Önök szerint hogyan lehetne tudatosítani a diabeteses emberekben a szemészeti kontroll vizsgálatok fontosságát?

KérdésekÖnök szerint hogyan lehetne tudatosítani a diabeteses emberekben a szemészeti kontroll vizsgálatok fontosságát?
Anonymus kérdezte ennyi ideje: 12 év
4 Válasz
Sára Biró answered 12 év ago

Már amikor kiderül,hogy a beteg diabéteszes a háziorvosnak meg kellene mondani, hogy minden évben el kell menni a szemészhez és fontos tudni,ne sofőrként érkezzen a beteg szemészeti vizsgálatra, mert pupilla tágítás  szükséges ahhoz,hogy az apróbb elváltozásokat is meglássa a szemész.  A szakrendelőben igyekszünk rákérdezni,hogy volt-e,mi beutalót is adunk,hogy tudja a szemész doktornő,hogy cukorbetegség miatt küldjük! Nagyon gyakran tapasztalom a munkám során,hogy a betegek elfelejtenek szemészhez menni. A diabéteszes beteg edukációjához hozzá tartozik a felvilágosítás,sajnos erre van a legkevesebb idő!
Nagyon jó lenne egy Diabétesz Iskola ahol a betegek már kezdettől megtanulnák,hogy mire kell figyelni,milyen szövődmények lehetnek stb.. 
 ( A héten a tévében volt egy műsor, Veszprémben  egy optikus a szemfenékről fényképet készít,ehhez nem szükség tágítás, ezt a fotot elküldik Budapestre és ott elelemzik remélem ez elterjed. Nem tudom valaki látta a műsort?)
Én is kíváncsian várom az ötleteket?!

Sára Biró answered 12 év ago

 Ötlet?

Nanita answered 12 év ago

Én is évenként megyek szemészeti vizsgálatra még akkor is ha a diabetológián nem kapok beutalót. Én már 30 éve ugyanahhoz az orvoshoz járok. 🙂
Nagyon jónak tartanám ha nem kellene pupilla tágítás, mert ilyenkor mindig valakit meg kell kérnem ( páromat, de akkor neki egy nap szabi),hogy a sofőr szerepét átvállalja.

Sára Biró answered 12 év ago

 Anita amiről korábban írtam:-) Most találtam meg az MDT oldalán:
http://www.diabet.hu/hirek.aspx?nid=23704#23704