„Néma\” infarktus

Kérdések„Néma\” infarktus
jaskó kérdezte ennyi ideje: 12 év

Volt már közületek valakinek néma infarktusa? Nekem kettő is. Ha igen, akkor a klasszikus tünetek hiányában volt e valamilyen, a  bajra utaló észrevételetek, vagy csak utólag derült ki? Én csak visszaemlékezve tudom behatárolni az időpontot, mert a nagyfokú fáradtságon kívül szinte semmit sem észleltem, éreztem

19 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 12 év ago

Nagyon jó a kérdés felvetés. Kati egy kevas kell tudjon erről:-)
  Cukorbetegekben a szívizominfarktus sokszor tünetszegényen zajlik úgynevezett néma infarktus. Ez azt jelenti, hogy a cukorbeteg nem érez az infarktusra jellemző mellkasi fájdalmat, ami abból adódik, hogyaz érzőidegek működése csökkent. Ilyenkor csak a következményes csökkent szívműködés hívhatja fel a figyelmet lezajlott infarktus lehetőségére,vagy egy rutin EKG vizsgálat alkalmával derül ki,hogy lezajlott az infarktus. A háziorvos szokott EKG-t csinálni?

katalin answered 12 év ago

Jasko énnekem hál isten nem volt de már hallottam rola és félek is töle.

jaskó answered 12 év ago

Pontosan úgy van, ahogy Sárika írta. Nálam is úgy zajlott. Az elsőt egy más probléma miatt végzett rutin EKG fedte fel. Kb egy hónappal az esemény után. A másoidi esetben, valamilyen belső érzés hatására én mentem a háziorvoshoz. Volt ám futás és izgalom. De mint látjátok itt vagyok. A kardiológus azt mondta, talán szerencsém volt, mert nagyon jó erőben voltam. Amikor megkérdezte, mi a panaszom, csak azt tudtam mondani, hogy az a panaszom, hogy nincs panaszom. Visszakérdeztem, mire figyeljek és mikor jöjjek. Széttette a kezét és "bízzon a szerencséjében" szavakkal elengedett. Nem kell rettegni előre, mert bejön. Viszont teljesen fájdalommentesen zajlott mindkettő. Azt hiszem jó mélyről kapaszkodtam vissza közétek. De úgy döntöttem, egyelőre itt is maradok!!!!

Sára Biró answered 12 év ago

 Jaskó felétek a háziorvos például készít  a  cukorbetegeknek rutinszerűen EKG vizsgálatot? Természetesen Marika és mindannyiitok véleményére kíváncsi lennék?!

jaskó answered 12 év ago

Nem készít, csak kérésre, vagy valamilyen gyanús eseményt követően. A gondozóban viszont időnként elküldik a betegeket a kardiológiára. állapottól függően akár EKG, akár terheléses vizsgálatra.

Nanita answered 12 év ago

Nálunk sem készítenek, csak kérésre, pedig nekem mitralis regrulatiom van ( bocsi, ha nem jól írtam le, de most lusti voltam elővenni a papírt).
Jaskó vigyázz magadra.

Sára Biró answered 12 év ago

 Mitralis regurgitatio:-)  Anita időnként kardiológiai vizsgálat javasolt,ahol szívultrahangot (ECHO CG) is csinálnak.

Nanita answered 12 év ago

Na akkor most fel is jegyzem magamnak: ECHO CG és célzottan fogom kérni. 🙂 Látod, látod fogod a kezünk. :-))))
Köszönöm.

Sára Biró answered 12 év ago

 Fogom,fogom,de indirekt módon kérdezd:-) Ha elmész egy kardiológiai szakvizsgálatra ott csinálnak szerintem kérned sem kell,csak kivárni az időpontot amikor bekerülsz!

katalin answered 12 év ago

Nekem se csinált még soha ekg-ét a háziorvos; a multkor a Sárit kértem meg hogy csináljon mert nem éreztem jol magam.