Nemrég Jaskó felvetette a receptrovatot,addig is amíg megvalósul gyűjtsük ide a kipróbált recepteket.
Esetleg valaki a spárga elkészítéséhez tudna valamilyen recept ötletet adni?
Citromkrémes máktorta receptHozzávalók egy 26 cm-es kapcsos formához:100 g darált mák80 g gluténmentes lisztkeverék (Alfa Mix)40 g barna rizsliszt (100 %-an gluténmentes)
(Ha nem kell gluténmentes étrendet tartanod, akkor 120 g sima liszt vagy zabliszt is jó a recepthez)
csipet só
1 mk szódabikarbóna
100 g puha vaj
120 g nyírfacukor vagy nádcukor
1 citrom reszelt héja
csipet vanília őrlemény
3 egész tojás
150 ml tej
A krémhez:
2 db egész tojás
1 tk kukoricakeményítő
100 g nyírfacukor
nagy narancs leve
egy nagy citrom leve
50 g vaj
A sütőt előmelegítjük 170 fokra légkeveréses fokozaton.
A tortaformát kibéleljük sütőpapírral.
A piskótához a puha vajat fehéredésig keverjük a cukorral, majd a tojásokat egyenként dolgozzuk a vajas keverékbe.
A mákot összekeverjük a lisztekkel, sóval, szódabikarbónával, vaníliával.
A tojásos vajas masszába kisebb adagokba belekeverjük a lisztes keveréket, végül hozzáadjuk a tejet, és a citromhéjat is.
A kibélelt formába öntjük a masszát, és kb. 25 perc alatt készre sütjük (tűpróba).
Közben elkészítjük a citromos krémet is.
A vaj kivételével minden hozzávalót kikeverünk csomómentesre egy kisebb habüstben, majd vízgőz felett, folyamatos keverés mellet besűrítünk.
A végén levesszük a gőzről, és apránként beledolgozzuk a vajat is.
Kihűtjük a piskótát, és a krémet is.
A krémet rákenjük a tortalapra.
Citromfűvel dekorálhatjuk.
Forrás:Szakácsok
Gabriella Vassné Halász
Zellerkrémleves
Hozzávalók:• 1 nagy zellergumó és a levelei• 2 db burgonya,• 2 dl tejszín, esetleg tejföl• só, őrölt fehér bors,• 2 db húsleves kocka,• Víz kb. 2 – 2,5 liter
Elkészítés: A megtisztított zellert és a burgonyát kockákra vágjuk, majd megfőzzük vízben, a húsleveskockát hozzáadva. Ha puhára főtt, levesszük a tűzről, kissé hűlni hagyjuk, majd jól összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, esetleg egy kevés szerecsendiót reszelhetünk bele. Tálalás előtt ismét felmelegítjük. Pirított zsemlekockával tálaljuk, vagy levesgyönggyel. Megbolondíthatjuk pirított baconnal is.
Gabriella receptje:
A napokban savanyúságokat tettem el télire a családnak. Itt az egyik kedvencem. Még nagyon kislány voltam, amikor legelőször ettem az egyik távoli rokonnál. Azóta sem feledem azt az ízt… valahol Tiszaföldváron volt.Káposztával töltött paradicsompaprikákHozzávalók:- 1,5 – 2 kg fehér káposzta legyalulva- 1,5 liter víz- 1 kg húsos paradicsom paprika- 3 dkg só
– 3 dl fehérborecet vagy 10 %-os ecet
– 3-4 evőkanál cukor (én Sussina édesítőt tettem bele)
– 1 evőkanál mustármag
– 10 szem fekete bors
– 1-2 db babérlevél
– 1 késhegynyi nátrium-benzoát
Elkészítés:
A káposztát megtisztítjuk, vékony szálakra vágjuk, enyhén besózzuk és kb. 1 óra hosszat állni hagyjuk.
A vizet felforraljuk a sóval, az ecettel, a cukorral, a fűszerekkel, és utána teljesen kihűtjük.
A paprikát megmossuk, kicsumázzuk.
A káposztát jól kinyomkodjuk, és szorosan megtöltjük vele a paprikákat. Az előkészített üvegekbe nem túl szorosan berakjuk a paprikákat. Felöntjük az ecetes, fűszeres lével és tetejüket szorosan lezárjuk. Én szoktam celofánt is a tető alá rakni. Száraz hűvös helyre tesszük, és ott tároljuk. Jó ha több hetet érik.
(Ugyanezt a felöntő lét lehet más savanyúságokhoz is alkalmazni. Pld. csípős alma paprikánál, vagy káposztával töltött alma paprikánál, uborkánál, csalamádénál. hagymás paprika salátánál. )
„Bácskai rizseshús” egészen másképpen
azaz zöldborsós gombapörkölt bulgurral
Illene grammokat, mililitereket, szénhidrátot, kalóriát stb. írnom, de nem szolgálhatok ezzel.
Fél kiló csiperkét megtisztítottam (Anyám miatt. Képtelen vagyok megértetni vele, hogy ezzel értékes anyagokat dobunk ki.) Kevés olajon (hazudok, disznózsíron) üvegesre pároltam két nagy fej vöröshagymát és néhány gerezd fokhagymát (Megint füllentek. Volt az egy egész fej is. A receptekben található 1-2 gerezd nekem olyan, mintha nem is lenne. Még soha nem rontottam ez ezzel a „túladagolással” ez összhatást.) Dobtam bele egy pörkölthöz való kockát (hogy mégse legyen annyira egészséges), és kevés alaplevet. Jól kforraltam, majd rádobtam a kockára vágott gombát és néhány, nagyon vékonyra szelt angolszalonnát. Amikor már kezdett puhulni, kb. két maréknyi zöldborsót küldtem utána. Ezen kívül már csak egy kevéske szárított, tört (zöld fajta) jalapeno paprika került bele.
Mindenközben picike olajon gyengén megfuttattam egy olyan maréknyi durum bulgurt, majd fölöntöttem kétszeres mennyiségű vízzel, s az elvolt magában, amíg a pörkölttel foglalkoztam. Ezzel még csak ismerkedem, így sikerült a kelleténél többet megfőznöm. Jó sok lett. Rengeteg vizet felszív. Ez soha nem lesz olyan puha, mint az szétfővős rizs, de nem is marad olyan nyerses, kemény hatású. Nem tudom okosabban leírni, milyen.
Ezeket végül összeházasítottam, hogy a prökölt szafjából is szürcsöljön még magába valamennyit.
Nagyon fínom lett. Kíváncsi voltam a hatására. Ebéd előtt 5,7-et mértem, majd a 90 perces érték 5,9 volt. Mult hétvégén töltött paprikát készítettem bulgurral. Hasonló volt a mért érték.
Nem lehet valahogy az almás rácsos pitét megszelídíteni?
Nézem az összetevőket (még soha nem sütöttem). A liszt talán helyettesíthető teljes kiőrlésű rozsliszttel. Bár nem tudom, milyen lesz azzal. A cukor lehet nyírfacukor. A linzerben nem vesz részt vegyi folyamatokban, mint a kelt tésztánál. Alma, fahéj, dió rendben. Mazsola kihagyható talán.
Görög sertésragu
Hozzávalók 4 személyre:2 evőkanál olívaolaj10 dkg vöröshagyma30 dkg sovány sertéscomb1 kávéskanál szárított rozmaring1-2 gerezd fokhagyma15 dkg gomba 20 dkg zöldpaprika 10 dkg paradicsom15 dkg ecetes uborka25 dkg zöldbab1/2 csokor petrezselyem1-2 kávéskanál citromlé
Elkészítés: Az apróra vágott vöröshagymát a felhevítettolajon átfuttatjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott húst, éserős lángon átpirítjuk, a rozmaringgal és sóval őröltborssal ízesítjük, majd kevés vízzel felengedve, fedő alattpároljuk. Amikor a hús félig megpuhult, beletesszük a zúzottfokhagymát, a felszeletelt gombát, a karikára vágottzöldpaprikát, paradicsomot, uborkát és a kisebb darabokravágott zöldbabot. A finomra vágott petrezselyemmelízesítjük, majd kevés vizet ráöntve puhára pároljuk. Tálaláselőtt citromlével ízesítjük. Egytálételként fogyasztjuk.
Energia: 1030 kJ/246 kcal
Szénhidrát: 10,3 g
Körözöttel töltött grillezett gomba
Hozzávalók 12 személy részére
24 db gomba
80 dkg tehéntúró
1 nagyobb kígyóuborka
2 fej vöröshagyma
1 dl tejföl
pirospaprika
köménymag,
só, bors
10 dkg vaj a gombához
Elkészítés 1.A gombát alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük. Megkenjük vajjal a gombát, és tíz percre forró sütőbe teszszük, kissé meggrillezzük. A kalapjából lemetszünk egy szeletet, és félretesszük, ez lesz a végén a sapkája. 2.Áttörjük a túrót, hozzáadjuk a tejfölt és annyi pirospaprikát, hogy szép színes legyen, majd fűszerezzük köménnyel, borssal, sóval. Beletesszük az apróra vágott vöröshagymát és a nyers uborkát, és jól összekeverjük a tölteléket. A gombafejeket a lemezkés oldalával fölfelé fordítva tálcára ültetjük, megtöltjük körözöttel és ráhelyezzük a kalapot.
BorsOnline: Elkészítési idő: 25 perc.Szénási Jácint séf receptje A gomba tetejét rakjuk vissza a töltelékre
Fotó: Móricz István
Ezzel a recepttel még régen találkoztam és el is készítettem, nagyon jó érdemes kipróbálni