Nemrég Jaskó felvetette a receptrovatot,addig is amíg megvalósul gyűjtsük ide a kipróbált recepteket.
Esetleg valaki a spárga elkészítéséhez tudna valamilyen recept ötletet adni?
Cukkínis tésztasalátaHozzávalók:
- 40 dkg széles metélt
- 1 kisebb cukkíni
- 2 paradicsompaprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál borecet
- 2 evőkanál olívaolaj
- zsálya- és bazsalikomlevél
- olaj
- bors
- só
A megtisztított és karikára szeletelt cukkínit sózd be, és hagyd állni 30 percig. A paprikát, miután kiszedted a magját, kockázd fel, és olajban süsd ropogósra. Szedd ki egy tálba, és ugyanebben az olajban süsd ki a cukkíniszeleteket is. Az öntethez préseld össze a fokhagymát, add hozzá az olívaolajat, a zsálya- és bazsalikomleveleket, az ecetet, majd fűszerezd sóval és borssal. A cukkínit, a paprikát és a megfőzött tésztát keverd össze, és öntsd le az öntettel. Hagyd állni 30 percig, hogy jól összeérjenek az ízek.
Én ma így készítettem a salátát:
Egy fél kígyóuborka,egy paprika, egy paradicsom,zöldhagyma,3-4 szelet csípős paprika, néhány levél jégsaláta,egy fél fetasajt kockára vágva,só,pici bors, néhány csepp eset,pici édesítő,egy teáskanál olívaolaj. (Van amikor citromot csavarok).
Tárkonyos raguleves
A tisztított és kockákra vágott vegyes leveszöldséget 1 fej finomra vágott vöröshagymával, 20 dkg szintén kockákra vágott csirkemell,s vagy pulykamellel,vagy sovány sertéshússal félig puhára pároljuk. Sóval törött borssal, majd meghintjük 1 evőkanál lisztel (lehetőleg teljes kiőrlésűt használjunk)és feltöltjük 1,5 l vízzel. Beleteszünk egy csokor apróra vágott tárkonyt és átforraljuk. Teljes kiőrlésű tésztabetéttel gazdagíthatjuk,de ez ki is maradhat belőle,vagy esetleg 2 krumplival (figyelni a CH tartalomra!).Utána pici ecet,vagy citromlé. Tálaláskor tejfölt adhatunk mellé.
Gizella Patakfa írta a következő receptet:
Csülkös tárkonyos leves (figyelem nem diétás!)
A csülköt megfőzzük es egy hagymat aprora vagunk es bele tesszük,majd a krumplit mikor mar meg van főve akkor bele tesszük az apróra vágott tárkonyt , sót ecetet,majd eresztéket csinálunk lisztből, és egy tojás sárgájából valamint tej vagy tejszínből és bele tesszük. Nagyon finom.
Virslis rakott kelkáposzta
80 dkg.kelkáposzta, 20 dkg virsli, l5 dkg zöldpaprika, 5 dkg paradicsom, 10 dkg. vöröshagyma, 3 ek.
olaj, pirospaprika, só, bors.
A kelkáposztát egészben megfőzzük, leszűrjük. Az olajban az apróra vágott hagymát halványra pirítjuk,
megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a zöldpaprikát, a paradicsomot és megpároljuk. Sózzuk,
borsozzuk, végül hozzáadjuk a karikára vágott virslit. Tűzálló edényt kiolajozunk, kibéleljük a kell levelek
felével úgy, hogy az edény oldalát is beborítjuk vele.Ráterítjük a virslis ragut és beterítjük a többi
kellevéllel.Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy kanál olajjal és sütőben 10 percig sütjük. Én tejföllel
is meg locsolom.
TÖK FASIRT
TÖKÖT LERESZELJÜK KICSIT SÓBAN ÁLLNI HAGYJUK MAJD KICSAVARJUK ÉS TESZÜNK BELE ÁZTATOT ZSEMLÉT TOJÁST BORSOT KIS FOGHAGYMÁT ÉS TOJÁST. MAJD ÖSSZE DOLGOZUK MINT A NORMÁL FASIRTOT. KIS ZSEMLE MORZSÁT LEHET HOZZÁ ADNI HA TUL LÁGY LETT MAJD TEPSIBE TESZÜK ÉS RUDBAN KISÜTJÜK . ÖN MAGÁBAN IS FIMOM DE HUS MELLÉ KÖRETNEK IS. HA KIHÜLT AKKOR MÉG IZLETESEBB SZERINTEM.. ÉS CUKOR BETEGEK IS FOGYASZTHATJÁK.
Violetta írta:
Túrótorta!
Hozzávalók:50 dkg tehéntúró2 tojás1 ek. citromléédesítőszer1 citrom reszelt héja Elkészítés:A szitát letakarjuk tiszta konyharuhával, és rátesszük a túrót. Egy éjszakán át hagyjuk lecsöpögni. Másnap áttörjük a túrót és összekeverjük a tojással és az ízesítőkkel. Jól összegyúrjuk és kivajazott tortaformába simítjuk. 40 percig sütjük.
Rizses lecsó
Hozzávalók: 2-3 fej hagyma, 1 kg zöldpaprika, 0,5 kg érett, húsos paradicsom, 1 evőkanál olaj, só, pirospaprika, 5 dkg rizs (vadrizs).
Elkészítés: A hagymát vékony félkarikákra vágjuk,olajban , üvegesre pároljuk. Megszórjuk pirospaprikával, hozzátesszük a vékony csíkokra vagdalt zöldpaprikát, és az ugyancsak vékonyra szeletelt paradicsomot. Jó, ha a paradicsom héját előzőleg lehúzzuk. Megsózzuk és fedő alatt puhára pároljuk, időnként megkeverve, hogy le ne süljön. A rizst megpároljuk, amikor szinte elkészült, összekeverjük a lecsóval és készre főzzük.
Cukkinis rántotta:(4 adag)
Hozzávalók:
50 dkg cukkíni, 5 dkg vöröshagyma, 6 db tojás, 1 /2 dl tej, 3 ek. étolaj, só, bors, esetleg morzsolt kakukkfű
Az olajat serpenyőbe öntjük és az apróra vágott vöröshagymát beleszórjuk, kb. 2 percig pároljuk, majd a vékony karikára vágott cukkínit beleforgatjuk, sóval, borssal ízesítjük és lefedve pároljuk, közben néhányszor megkeverjük. A tojásokat meg a tejet villával simára keverjük, kissé megsózzuk és a megpárolt cukkínire öntjük. További pár percig tűzön hagyjuk, addig amíg a tojás megkocsonyásodik. ( E: 222 kcal, Sz: 8 )
Gombával töltött paradicsom (4 adag)
Hozzávalók:
60 dkg paradicsom, 40 dkg gomba, 5 dkg vöröshagyma, 4 dkg sajt, 1 ek. étolaj, 2 dkg margarin, só, bors
A kis kockákra vágott gombát egy evőkanál olajon, a reszelt vöröshagymán megfonnyasztjuk. Sóval, borssal és finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. A paradicsomok tetejét levágjuk és a paradicsomvelőt kikaparjuk úgy, hogy üregesek legyenek, és megtöltjük a gombapéppel. Reszelt sajttal megszórjuk, rámorzsoljuk a margarint, és tűzálló tálban előmelegített sütőben pár percig sütjük. ( E: 172 kcal, Sz: 10 g )