Olyan gyakran hallani azt a kifejezést, hogy bűnöztem, nem tartottam a diétát…..Ti,hogy vagytok ezzel?

KérdésekOlyan gyakran hallani azt a kifejezést, hogy bűnöztem, nem tartottam a diétát…..Ti,hogy vagytok ezzel?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 11 év

Nagyon gyakran halljuk ezt a kifejezést, hogy" bűnöztem, nem diétáztam". Egy életen át nem lehet "diétázni", hanem meg kell próbálni egészségesen táplálkozni, figyelni az adag nagyságára, megtanulni, hogy mikor,mit szabad enni, ha egy picivel többet ettünk, akkor sétáljunk egyet, vagy kerékpározzunk….  Egy jó cukorbeteg tudja, hogy melyik étel, mikor emeli meg a legjobban a vércukrát. Ezt, hogy lehet megtudni? Hát vércukorméréssel:-) , és ha túlléptük azt a bizonyos álomhatárt , akkor legközelebb abból kevesebbet eszünk stb… szóval értitek ugye?! 🙂 🙂  .Nem beszélve arról,hogy a lelkünk is megnyugszik, jobb lesz a kedvünk ,kiegyensúlyozottabbak leszünk  ( csak ne legyen naponta !)

Ti is gyakran használjátok? 
( senkit nem szeretnék ezzel a kérdéssel arra buzdítani,hogy ne "diétázzon", hú, de  nem szeretem ezt a szót)

3 Válasz
Árvai István answered 11 év ago

Én áldom azt a pillanatot, amikor még első rémületemben beszédültem a könyvesboltba diétás könyvet venni, s egészen más került a kosaramba.
Az egyik legfontosabb eleme a diéta, mint olyan száműzése a gondolatokból. Illetve nem is. A betegségtudat előzése volt a legfontosabb, de rögtön utána a diéta.
Az ízlés, szokások fokozatos áthangolására buzdított. A diéta mindig kényszer. De ha szívesen eszem azokat, amelyeket enni kell, nem vágyom a tilos dolgok után, akkor sokkal könnyebb.
Leírja ugyanezt is, amit említesz. Nem lehet mindig mereven ragaszkodni a tökéleteshez, de kompenzációval (mozgással) helyre lehet tenni.
Említi pl. azt, amikor társaságban (családi ebéd, vendégség, buli stb.) tukmálják az embert. Még ha tudatában is vannak az állapotunknak, akkor is jönnek a Na ez az egy szelet torta nem árt meg, na csak egy falatott stb. Az eredmény kínos percek, sértődés. Azt javasolja, el kell fogadni, de csak egy keveset. Egy szelet tortával el lehet lenni egész este, apránként elfogyasztva. A többiek megnyugszanak, még ha fele esetleg a tányéron marad is, de az erőltetés elmarad.
Sajnos magam a bőrömön tapasztalom, ha a bűntudat elmaradása jó, csak nem felelőtlenséggel összekapcsolva. Ez semmiképpen sem jó út. Most megint figyelek magamra, s csak ritkán fogyasztok olyant, amit nem kellene, akkor is kevesebbet. Így most egy hónap alatt vissza is állt a rendes súlyom, ami az 56 évemhez, 172 cm-es magasságomhoz szerintem jó. 74-75 kg között mozog, haskörfogatom 96 cm.

Pityu answered 11 év ago

Gratulálok István, csak így tovább.

Szabó Eszter answered 11 év ago

 "A diéta szó gyógyélelmezést jelent, vagyis a szervezet megváltozott állapotához (pl. betegséghez) igazodó táplálást, táplálkozást. Minden fogyókúra diéta, de nem minden diéta fogyókúra!" dieta.lap.hu

Csak miheztartás végett. 😀 Mert hajlamosak vagyunk erre: diéta=fogyókúra, pedig nem igaz.