Nemrég Jaskó felvetette a receptrovatot,addig is amíg megvalósul gyűjtsük ide a kipróbált recepteket.
Esetleg valaki a spárga elkészítéséhez tudna valamilyen recept ötletet adni?
Elkészítés:
A megtisztitott, félbevágott epret egy nagy lábasban kell főzni, a 14 dkg xilittel és fél lime levével. Közepes lángon kell főzni, fedő alatt 20 percig k.b. .15-20 perc léeresztés és rotyogás után fedő nélkül folyamatosan kevergetve úgy még negyed óráig rotyogtatni, besürüsödik. Akkor kimosott üvegbe kanalazni, és fejreállítva konyharuhába, pokrócba csomagolva hagyni kihülni. csavarva hagytam kihűlni.
Hozzávalók:
- 60 dkg megtisztított eper – 100 gramban 7,2 gramm szénhidrát
- 10 dkg xilit – 100 grammban 25 gramm szénhidrát
- 1/2 citrom, vagy lime
Ezt a receptet a neten találtam. Én eddig csak barack dzsemet csináltam, Sacharinnal édesítettem és nagyon finom lett.
Sziasztok!! A spárga finom simán megpárolva is, lehet pároló gépbe, de 3dkg vajon lassú tűzön 2cm -es darabokra vágva lassan megpuhul fedő alatt akár serpenyőbe vagy lábasba.Így is finom. Ha pedig megszórod egy kanál liszttel és elkevered, felöntöd 1 dl tej és 2dl főző tejszín keverékével akkor finom mártást kapsz. Tésztával nagyon finom. Jó párolt vagy sült húshoz is.
Spárgakrém leves
50 dkg spárga, 5 dkg liszt, 1 evőkanál olaj, 1 dl tejföl ,1 dl tej 1 fej vöröshagyma, 7 dl zöldségleves (kockából), pici citromlé ,és egy pici cukor (fruktóz)só, fehérbors, petrezselyem
Elkészítés:
A spárgát vékonyan meghámozzuk és 2-3 centis darabokra vágjuk. A spárga fejeket külön edényben cukros,citromos húslevesben megfőzzük.A megtisztított hagymát apróra vágjuk. A margarinon megpirítjuk a hagymát, rádobjuk a feldarabolt spárgát, a finomra vágott petrezselymet, és meghintjük a liszttel,beletesszük a tejfölt és a a tejet,pürésítjük turmixgéppel.Felöntjük a leveskockából készített alaplével, szükség szerint kevés sóval és fehér borssal ízesítjük. Beletesszük a spárga fejeket és összefőzzük.
Az eredeti recept tejszínnel volt,de én tejföl+ tejjel készítettem.
Rántott zöld spárga
Sós,cukros,citromos vízben 3-4 percig főztem a spárgát. Majd kiemeltem és paníroztam liszt,tojás és zsemlemorzsa,olajban kisütöttem. Nagyon finom volt!
Cukkinis lecsó
1 kisebb cukkini,2 paprika, 2 zöldhagyma,2-3 paradicsom, 2 cikk foghagyma,olaj,só,bors.
A hagymát és a paprikát olajon picit megdinsztelem,ráteszem a cukkinit, a foghagymát,a paradicsomot és fűszerezem.
Van úgy hogy csirke mellet is kockázok bele.
Lehet mellé teljes kiőrlésű lisztből tésztát főzni,sajtot reszelni stb. Számtalan variáció alacsony kalória és CH tartalmú étel:
Judit Bodzaszörp receptje! Köszönjük.
Hozzávalók 30-40 tányér bodzavirág, 2 l víz, 100 g citromsav, 12,5 dl folyékony édesítőszer, 1 db citrom.
Az édesítőt a vízzel felforralom, kihűtöm. a virágokat alaposan megmosom, a citromot felkarikázom.
A kihűlt lébe beleteszem a citromot, a virágokat és a citromsavat.
Hűvös helyre (pl. spájz) teszem lefedve. 3-4 napig minden reggel és este megkeverem.Mielőtt üvegbe teszem literjéhez 1 késhegynyi nátrium-benzoátot adok (de ki lehet váltani, ha az üveg szájára két celofánréteg közé szórt szalicilt teszek és úgy zárom le).
Forró, ecetes vízzel kimosom az üvegeket, beleöntöm a szörpöt.
Néhány csodaszer, ami nélkül nincs cukorbeteg konyha. Grammos beosztású mérleg, mérőedény, CH és kalória táblázat, egy füzet a recepteknek és az adagok CH és kalória tartalmának rögzítéséhez, végtelen türelem. RENGETEG GYAKORLÁS ÉS TAPASZTALAT. NE FELEDJÉTEK, A LIBERALIZÁLT DIÉTA EGYSZERŰ ÉS EGYBEN NAGYSZERŰ IS. EZ NAGYON SOKAT MEGENGED, De!!!! feltétel az adagok ismerete, a számolás, glikémiás index ismerete, a rendszeres vércukorellenőrzés és a tapasztalatok rögzítése. A fentiek ismeretében tulajdonképpen szinte minden elfogyasztható. Egy dolgot soha ne felejtsetek, a tapasztalatokat rögzíteni, kisiklás esetén visszanézni és értékelni, legközelebb elkerülni! És még egy, soha ne valamit valamire egyetek ("bűnözés"), hanem valamit valami helyett!