Nem kérdés, csak egy beszámoló

KérdésekNem kérdés, csak egy beszámoló
jaskó kérdezte ennyi ideje: 13 év

Szeretnék mindenkit arra biztatni, hogy soha semmit nem szabad feladni!!!

35 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 13 év ago

 Kedves Jaskó! Nagyon köszönöm ezt a részletes beszámolót. Hihetetlen,hogy 469 alkalommal legyen bevérzés. Ez tényleg csoda. Nagyon jó,hogy említetted a neveket hátha valakinek szüksége lehet.
Biztos soha nem szabad feladni.  Gratulálok az elért eredményhez!

jaskó answered 13 év ago

Tegnap Szegeden a Szemészeti Klinikán elhangzott egy mondat: Minden rendben, újabb bevérzés nincs, gratulálok, találkozunk fél év múlva. Ezt nekem mondta Dégi Rózsa Tanár nő egy igen alapos szemészti vizsgálatot követőn.Még hozzátette: ezt orvosként egyedül nem tudta volna elérni, csak a közreműködésemmel volt lehetséges.
Nem dicsekedni akartam, hanem biztatásnak szánom másoknak is és sok hasonló mondatot kívánok. Az előzményekhez hozzátartozik, hogy 21 éve van szemészeti szövődményem. Proliferativ retinopathia. Ez alat visszaigazoltan 469 alkalommal vérzett be a szemem. (Nem elírás, valóban ennyi volt) Túl vagyok 24 lézerkezelésen. Indulóban 2 % esélyt adtak ahhoz, hogy megmarad a látásom. És miről tudok ma beszámolni? Látok, nem is akárhogy, már hat éve nem volt egyetlen bevérzésem sem. Mindenkit szeretnék arra biztatni, hogyne meneküljön az önsajnálatba, fogadja meg orvosai tanácsát és akarjon meggyógyulni. nekem sikerült. miért ne sikerülne másoknak is?
Ha már egy nevet leírtam, még meg kell említenem két nagyszerű orvos, két nagyszerű ember nevét, akik közreműködése nélkül ezt nem tudtam volna elérni. Ők Dr. Tóth Jenő főorvos úr és Dr. Anda Lujza Tanár nő. 

jaskó answered 13 év ago

Tíz léven keresztül szinte heti rendszerességgel megtörtént egy egy. Sokat magamra vállaltam, sok segítséget kaptam, sok konfliktust felvállaltam, de megérte. Később már oktatás tárgy lettem. Hallgatók és szakorvosjelöltek tanulmányoztak, tanulmányoznak még most is. Nagy tanulsága a helyzetemnek az, hogy egy nagyon szoros és valóságos bizalmon alapuló kapcsolatot kell kialakítani a kezelő orvossal el kell fogadnom őt és el kell hogy fogadjon engem.  Átverni, becsapni sem őt, sem magunkat nem szabad! igaz ez már tűzoltó munka, mert a legfontosabb a megelőzés és a helyes életvitel kialakítása.

Sára Biró answered 13 év ago

Jaskó milyen HgbA1C értékeid vannak?

jaskó answered 13 év ago

Az utolsó 7.6 volt Volt ennél jobb és rosszabb is. Legközelebb júliusban mérik.

Sára Biró answered 13 év ago

 Tudjuk,hogy a retinopathia előrehaladásában szerepük van a véneknek, a vérnyomásnak, a koleszterin értéknek,mozgásnak, a dohányzásnak, a bűvös HgbA1 C-nek.Egészítsétek ki,ha valamit kihagytam.
Jasko, a szemész professzorok azzal kapcsolatosan mit mondtak,hogy pl. a fizikai munka, a nagy súly emelése fokozza-e a bevérzéseket?
Gratulálok a "téli HgbAlC" értékenez:-) Tartósan jó szinten tartani ilyen hosszú időn keresztül nem könnyű dolog.

jaskó answered 13 év ago

Azt tanácsolták, hogy a nehéz, emelésekkel járó munkákat kerüljem, de próbáljam elkerülni a nagy vércukorszint ingadozásokat is. Minél egyenletesebb értékeket bírok tartani, annál jobbak a kilátásaim. Tartsam rendben a vérnyomásom.
A saját tapasztalataim nem mindenben egyeztek meg.
A bevérzéseim munka közben jóval ritkábban jelentkeztek, mint hypo esetén. De ennek oka az volt, hogy szinte minden alkalommal megterveztem, körbejártam az elvégzendő feladatot. Inkább kétszer is átgondoltam hogyan kezdjek hozzá. A baj mindig akkor történt, ha esetleg hirtelen, meggondolatlanul, vagy akár indulatból csináltam valamit. Többnyire a hypos eseteim következményei voltak. Olyankor szinte rendszeresen bekövetkeztek. De ugyanilyen gyakori bevérzéseket észleltem a hold mozgásával kapcsolatba. Szinte pontosan, minden előzetes hiba nélkül, pihenés, vagy éppen ebéd közben is
bekövetkezett. Minden eseményt rögzítettem a diabetesz naplómban. Ahol ismétlődő eseményeket fedeztem fel, ott megpróbáltam tenni ellene. Olyankor kerültem a veszélyesnek ítélhető helyzeteket és nagyon vigyáztam a vércukorszintemre és a vérnyomásomra. Kitaláltam egy módszert, amivel meg tudtam különböztetni a friss és a régebbi bevérzéseket, mert volt amikor a tévedés lehetősége is fennállt. Nagyon vitamindús kajákat ettem, eszem ma is. Rengeteg fokhagymát ettem és eszem ma is. Ennek ráadásul sok egyéb jó hatását is tapasztaltam. Na meg az agykontroll, amikor a kezdeti ijedelmet, pánikhajlamot csillapítani tudtam és esetenként még a vérzés is megállt. Nagyon sokat bíztak rám az orvosaim (pl vérzés csillapító injekció beadása) Ez utóbbi miatt a helyi kórház szemészetén komoly konfliktusom is támadt, de nekem lett igazam. Szóval egy hosszú és küzdelmes, de eredményes időszak van a hátam mögött. Mást is aar kérek, nem kell félni a korábbi megszokott életvitel akár teljes megváltoztatásától. Igaz ehhez a biztos családi háttér és az együttműködés is szükségeltetik, ami szerencsére nekem meg volt és meg is van a mai napig!

Sára Biró answered 13 év ago

 Jaskó egy kedves  beteg miatt érdeklődöm,akinek bevérzései vannak a szemfenekén.  nagyon későre fogadta el az inzulin kezelést,kezdetben napi 1x,majd mix inzulinon volt. Fokozatosan romlott a szemfenék elváltozása. Tartósan 8 vagy feletti  HgbAl C szintje volt. Jelenleg intenzifikált humán inzulin kezelésen van és kezdnek jók lenni a vércukor értékei. Semmiképpen nem akarja otthagyni a munkáját,ami emeléssel (kb 10 kg) és hajlással jár. Most az utóbbi 2 hónap alatt 2x lézerezték a szemét. Természetesen nincs két egyforma cukorbeteg ezt szem előtt tartva érdeklődöm tőled.
Köszönjük a sok hasznos információt:-)

jaskó answered 13 év ago

Csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy nagyon vigyázzon az emeléssel. Soha ne tegye hirtelen. Ha mód van rá, mindig a könnyebb megoldást keresse. Az intenzív inzulinkezelés sokat fog segíteni. A lézer kezelés pedig egyértelműen jó! Arra számolni kell, ha a perifériás területen nagyszámú "lövés" éri az ereket, bizonyos mértékben csökkenni fog a perifériás látása, de ez a távollátásban nem zavaró.Feltétlenül vezesse a diabetesz naplót és figyeljen az ismétlődő helyzetekre, azokat kerülje. A telihold hatása engem hajlamosabbá tett a bevérzésekre. Tanulja meg megkülönböztetni a friss vérzést a régitől. Sajnos a perifériás vérzéseket spontán nem fogja észrevenni. Erre használtam és alkalmazom ma is a következőt. Egy sima, tiszta fehér papírlapot tartok közvetlenül a szemem elé és ezen keresztül erős fényforrásba nézek. Ennek segítségével gyönyörűen meg lehet látni a szemben lévő uszadékokat. Meg lehet ismerni a régi és friss vérzések nyomait. Sokszor, ha korábban erősebb bevérzés volt, egy hirtelen erős fej mozdulatra a már rögzült, de még nem felszívódott  alvadt vér bemozdul és megtévesztheti az embert, ami újabb stresszel és ijedelemmel jár, ami újabb vérnyomás emelkedést eredményezhet, majd ennek hatására újabb bevérzés következik. Nagyon ártalmas  a hypo. Amennyire csak tudja, fokozza az önellenőrzést, tanulja meg önmagát  és nagyon figyeljen a vércukoreredményeire. Még egy dolog. Ha vérzik a szeme, ne pánikoljon! Ez a legnehezebb. Ilyenkor azonnal keresse fel az orvosát! Manapság már nagyon sok lehetőség van a látás megőrzésére, helyreállítására. Ha bírja, valamilyen formában fogyasszon fokhagymát, akár a kiskertjéből, akár kapszula formájában. Nekem nagyon sokat segített. Ugyan ilyen jó hatású a C vitamin fogyasztása. Voltak és vannak érfalerősítő és vérzést gátló, megelőző gyógyszerek, ennek szedését a kezelőorvos javasolhatja. kérje ki a véleményét. Egy tanács, soha ne próbáljon direktben gyógyszert kérni az orvosától, csak kérje ki a véleményét, úgy eredményesebb!

katalin answered 13 év ago

Hát jasko csak gratulálni tudok a sok kitartáshoz.