Nemrég Jaskó felvetette a receptrovatot,addig is amíg megvalósul gyűjtsük ide a kipróbált recepteket.
Esetleg valaki a spárga elkészítéséhez tudna valamilyen recept ötletet adni?
Legtöbbször a mannába szoktam venni és egészen annyit nem teszek bele amennyi rá van irva de sokkal kevesebbet nem lehet mert nem sürüsödik meg.
Töltött lucskos
Hozzávalók: kb. 1 kg-os tömör káposztafej, egy adag rizses hústöltelék, 1 fej hagyma, 4-5 paradicsom, 1 kanál liszt, 1 kanál olaj, tejföl, só, bors, csombor, kapor, pirospaprika.
A hústöltelék készítése: 40 dkg vegyes (marha és disznó, esetleg darált pulykahús) darált hús, 1 dl rizs (lehet esetleg vadrizst használni), a kis fej hagyma apróra vágva és olajon megdinsztelve, a kiskanál só, késhegynyi őrölt bors. Jól összekeverjük és összegyúrjuk.
Elkészítés: A káposztát mély edénybe helyezzük, torzsájával felfelé és leöntjük annyi lobogó vízzel, amennyi jól ellepi. Hagyjuk kihűlni, aztán leszűrjük, a torzsáját kivágjuk. A káposztáról leválasztunk annyi nagyobb levelet, amennyi a töltelékeknek szükséges, a többit laskára vágjuk. A leveleket megtöltjük a hússal. Az olajban megpároljuk az apróra vágott hagymát, belerakjuk a vagdalt káposztát, hozzáadunk sót, pirospaprikát, 1 kanál ecetet és néhány percig kavargatjuk, aztán a káposztát a fakanállal félrehúzzuk, közérakjuk a töltelékeket, betakarjuk vágott káposztával. Ráhintjük a kis kockákra vágott paradicsomot, a kaprot, csombort (borsikafűt), kevés borsot. Feltöltjük annyi forró vízzel, amennyi majdnem ellepi és csendes tűzön megfőzzük. Amikor kész, a lisztből a tejföllel habarást keverünk és besűrítjük, még egyszer felforraljuk. Tejföllel meglocsolva, zöldkaporral meghintve tálaljuk.
Zöldbab leves
Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 1 hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 sárgarépa, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, kanálnyi olaj, 1 kanál liszt, só, pici ecet, pirospaprika, tejföl.
Apróra vágott hagymát, répát, paprikát, paradicsomot, sózzuk és fedő alatt lassan puhára főzzük. Vékony, barna, paprikás rántást készítünk és berántjuk a levest. Ecettel ízesítjük, belekeverjük a petrezselyemzöldet és a tejfölt.
Violetta ide is belinkelnéd ezeket a jó recepteket? Később,ha meglesz a receptrovat ,akkor könnyebben összegyűjtjük!
Rakott karfiol:
Hozzávalók: 1 karfiol, egy kis vaj , 1-2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 doboz 12 %-os tejföl, 1 tojás, só, frissen őrölt bors, reszelt sajt a tetejére
Elkészítés: A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk és bő, forrásban lévő sós vízben félpuhára főzzük , közben kivajazunk egy jénai tálat, a zsemlemorzsa egy kis részét beleszórjuk
A tejfölt elkeverjük a felvert tojással és fél teáskanál sóval, frissen őrölt borssal,zsemlemorzsával. A karfiolt leszűrjük, meglocsoljuk a tejfölös keverékkel.A tetejére lehet reszelt sajtot szórni (de ezt ki is lehet hagyni).
Zsóka írta:
Cukkini recept:
Nagyon jó krém leveseket lehet belőle csinálni, : 1 fej hagymát 3dkg vajon megpárolunk / nem pirítjuk mert akkor más lesz az íze / ráteszünk 1kg felkockázott cukkinit, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, beleteszünk egy leveskockát,pici borsot és szerecsendiót, ha megpuhul turmixoljuk főző tejszínnel ízesítjük kb 2dl.Nagyon finom magába is , de lehet bele tenni pirított zsemle kockát vagy leves gyöngyöt.
Lehet saslikot is csinálni belőle.: fa pálcikára felfűzünk cukkinit , paradicsomot, csirkemell kockát,hagymát stb grill rácson a sütőbe is megsüthetjük…
Judit Kraseczki
A cukkinit én több féleképpen szoktam csinálni.
1. Meghámozom, fűszerezem,( grill fűszer, fokhagymasó, ….szabadon választott)
két – három órát pácolom, majd grillezem.
2. Megtöltöm darált csirke, vagy pulyka fehér hússal és megsütöm.
3. Sűrű palacsinta tésztába (durum lisztből) mártva kisütöm
4. Főzeléket csinálok belőle, ugyanúgy mint a tökből
5. Tzatziki saláta cukkiniből
1 db cukkini, 4 gerezd fokhagyma, 2 dl joghurt, só, kapor
Zsuzsika tésztasaláta receptje (friss paradicsommal készítette)
Tésztasaláta mozzarellával és szárított paradicsommal! Hozzávalók:25 dkg fusilli tészta 12 dkg szárított paradicsom 1 gerezd fokhagyma 6 evőkanál olívaolaj 3 evőkanál balzsamecet 12 szem koktélparadicsom 10 dkg mozzarella 3 dkg reszelt parmezán 1 marék friss bazsalikom só, bors ..A tésztát a szokásos módon megfőzzük.A szárított paradicsomot és a fokhagymát apróra vágjuk, majd az olajjal és a balzsamecettel összekeverjük. Az így kapott dresszinget a még meleg tésztára öntjük. Félretesszük hűlni, és néha megkevergetjük.Hozzáadjuk a félbevágott koktélparadicsomokat, a mozzarellát és a parmezánt, majd újból öszszeforgatjuk. Sózzuk, borsozzuk, és friss bazsalikommal díszítjük. Szobahőmérsékleten tálaljuk……Én Durum tésztával készitette, el!
Katalin tésztasaláta receptje:
A RECEPT FÉL KILO DURUM CSAVART TÉSZTA KIFŐZVE, 30 DG GÉPSONKA, 30 DG KEMÉNY SAJT ,
1 VÖRÖS HAGYMA 1-2 UBORKA APRÓRA VÁGVA ECETES, 3 TEJFÖL 3 NATUR JOGHURT 2 MAJONÉZ BORS SO EGÉSZET EGYBE KEVERNI HŰTENI.
Tésztasaláta párizsivalHozzávalók:
- 40 dkg spagetti tészta
- 20 dkg párizsi
- 4 szál újhagyma
- 1 nagyobb ecetes uborka
- 1 evőkanál olaj
- 1 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál mustár
- bors
- só
A párizsit, az uborkát vágd kockára, a hagymát pedig szeleteld vékony karikákra. Az olajat keverd simára a mustárral és a citromlével, majd ízesítsd sóval és borssal. Az így kapott öntetet keverd el a már feldarabolt hozzávalókkal és a megfőzött tésztával. csak is durum tésztával!