Örökölhető-e a kényszerbetegség?

KérdésekÖrökölhető-e a kényszerbetegség?
Lajos Máté kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Egyik munkatársam mesélte,hogy olyan kényszeres tünetei vannak,hogy reggel sokszor alig mer elindulni,hogy mindent kikapcsolt-e stb,és hogy az anyja is sokszor így tett ,ha visszagondol.
Ez örökölhető egyáltalán,vagy csak idegesség miatt vannak ilyen tünetek?

3 Válasz
Best Answer
Szabó Eszter answered 13 év ago

Kedves Lajos Máté!

Nagyon fontos elkülöníteni az idegesség és rutin miatti ellenőrzést attól, amikor már a mindennapi életvitelt befolyásolja a (jelen esetben) ellenőrzési kényszer. A betegség a szorongásos zavarok közé tartozik, és fontos jegye, hogy az illető tudja, hogy nem normális, amit csinál, de nem tudja "nem csinálni".
A betegség maga nem, de hajlam sajnos örökölhető. Ezen ronthat, hogy az otthon látott viselkedésminták befolyásolják a mi viselkedésünket is, és így akinek a családjában volt valamilyen szorongásos zavar, a hajlamon kívül a tanulás miatt is könnyebben mutat hasonló tüneteket.

Ha a munkatársad úgy érzi, hogy amit csinál, az már nem normális, mindenképpen kérjen segítséget. Ilyen esetben elkerülhetetlen a bizonyos ideig tartó gyógyszeres kezelés, ami akkor a leghatékonyabb, ha pszichoterápia is társul hozzá. Így a kényszeres zavarok teljesen megszüntethetők, és idővel a gyógyszer is elhagyható lesz.

Lajos Máté answered 13 év ago

Köszönöm szépen a választ. Az emberek pszichológushoz,pszichiáterhez nehezebben mennek,meg úgy tudom olyan hogy pszichológiai rendelés az SZTK-ban nincs is? Az biztos,hogy a szorongás tud ilyen panaszokat okozni,mert ha elfáradok én is többször megnézem,hogy elzártam-e a csapot.

Szabó Eszter answered 13 év ago

Sajnos a TB nem támogatja Magyarországon a pszichoterápiákat. Ezt én nagyon fájlalom, mert tudom, hogy sokkal többen kérnének segítséget, ha nem kellene alkalmanként néha horribilis összegeket fizetni (ez függ a terápia fajtájától).
A fáradtság miatti gyakoribb ellenőrzés semmiféleképpen nem kényszer, ez inkább a rutinszerű cselekvésekhez kapcsolódik. AMit rutinszerűen csinálunk, arra nem figyelünk oda tudatosan, ezért kell leellenőrizni, hogy bezártam-e az ajtót, elzártam-e a csapot. Ez hangsúlyozottan nem kényszer, amennyiben ez egyszeri ellenőrzéssel megoldható, és nem alakul ki körülötte rituálé (15x megnézni, 20x fel-és lekapcsolni a villanyt), és nem okoz elviselhetetlen szorongást az, ha nem ellenőrizzük le. Amíg a mindennapi életvitelt nem befolyásolja, addig nem betegség.
Persze, mindannyian ismerünk olyanokat, akik nem tudnak lefeküdni, ha nincs elmosogatva, de ez még mindig nem rituális, "csak szokás", és így nem betegség.