.
nem is láttam az idén fekete retket! 🙁
Egy kis hideg saláta… még karcsúsít is… :-)… akiknek magas a koleszterinje, az csak módjával egyen belőle!!
Tojássaláta
Hozzávalók
8 db kemény tojás
30 dkg alma (21 sz.h.)
20 dkg kígyóuborka (4 sz.h) vagy cukkini (10 sz.h)
10 dkg v.hagyma (8 sz.h)
4 kk. citromlé,
4 ek. Snidling apróra vágva,
csipet só,
pici őrölt fehér bors,
1 kk. édesnemes paprika(elhagyható)
pár csepp olívaolaj
Elkészítés:
A tojásokat megfőzzük és megtisztítjuk, majd karikákra vágjuk. Az almát meghámozzuk, és apró szeletekre szeljük, az uborkát legyaluljuk. A megtisztított hagymát kockára vágjuk, és az egészet finoman összekeverjük.
A citromléből, sóból, a pici borsból, és a finomra vágott snidlingből elkészítjük az öntetet és a tojásokhoz keverjük.
Végül meghintjük paprikával, (elhagyható), és rácsepegtetjük az olajat, az egészet finoman összekeverjük, majd lehűtjük, hogy a hozzávalók összeérjenek.
Korpás zsemle, vagy kifli illik hozzá! 🙂
Nem kimondott saláta, de lehet belőle akármikor enni reggelihez, hideg vacsorához, de én ajándéknak készítettem névnapra! 🙂
Fűszeres feta sajt
egy csomag feta sajt (egy kisebb befőttesüveghez egy 250 grammos elég lesz)
fűszerek: oregánó, bazsalikom
olívaolaj
befőttes üveg,
szalag
Kockázd fel a sajtot és hempergesd meg az összekevert fűszerekben. Óvatosan tedd az üvegbe és öntsd fel színültig olajjal.
Kösd át egy szalaggal, ragaszd rá a címkét és készen is az ajándék! 🙂
Megjegyzés: Én Nutellás üvegbe raktam, mert az szebb ívű üveg, de csak azért, mert "kiemelt" személynek ajándékoztam! 🙂
Az üvegre tettem egy matricát, amire ráírtam, hogy mit is tartalmaz.
(Az ötletet a lányomtól "loptam", mert Én is ezt kaptam tőle ajándékba! :-))
Hagymás virsli saláta
előkészület: 10 perc főzés: 5 perc
hozzávalók 4 főre
• 4 pár virsli (jó minőségű legyen…. azaz sok húst tartalmazzon!
• 2 fej lila hagyma
• 1 csokor petrezselyem
• 2 ek fehérborecet
• 1 kiskanál só (én mindig tengeri sót használok)
• folyékony édesítő
• 1 ek olívaolaj
• 1 csipet frissen őrölt fehér bors, vagy tarka bors
• kb 1 dl víz
Elkészítés
A virslit megfőzzük, (de ne túl puhára), és hagyjuk kihűlni, majd felkarikázzuk.
A hagymát vékony karikákra vágjuk, majd kicsit sózzuk be. Összekeverjük a virslivel egy nagy tálban.
Az ecetet, az olajat, a cukrot, a sót, a frissen őrölt borsot összekeverjük, felhígítjuk kb 1 dl vízzel, és a tálba öntjük.
Tetejére szórjuk a felaprított petrezselymet. Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Magos zsemlével, vagy kiflivel isteni! 🙂
Jó étvágyat hozzá!
A retek nagyon jó az epebántalmak enyhítésére és az apróbb köveket is feloldja . Le kell reszelni és sokkal könnyebb az emésztése .