Néma reflux. Tapasztaltatok már ilyet? Nincs tüneted, nem ég a gyomrod, viszont egyéb probléma hívja fel rá a figyelmet.

KérdésekNéma reflux. Tapasztaltatok már ilyet? Nincs tüneted, nem ég a gyomrod, viszont egyéb probléma hívja fel rá a figyelmet.
Gyöngyi kérdezte ennyi ideje: 12 év

Mint azt már korábban is írtam valahol, kb. lassan 10 hónapja köhögök, és nem igazán tudom az okát. Két hónap után a tüdőgondozóban kezdtem, ahol nem találtak semmit. Ott vetették fel a reflux lehetőségét, annak ellenére, hogy nem érzem a tüneteit. Ajánlották, hogy szedjek Controloc tablettát és emeljem meg az ágyam végét 15-20 cm-re. A controlocot elkezdtem szedni, de 1 hónap után abba hagytam, mivel nem változott semmi. Az ágyam nem tudom megemelni, mert franciaágy. Próbálkoztam a matrac alatt megemelni, de nem volt kényelmes. Járok gégészhez, időnként hörgőtágítót ad, az valamelyest enyhíti panaszaimat. Reggelente azonban felkelés után mindig köhögök. Nyáron ez reggeli után elmúlt, most viszont egész nap, és folyamatosan "krákogok" és néha úgy érzem, hogy beindul valami nyák, ha jól írom. Nem tudom, hogy ez mi. A dokit faggattam, hát azt mondja ez olyan asztmatikus, függetlenül, hogy nem fulladok, nincs nehéz légzésem. 1hónap múlva kontroll, most spiropentet írt. Akkor még elvégez allergia tesztet. Ettől most kicsit szenvedek, a mellékhatások között szerepel "vázizomzat apróhullámú remegése (tremor)", azt hiszem ezt érzem. Bár már talán 4 nap után kicsit múlik, de emiatt tegnap nem vettem észre a hypot, csak már amikor a látásom figyelmeztetett. Mert ez a remegés ugye állandóan van.
Nem tudom, tanácstalan vagyok. Van köztetek valaki, aki hasonló problémával küzdött már?
Már gondolkoztam, hogy elmegyek gasztroenterológushoz, de félek rögtön gyomortükrözésre küld. Attól megint tartok, egyáltalán inzulin mellett ez hogyan oldható meg? Én nehezen bírom, ha nem ehetek, migrént kapok, akkor nincs az az isten, hogy velem csövet nyelessenek.
Most ráakadtam egy termékre, a neve fermentált Papaya koncentrátum, nagyon dícsérik. Bővebb info: http://www.provitamin.hu/specchiasol-fermentalt-papaya-koncentratum-c563-p54194.html
Valaki próbálta már? Én tegnap kezdtem el inni, majd beszámolok.
Lehet, hogy a Controlocot hamar abbahagytam, kezdjem el újra és 3 hónapig szedjem?
Valahol olvastam, hogy létezik néma reflux, amikor nincs tünet, azonban a problémák mögött ez áll. Okozhat asztmát is és ettől félek.

55 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 11 év ago

 Kedves Gyöngyi! Köszi a beszámolót! nemrég valaki mesélte,hogy egy régi műszálásó szőnyeg okozta a panaszokat, hátha neked is segít. Csodálkozom, hogy 3  hónap alatt nem lettek kész a vizsgálati eredményeid.
Gyöngyi most hányféle gyógyszert, illetve készítményt használsz?

Nanita answered 12 év ago

Kedves Gyöngyi.
Nekem sajnos van refluxom és asztmám is ( bár ez utóbbi a kislányom születése óta mintha elmúlt volna, csak az orrfolyás és tüsszögés maradt meg). 🙁
Én is voltam gyomortükrözésen… rengeteg gyógyszert adtak rá és egy ideig szedtem is, akárcsak az asztma gyógyszereket (hisztamin, hormon….). Ezek szedése mellett bizony nehezen vehető észre a hypo. Engem a reflux miatt műteni akartak.
Ami tény, hogy a reflux mértékét az allergiás időszak fokozza.
A gomboc érzés a torkodban, a köhögés, fáradtság, erőteljes fejfájás mind lehet a refluxtól, de az asztma/ allergia tünete is lehet.
A nyák szerűség az allergiától van. A habos féle pedig a refluxtól. Asztmától szinte éjszaka is csak ülve kapsz levegőt, míg a refluxnál inkább a melled közötti részen érzel erőteljes nyomást, ég, fáj, szorít. Mindkettőtől lehet mellkasi nyomás, fájás.
Én a refluxra és asztmára ami már nem is asztma ( de az inhalátor mindig nálam van), csak az Allegrát szedem, továbbá napi 1500 mg C vitamin, D vitamin, 1000 mg Kálcium ( kagylóhéjból…).
A refluxnál pedig az étkezésre figyelek: nem eszek dinnyét, Őrölt piros paprika a kajákban mértékkel, fűszerekkel is óvatosan, paradicsom szintén alig-alig, nyers uborkát kerülöm, tejtermék is kis mértékben ( csak sajt), nem eszek zsíros ételeket is és még ha diabetikus is a krémes sütiket és fagyikat.
Nem tudom, hogy tudtam e segíteni.

Nanita answered 12 év ago

jaj. Elfelejtettem: a C vitamin gyomorsavat kímélő c vitamin ( buffered).

Gyöngyi answered 12 év ago

Tudtál segíteni. Mellkasnál nem érzek fájdalmat. Ez a nyák sokszor pld. akkor is beindul, amikor megeszek egy szelet felvágottat. Ezt szoktam enni, amikor már nagyon éhes vagyok. Éjszaka nem köhögök, fekvéssel nincs problémám. Csak a felsőlégúti problémám van. Úgy érzem ez a fokozott nyák ingerel köhögésre. Nyáron ez csak a felkelés után volt, ahogy felkeltem beindult, és akkor köhögtem, majd elmúlt 1-2 óra múlva. Akkor ez mégis csak allergia?

Sára Biró answered 12 év ago

 Kedves Gyöngyi! Véleményem szerint érdemes lenne a gyomortükrözést elvégeztetni, ez ma már rutin vizsgálatnak számít. Természetesen inzulinos cukorbetegnél is elvégzik,csak akkor az étkezési inzulint a vizsgálat után adja a beteg. Általában az inzulinos cukorbetegeket a reggeli órára szokták programozni.
Szerintem kár volt elhagyni a Controlocot ha használt,mert akkor nagy valószínűséggel tényleg  a reflux okozhatja a problémát.

Gyöngyi answered 12 év ago

Ja és elfelejtettem, hogy Cetirizent szedek folyamatosan.

Gyöngyi answered 12 év ago

Egy hónapig nem használta a controloc. Lehet, hogy hamar abbahagytam. Tovább kell szedni?

Sára Biró answered 12 év ago

 Véleményem szerint igen,egy próbát megér. 

Gyuláné Bors answered 12 év ago

 Gyöngyi nekem is néma refluxom van.Én elöször azt hittem daganat van a torkomba mert mindig a gombocot éreztem meg ajak zsibbadást.Aztán egyszer csak reggel vissza büfögött a sav ekkor irtak emilian gyogyszert ami használ.

Gyöngyi answered 12 év ago

Én nem érzek gombócot a torkomban, egyedül ez a nyák jön, és köhögök. Semmi egyéb.

Sára Biró answered 12 év ago

 Gyöngyi ! Közben eszembe jutott,hogy gyomorpanaszokra jó a Parádi gyógyvíz.