Pörgesse fel immunrendszerét!

KérdésekPörgesse fel immunrendszerét!
Krisztina Kiss kérdezte ennyi ideje: 12 év

A napfény is serkenti az immunműködéstMa már egyértelműen igazolt, hogy egyes autoimmun betegségek kialakulása – például az 1-es típusú cukorbetegség, a gyulladásos bélbetegségek, a sclerosis multiplex vagy a rheumatoid artrithis – összefügg a szervezet D-vitamin-szintjével. Bár a tejtermékek, a tojás és a halak tartalmaznak bizonyos mennyiségű D-vitamint, a vitamin elsősorban a bőrben képződik napsugárzás hatására. A statisztikák szerint azokban az országokban, ahol kevesebb a napfény, az autoimmun betegségek aránya magasabb.A D-vitamin egyes kutatások szerint bizonyos ráktípusok megelőzésében is segít, többek között a mell-, a prosztata- és a vastagbélrák kockázatát csökkenti. De a napfény más úton is hat az immunrendszerre. A melatonin – az a hormon, amelyet a fény és a sötétség változására reagáló tobozmirigy termel – serkenti egyes immunsejtek működését.

A mozgás megduplázhatja az immunsejtek számátMár viszonylag kevés mozgás is átmeneti lökést ad az immunrendszernek. Egy kutatásban 500 felnőttet követtek 12 héten keresztül, és azt találták, hogy azok, akik fizikailag a legaktívabbak voltak – hetente legalább ötször mozogtak -, csak fele annyit betegeskedtek nátha vagy mandulagyulladás miatt, mint a kevesebbet mozgók. A jelenség hátterében az áll, hogy amikor a szív erőteljesebben kezd pumpálni, az érfalra kitapadt immunsejtek is bekerülnek a keringésbe. Az immunsejtek mennyisége mozgás hatására akár meg is duplázódhat. De a stresszhez hasonlóan a mozgásból is megárt a sok. Egy kísérletben azok, akik 11 vagy annál több órát edzettek egy héten, nagyobb eséllyel lettek náthásak, mint azok, akik heti 3-6 órát mozogtak csak.

Időskorban fontosabbak az oltásokMint a szervek többsége, az immunrendszer is gyengül a korral. Az öregedés nem állítható meg, de az oltások segíthetnek a megfelelő védelmi rendszer fenntartásában.A jövőben pedig talán egyéb módszerek is lehetővé válnak az immunrendszer szinten tartására: például a csecsemőmirigy újraaktiválása. A szegycsont alatt elhelyezkedő mirigy fontos szerepet játszik az immunsejtek egyik típusa, a T-sejtek érésében, a kamaszkor végével azonban elzsírosodik, működése leáll. AIDS-betegekkel végzett kísérletek azonban azt mutatták, hogy hormonális injekciókkal a mirigy újra működésbe hozható .

A túl tiszta környezetben gyengébb a gyerek immunrendszereCsecsemőknél az anyatej a legjobb ellenszere a fertőzéseknek, később pedig az oltások segítenek abban, hogy a kisgyerek immunrendszere hatékonyan válaszoljon a kórokozókra. Számos betegség, amely az immunrendszer túlműködésével kapcsolatos – asztma, ekcéma, allergia – a kutatások szerint ritkább a vidéken felnövő, friss levegőn és háziállatok közelében is sokat tartózkodó gyerekek esetében.A higiéné-hipotézis szerint a nyugati gyerekek immunrendszere azért gyengébb manapság, mert túl steril, túl tiszta környezetben élnek, kevés kórokozóval találkoznak, így nem is alakul ki a gyerek természetes immunválasza. Ezért a szakértők azt ajánlják, hogy a szülők hagyják a gyereket gyereknek lenni, engedjék őket a homokban-sárban-piszokban játszani.

1 Válasz
Marika answered 12 év ago

Testünket folytonosan baktériumok és vírusok ostromolják ezért egész életünkben állandó harcot kell vivnunk , hogy megvédjük magunkat a támadó mikrobák ellen . Az immunitás az a rendszer ami antitesteket termel a vérben . Ezek reagálnak a különböző anyagokra , hogy elpusztítsák a baktériumokat és a " rossz sejteket ". Az immunítás az a reakció amely felismeri az antigén által a saját és az ellenséges anyagokat , és antitesteket termel , hogy felvegye a harcot az ellenséges mikrobák ellen . Ezért van az , hogy az immunitás gyengülése  számos betegséget okozhat , mint például a gyakori fertőzéseket , krónikus fáradtságot , gyulladásokat, illetve stimulálja az olyan elfajuló folyamatokat mint a rák vagy az öregedés , és így ezek gyógyítási folyamata is elnyúlik . Az immunitás testünk védőserege a sejtek egységes rendszere , ami megkeresi és elpusztítja az ellenséges betolakodókat,mint a baktériumok, vírusok, paraziták , számos egyéb mikrobák és a rákos sejtek . Az immunrendszert sok szervünk vezérli , a lép , a velő , a mellékvese , a mandulák, és a nyirokmirigyek . Az immunrendszer erősítése a legfontosabb feladat a betegségek megelőzésében . Az immunrendszerünk kb 25 éves korunkig fejlődik , utána fokozatosan gyengül .   Állapotát befolyásolja a jó lelki állapot , változatos étkezés, vitaminok és nyomelemek bevitele . A sok mozgás nagyon fontos és a folyadék bevitele , napi 2.5 l víz !!