Panaszmetesség esetén jártok kontroll vizsgálatokra prevenciós célból ??? vagy csak akkor ha zavaró tünet-panaszotok van ???

KérdésekPanaszmetesség esetén jártok kontroll vizsgálatokra prevenciós célból ??? vagy csak akkor ha zavaró tünet-panaszotok van ???
Agnes Kovacs kérdezte ennyi ideje: 9 év

Én nem igazán járok külön kontrollokra magánszorgalomból, elég sok nekem a 3 havi találkozó a diabetológián és az éves diabétesz kontroll ( EKG,vérnyomás, Neuropathia, szemvizsgálat, nagy labor) is soknak tűnik számomra, pedig tudom h az érdekemben van. Nem szép dolog , de fogorvoshoz se járok évente, jó ha 2 évente lát, egyedül a nőgyógyászhoz próbálom megtartani az éves kontrollokat. Ha csinálnak egy kampányt, hogy behívnak a lakóhelyem szerinti tűdőgondozóba akkor élek a lehetőséggel és elmegyek  vagy ha a nőgyógyász épp rákszűrést akar végezni mert a 35 év feletti kockázatos korosztályba tartozom akkor sem  utasítottam vissza a lehetőséget, szerencsére ő figyel  erre. És ugyanígy éltem most a lehetőséggel, amikor a várandósság tervezése miatt elküldött a diabetológus és a nőgyógyász egy rakás vizsgálatra pedig panaszmentes vagyok és a laborjaim se utaltak rá h gond volna ( külön volt szív ultrahang, csontsűrűség, érvizsgálat, neurológiai és idegrostok kontrollja, fehérjék, enzimek, hormonok, ásványi anyagok, allergia), de ha belegondolok ez volna normális,  hisz ránézésre nem lehet tudni kit mi veszélyzetet, főleg ami  várandósságot befolyásolhatja , még ha a  hagyományos labor leletek nem is mutatnak ki semmi ráutaló jelet,  Én most eldöntöttem, panaszmentesség esetén azért elvégeztetetm ezeket a kontrollokat legalább a következő 15 évben. 🙂  Figyeltek a prevencióra, akár a cukorbetegségetek vagy életkorotok , egyéb társult betegségetek okán , mit tesztek prevenció okán ???

4 Válasz
Jozsef Pintér answered 9 év ago

A diab gondozóba az ütemezésnek megfelelő időszakokban megyek, viszont amennyiben probléma adódik lehetőségem van a kezelő főorvost telefonon megkeresni és vele konzultálva döntünk, hog yszükség van e soronkívüli találkozásra, vagy saját hatáskörben próbáljam megoldani a helyzetet. Sajnos a negyven év alatt öszejött pár szövődményem, amelyeket ha nehezen is, de sikerült megállítani, lassítani. Ezért a szövődmények érintette problémák ellenőrzése céljábó saját elhatározásomból is megjelenek a szakrendeléseken. Igy pl szemészet, vesegondozó, kardiológia, ortopédia, neurológia. Szerencsére az utóbbi, közel egy évtizedben többnyire az "állapota változatlan" megjegyzéssel engednek el a vizsgálatokról. Egyébként, ha magam megfeledkeznék ezekjről, a gondozóban mindig rákérdeznek a vizsgálatok eredményeire. Ha nem voltam, akkor ők maguk küldenek.

Agnes Kovacs answered 9 év ago

Jó egészséget kivánok József, vigyázz magadra. Gratulálok neked a kitartásodhoz, mert biztos nehéz munka egy adott állapot romlását megakadályozni, stagnálni ami egy hatalmas eredmény.

Jozsef Pintér answered 9 év ago

Köszönöm Ágnes! Igen megküzdöttem, de nem a cukorbetegséggel, hanem saját magammal!!! Igen, én is elkövettem azt a hibát, amit olyan sokan mások. nem akartam tudomásul vbenni és elfogadni a diabétesz tényét. Haragudtam, sőt dühös voltam mindenre és mindenkire, hioszen élsportolói és tiszti karriert veszítettem, amikor megállapították nálam a bajt. Idővel rájöttem, hogy ez nem megoldás, van azért amki helyrebillenti a mérleget, hiszen egy olyan balesetet éltem túl, aminen meg is halhattam volna, talán a diabetesszel fizetek. A 40 évem első harmadát elrontottam, az bizony tény. Háborúztam, erőlködtem ellene és még sem mentem semmie. Amnikoregy pap barátom által nekem szánt verses kötet előre megjelölt oldalán szereplő kis verset elolvastam, igen talán az volt az a pillanat, amikor befejeztem a háborúzást. Megtanultam elfogadni és ezután inden energiám az önképzésre és a megszerzett dolgaim bajaim megoldására fordítottam. Sikerrel. A szememmel volt a legtöbb gondom és azzal értem el a legnagyobb sikert. Igaz közösen az orvosaimmal, de bevallásuk szerint önmagukban ők sem tudtak volna csodát tenni. Kellettem hozzá én is. Túl 471 visszaigazolt üvegtesti bevérzésen és 24 lézer kezelésen, még mindig 1.0 a látásom. Ez nem semmi. Ha megnézed a korábbi blog bejegyzéseimet és a beírásaimat (jaskó név alatt), láthatod meddig jutottam. Hosszú lenne leírni mindet és csak ismételném magam, de a lényeg nem a harcban, háborúban van, hanem az elfogadásban és a tanulni, tapasztalni akarásban van. Talán én még időben észhez tértem! Én is minden jót és jó egészséget kívánok Neked! Jaskó

Agnes Kovacs answered 9 év ago

Én pont az ellentéted vagyok sok mindenben, én tudomásul vettem a cukorbetegségem nagyon hamar, nem harcoltam ellene sosem, nem szeretem, de együtt élek vele, bár a cukorbetegség nem természetes állapot és soha nem lesz az hiába hiszi azt sok szülő, a gyermekeknek sem természetes csak tudomásul veszi a tényt, de ezzel kell együtt élni és lehet élni a cukorbetegséggel ugyan néha körülményesebben. Én személyszerint  küzdő és harcos  típus vagyok és ennek mindig meg van a méltó jutalma, a sportban a munkában és a magánéletben is.