Okozhat -e a stressz szervi panaszokat ??

KérdésekOkozhat -e a stressz szervi panaszokat ??
Zsóka kérdezte ennyi ideje: 12 év

Egy szomszédom huzamosabb ideje jár az orvoshoz, aki vizsgálatokkal megállapította, hogy semmi szervi baja nincs.Azt mondta stresszel az illető! Bal kézbe kisugárzó mellkasi fájdalmak, rosszullétek szédülés jön az emberkére, és teljesen tanácstalan , hová forduljon! Az orvos szerint munkaképes , de pihenjen sokat, ez szerintem nem megoldás.Nektek mi a véleményetek???

7 Válasz
Best Answer
Edelényi Rita answered 12 év ago

 Kedves Zsóka, véleményem szerint egyértelműen igen, ezt bizonyítja az oldal is, amit Stewes belinkelt. Szerintem mindenki tapasztalta már saját magán is, hogy stresszes állapotban fizikailag sem érezte jól magát, ezzel jelezte a szervezete, hogy valami nincs rendben. A folyamatos stressz pedig folyamatosan kibillenti szervezetünket az egyensúlyából, ami előbb vagy utóbb egészségi problémákhoz vezet. 
Sajnos nem csak a felnőtteket, de a gyerekeket is érinti, náluk is különböző betegségeket okozva. Szeretném veletek megosztani egy amerikai orvos tapasztalatait, amit figyelem és magatartás zavaros gyermekek szülei jegyeztek le arról, hogy különleges mágneseket adva a gyerekeknek, milyen változásokat tapasztaltak: a gyerekek sokkal nyugodtabbak lettek. 
Olvassátok el, mert ezek a különleges mágnesek is segítséget, támogatást adhatnak a stressz, feszültség leküzdésére, visszaállíthatják szervezetünk egyensúlyát ezzel segítve egészségünk megőrzését. 
http://www.sportwellness.hu/index.php/figyelemzavaros-gyermekek.html

Ha gyógyszerek nélkül  is megoldható, miért ne, érdemes kipróbálni! 

stewes answered 12 év ago

Egyértelműen igen a te kérdésedre. Az orvosról nincs véleményem. Egy hosszabb értekezést <a href="
http://www.hazipatika.com/topics/asztma/articles/Lelki_bajok_testi_tunetekben?aid=20060208073659">itt találsz</a> erről.

stewes answered 12 év ago

(CK editor vagy FCK editor működik itt? Szerintem a link beszúrását meg lehetne engedni, mert így elég csúnya.)

Sára Biró answered 12 év ago

 Szerintem sem normális dolog,keressen egy másik orvost. Ha kivizsgálják és azt mondják nincs szervi ok,akkor természetesen pszichiáterhez kell fordulni.  Milyen vizsgálatokat végzett az orvos ?
Stewes,ha nem hosszú a link be lehet szúrni,természetesen megvan engedve:-)

Vitaminbiblia answered 12 év ago

Mi a stressz?
Maga a stressz fogalma a 30-as években Selye János kutatói munkássága nyomán vált ismerté.Selye azt vetette fel, hogy bizonyos hatások, melyek az érzelmi, vegetatív életünkre hatnak, nagyon komolyan és károsan befolyásolják szerveinket, életünket. Se lye kutatásai voltak az elsők, melyek a pszihé és a test kapcsolatát kezdték tudományosan vizsgálgatni..
A stressz folyamata
Amikor a szervezet kilendült nyugalmi állapotából, fokozottan reagál az ingerekre, aktiválódnak az egyensúlyt újra megteremtő szabályozó rendszerek, stresszes állapot alakul ki.
Tünetei:
– állandó idegeskedés,
– türelmetlenség,
– ingerültség,
– az immunsejtek számbeli és minőségi romlása miatt fogékonyság a betegségekre,
– gyakori felsőlégúti panaszok,
– bőrfertőzések,
– hajhullás
Selye János szerint a stressz reakció beépített mechanizmus. Akkor lép működésbe, amikor követeléseket támasztanak velünk szemben.
A stressz következményei:
Öregít
Felgyorsítja a szervezet biológiai öregedésének folyamatát a nagy dózisú stressz. Egy vizsgálat szerint az állandó stressz alatt élők tíz évet öregedtek
Összeomláshoz vezethet
A stressz agressziót hoz létre, az agresszió pedig fokozza a stressz hormonjainak a szintjét. Ez magyarázatul szolgálhat arra, hogy egy nehéz munkanap után miért viselkednek sokan gorombán a családjukkal, és arra is, milyen mechanizmussal szül az erőszak erőszakot.
HATÁSSAL VAN EGÉSZSÉGÜNKRE!
A kutatók szerint nem véletlen, hogy megbetegszünk. A stressz lelki és testi hatásokat egyaránt előidéz. A stresszkeltő tényezőkhöz való alkalmazkodás kimerítheti a test erőforrásait, és hajlamossá teheti a betegségre. A kialakuló ún. pszichoszomatikus betegségek olyan testi rendellenességek, amelyek létrejöttében az érzelmek központi szerepet játszanak
Ha a stressz feltételek folyamatosak és az egyén nem küzd meg velük, a fásultság depresszióba csaphat. A lelki betegségek közvetetten okoznak szív- és érrendszeri megbetegedéseket, magas vérnyomást, szívinfarktust, érelme

Zsóka answered 12 év ago

Köszönöm a véleményeteket, és az ismertetőket továbbítom a szomszédnak! Azt hiszem labor és EKG vizsgálatot csináltak nála!!

Szabó Eszter answered 12 év ago

Kedves Zsóka!
Az alapján, amit leírtál, nagyon valószínű, hogy a szomszédod panaszait a stressz okozza. Két lehetőség van:

1. megpróbálja az illető megszüntetni a stressz forrását – már persze ha módjában áll. (Hülye főnököt lecserélni, munkahelyet váltani nem olyan egyszerű, de a magunkkal szemben felállított elvárásokon változtathatunk)

2. Keressen fel pszichiátert vagy pszichológust. Előbbi gyógyszert tud adni a tünetekre, utóbbi segíthet abban, hogy máshogy lássa a helyzetet, más megoldási módokat tudnak együtt kidolgozni, amire egyébként egyedül lehet, hogy nem is gondolt volna. (Az utóbbi nehezebb, mert szembe  kell nézni a saját rossz szokásainkkal, amit senki nem szeret.)