Nyári tanácsok asztmás betegek részére!

KérdésekNyári tanácsok asztmás betegek részére!
Violetta Varga kérdezte ennyi ideje: 11 év

 A nyár a jó idő, a szabadtéri programok időszaka. Az asztmás betegek számára azonban a környezetben található szennyeződések, allergének akár rohamok kialakulásához is vezethetnek.

2 Válasz
Violetta Varga answered 11 év ago

 Az asztma, a hörgők krónikus gyulladásával járó betegség. A betegség tüneteiként jelentkező légszomj, mellkasi szorító érzés, köhögés és zihálás a roham jelenkezésekor felerősödnek. Asztmás roham allergének, vagy más ingerek hatására jelentkezhet, melyek további gyulladást okoznak a légutakban, szűkítve azokat, ezzel megakadályozva a hörgőcskékben rekedt levegő kibocsátását.Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Akadémia adatai szerint az asztmás rohamok közel 60 százalékát okozzák környezeti szennyeződések és allergének úgy, mint dohányfüst, pollen és állati szőrzet. Mindezek mellett a magas ózon szint és páratartalom, sőt az erős szél is válthat ki rohamot. Milyen ötletekkel csökkenthetjük a környezeti tényezők káros hatásait?Kövessük figyelemmel az időjárás változásait! Figyeljünk minden olyan tényező jelentkezésére, melyek rohamot okozhatnak, így az ózon szint emelkedésére, hőmérséklet változásokra, a páratartalomra, a légnyomásra, erős szelekre.Csökkentsük minimálisra a megerőltető gyakorlatok végzését nagy hőségben!A séta, túrázás, a golf, az úszás vagy torna mind az asztmások számára ajánlott sportok közé tartozik. Amennyiben mozgás hatására jelentkező asztmás rohamoktól szenvedünk, ez sem ok arra, hogy ne kezdjünk sportolni. Számtalan asztmás beteg tapasztalta tünetei csökkenését fokozatos, megfelelő edzés és gyógyszeres kezelés mellett.A mozgás előtt belélegzett rohamoldó gyógyszer kivédi a sportolás hatására kialakuló panaszokat. Pollen allergiások szezonban napközben lehetőleg ne sportoljanak.Orvosunk által előírt mennyiségben és rendszerességgel alkalmazzuk a gyógyszereket! A súlyosabb tünetek enyhítésére se szedjünk be több gyógyszert, anélkül, hogy orvosunkkal konzultáltunk volna.Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy asztmás betegek esetében a légkondicionáló berendezés körültekintő használata is hasznos lehet. Fontos, hogy ne állitsuk túl hidegre a hőmérsékletet (külső-belső hőmérséklet különbség ne legyen túl nagy), a levegő áramlása lehetőleg indirekt legyen, és a berendezést rendszeresen tisztíttassuk.

Violetta Varga answered 11 év ago

 Mit tehetünk nyaraláskor?Tartsuk magunkat távol a tábortüzek füstjétől és kerüljük el a dohányfüstös helyeket! Figyeljünk, hogy ne tartózkodjunk járó autó kipufogója mögött, az így belélegzett füst rohamot okozhat.Nyaraláskor és otthonunkban egyaránt (rendszeresen) reggel és késő este szellőztessünk, amikor alacsonyabb a levegő pollen koncentrációja! Törekedjünk a penész eltávolítására, távol tartására!Minden este alapos zuhanyozással és hajmosással távolítsuk el fejbőrünkről az allergéneket, hogy megakadályozzuk azok párnánkra rakódását! Cipőinket hagyjuk házon kívül, így is kevesebb allergén jut be a lakásba.