Saláták………….

KérdésekSaláták………….
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 10 év

 Ne nevessetek ki, de mostanában gyakran találkozom olyan betegekkel amikor rákérdezek,hogy nem fogyasztottak az étellel semmilyen salátát? A válasz az hogy nem.
Akkor felsorolom,hogy céklasaláta stbb. mindig az idénynek megfelelőt. Arra sokan azt mondják " jah azt ettem" ( igaz elég kevés  nyers zöldséget fogyasztunk).

Ti mit értetek a saláta kifejezésen?

28 Válasz
Halász Gabriella answered 10 év ago

Én ma póréhagymát ettem a reggelihez, tegnap este pedig sör retket!
A mai ebédhez a saját készítésű csalamádét! 🙂

Épp megnéztem délután, hogy meddig tart ki a savanyúság készletem?? 🙂

Sára Biró answered 10 év ago

Gabriella milyeneket teszel el? Majd küldj még receptet. Bevallom nagyon szeretem a póréhagymát,de nyersen önmagában még nem ettem:-)

Halász Gabriella answered 10 év ago

A póréhagymát én is csak úgy eszem, hogy egy picit megsózom és vékony karikákra vágom.
A sőr retek az isteni! .-).. igaz itt Pesten nagyon drága! 🙁 Egy csomót tegnap 470-ért vettem! 🙁
Leginkább télen a fehér jégcsapretket szoktam venni, de most nem lehetett kapni! 🙁

Tettem el paradicsompaprikát káposztával töltve, aztán mindenféle színes paprikából paprika salátát, csemege uborkát, csalamádét, marinált paprikát szintén paradicsom paprikából,  aztán ami volt még maradék, hagyma-paprika-uborka-sárgarépa reszelék, és sárgarépás káposzta, és hagymás uborkát.

Ugyan az nem savanyúság, de paprika krémet is.. saját gyártású erős Gabit, meg Édes Gabit! 🙂…kápiaprikából.

Sára Biró answered 10 év ago

 Majd küldd el légszíves a recepteket. A jégcsap retek elég erős. Télen lehet fekete retket enni,aki meg tudja emészteni.

Halász Gabriella answered 10 év ago

Nem tudom.. nem nem vettem észre, hogy a jégcsap retek erős lett volna.
nem is láttam az idén fekete retket! 🙁

Halász Gabriella answered 10 év ago

Egy kis hideg saláta… még karcsúsít is… :-)… akiknek magas a koleszterinje, az csak módjával egyen belőle!!

Tojássaláta

Hozzávalók

8 db kemény tojás
30 dkg alma (21 sz.h.)
20 dkg kígyóuborka (4 sz.h) vagy cukkini (10 sz.h)
10 dkg v.hagyma (8 sz.h)
4 kk. citromlé,
4 ek. Snidling apróra vágva,
csipet só,
pici őrölt fehér bors,
1 kk. édesnemes paprika(elhagyható)
pár csepp olívaolaj

        
Elkészítés:
A tojásokat megfőzzük és megtisztítjuk, majd karikákra vágjuk. Az almát meghámozzuk, és apró szeletekre szeljük, az uborkát legyaluljuk. A megtisztított hagymát kockára vágjuk, és az egészet finoman összekeverjük.

A citromléből, sóból, a pici borsból, és a finomra vágott snidlingből elkészítjük az öntetet  és a tojásokhoz keverjük.
Végül meghintjük paprikával, (elhagyható), és rácsepegtetjük az olajat, az egészet finoman összekeverjük, majd  lehűtjük, hogy a hozzávalók összeérjenek.

Korpás zsemle, vagy kifli illik hozzá! 🙂

Halász Gabriella answered 10 év ago

Nem kimondott saláta, de lehet belőle akármikor enni reggelihez, hideg vacsorához, de én ajándéknak készítettem névnapra! 🙂

Fűszeres feta sajt

egy csomag feta sajt (egy kisebb befőttesüveghez egy 250 grammos elég lesz)
fűszerek: oregánó, bazsalikom
olívaolaj
befőttes üveg,
szalag

Kockázd fel a sajtot és hempergesd meg az összekevert fűszerekben. Óvatosan tedd az üvegbe és öntsd fel színültig olajjal.

Kösd át egy szalaggal, ragaszd rá a címkét és készen is az ajándék! 🙂

Megjegyzés: Én Nutellás üvegbe raktam, mert az szebb ívű üveg, de csak azért, mert "kiemelt" személynek ajándékoztam! 🙂
Az üvegre tettem egy matricát, amire ráírtam, hogy mit is tartalmaz.
(Az ötletet a lányomtól "loptam", mert Én is ezt kaptam tőle ajándékba! :-))

Halász Gabriella answered 10 év ago

Hagymás virsli saláta

előkészület: 10 perc    főzés: 5 perc
hozzávalók 4 főre
 
•    4 pár virsli (jó minőségű legyen…. azaz sok húst tartalmazzon!
•    2 fej lila hagyma
•    1 csokor petrezselyem
•    2 ek fehérborecet
•    1 kiskanál só (én mindig tengeri sót használok)
    folyékony édesítő
•    1 ek olívaolaj
•    1 csipet frissen őrölt fehér bors, vagy tarka bors
•    kb 1 dl víz
 
Elkészítés
A virslit megfőzzük, (de ne túl puhára), és hagyjuk kihűlni, majd felkarikázzuk.

A hagymát vékony karikákra vágjuk, majd kicsit sózzuk be. Összekeverjük a virslivel egy nagy tálban.
Az ecetet, az olajat, a cukrot, a sót, a frissen őrölt borsot összekeverjük, felhígítjuk kb 1 dl vízzel, és a tálba öntjük.

Tetejére szórjuk a felaprított petrezselymet. Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Magos zsemlével, vagy kiflivel isteni! 🙂

Jó étvágyat hozzá!

Sára Biró answered 10 év ago

 Köszi szépen,nagyon jó receptek! Írjatok minél többet.:-)))

Marika answered 10 év ago

A retek nagyon jó az epebántalmak enyhítésére és az apróbb köveket is feloldja . Le kell reszelni és sokkal könnyebb az emésztése .