Pszichátria

KérdésekPszichátria
Zsuzsanna Német kérdezte ennyi ideje: 11 év

 Milyen pszichiátriai kórképek vezethetnek a család életének elvételéhez?Az utóbbi időkben egyre több olyan sajnálatos esemény történt, ahol valaki a saját családját megölte majd önmagával is végzett. Az esetek kapcsán felmerülhet a kérdés, hogy milyen pszichiátriai kórképek vezethetnek ahhoz, hogy valaki szerettei, majd saját életének is véget vet?

5 Válasz
Zsuzsanna Német answered 11 év ago

 Rendkívül ritka eseményről van szó, melyre jellemző, hogy az adott személyt pszichésen tartósan érő, igen nehéz, kimerítő, nagyon megterhelő események hatására egy akut, beszűkült tudatállapot alakul ki. Ebben az állapotban, pedig egy, az illetőre énidegen cselekvés-sorozat jön létre, mely az adott élethelyzet megoldására irányulna, de valójában értelmetlen, alkalmatlan a helyzet megoldására. Ez a cselekmény pedig lehet gyilkosság is.

Sára Biró answered 11 év ago

Sajnos nem ritka a családi tragédia, lehet régebben is ilyen sok volt csak akkor nem számoltak be a hírekben.

Szabó Eszter answered 11 év ago

Azt gondolom, Sárinak igaza van. Ma már csak a negatív hír a hír, így több rosszat hallunk mint jót.
Ettől függetlenül a saját család megölése ritka esemény, gyakoribb példát látunk az öngyilkosságra. Súlyos depresszió és kilátástalan helyzet vezethet ahhoz, hogy megölje valaki a családját és magával is végezzen. Ilyenkor általában egy beszűkült tudatállapotról van szó, amiből ha életben marad az illető és feltisztul, nem fogja érteni, mi is történt, miért tette, amit tett. Ekkor ismét fokozódik az öngyilkosság veszélye.
Pszichotikus állapotokban, amikor a beteg hallucinál vagy tévgondolatai vannak (üldözik, megfigyeli) is előfordulhat, de ha casládban él az illető, az állapota általában nem jut el ilyen súlyos szintre, mert előbb elkerül orvoshoz, minthogy tettlegességig fajuljon a dolog.
Összességében valóban nagyon ritka esemény, de a médiának köszönhetően sokkal többet tudunk róla, mint amennyi a lényeges információ.

katalin answered 11 év ago

RÉGEN AZÉRT SOKKAL NYUGODTABB VILÁGBAN ÉLTEK AZ EMBEREK EZ A MUNKANÉLKÜLISÉG ÉS PÉNZTELENSÉG FELÖRÖL MINDENKIT PLÁNE HA MÁR A LAKÁST AKARJÁK ELVENNI A FEJÜK FÖLÜL.

Szabó Eszter answered 11 év ago

Biztos, hogy ez a mai világ is hozza a problémákat, de sokan azonnal feladják, nem próbálnak meg megoldást keresni. Az első reakció természetesen lehet kétségbeesés, de utána meg kell oldani a dolgot. Csak sokan nem vállalják be, hogy ha valamin változtatniuk kellene, amihez korábban hozzászoktak. Az anyagiak kapcsán nekem sokat segített a hozzáállásom megváltoztatásán az alábbi oldal:
http://www.tothandras.hu/